Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Az élelmiszer-biztonság helyzete Magyarországon és az Európai Unióban Prof. Dr. Biacs Péter mb. főigazgató Magyar Élelmiszer-biztonsági Hivatal M.SZ.T.

Hasonló előadás


Az előadások a következő témára: "Az élelmiszer-biztonság helyzete Magyarországon és az Európai Unióban Prof. Dr. Biacs Péter mb. főigazgató Magyar Élelmiszer-biztonsági Hivatal M.SZ.T."— Előadás másolata:

1 Az élelmiszer-biztonság helyzete Magyarországon és az Európai Unióban Prof. Dr. Biacs Péter mb. főigazgató Magyar Élelmiszer-biztonsági Hivatal M.SZ.T. konferencia Augusztus 31. Prof. Dr. Biacs Péter mb. főigazgató Magyar Élelmiszer-biztonsági Hivatal

2 ISO a tanúsítható élelmiszer-biztonság M.SZ.T. konferencia Augusztus 31. Prof. Dr. Biacs Péter mb. főigazgató Magyar Élelmiszer-biztonsági Hivatal

3 Magyarországon 4 minisztérium felügyelete alatt, 11 hatóság foglalkozik az élelmiszerek és takarmányok vizsgálatával. Munkájukat jelentősen megkönnyíti, hogy a tevékenység jogszabályokkal leírható: törvények, rendeletek, valamint a Magyar Élelmiszerkönyv (Codex Alimentarius Hungaricus) foglalja össze a kötelező és önkéntesen vállalt feladatokat. M.SZ.T. konferencia Augusztus 31. Prof. Dr. Biacs Péter mb. főigazgató Magyar Élelmiszer-biztonsági Hivatal

4 Külső szemlélők megállapításai szerint az erősen széttagolt intézményhálózaton belül gyenge az egymással történő kommunikáció, sok a párhuzamosság, a feladatok átfedése. M.SZ.T. konferencia Augusztus 31. Prof. Dr. Biacs Péter mb. főigazgató Magyar Élelmiszer-biztonsági Hivatal

5 Ezen a helyzeten kíván segíteni, a Magyar Élelmiszer-biztonsági Hivatal létrehozásával a 66/2003. V. 15. sz. Kormányrendelet, mely hivatott javítani a koordinációt. M.SZ.T. konferencia Augusztus 31. Prof. Dr. Biacs Péter mb. főigazgató Magyar Élelmiszer-biztonsági Hivatal

6 Az FVM és az ESZCSM összefogásával létrejött új hivatal feladata: a kockázat-becslés, míg a hatóságoké a kockázat-kezelés. Ez a szétválasztás megfelel az EU irányelveinek és meghatározza a munkamegosztás módját is. M.SZ.T. konferencia Augusztus 31. Prof. Dr. Biacs Péter mb. főigazgató Magyar Élelmiszer-biztonsági Hivatal

7 Az Európai Unióban a 178/2002, rendelet vezette be az élelmiszerekkel kapcsolatban a „kockázat” „kockázatelemzés” (kockázat-értékelés), a „kockázatbecslés”, „kockázatkezelés” és a „kockázat-kommunikáció” (közlés) fogalmát. M.SZ.T. konferencia Augusztus 31. Prof. Dr. Biacs Péter mb. főigazgató Magyar Élelmiszer-biztonsági Hivatal

8 A rendeletben a kockázat egy veszély következményeként jelentkező, egészséget károsító hatás valószínűségének, illetve súlyosságának függvénye. M.SZ.T. konferencia Augusztus 31. Prof. Dr. Biacs Péter mb. főigazgató Magyar Élelmiszer-biztonsági Hivatal

9 Az élelmiszerek fogyasztása nem mentes a kockázattól, hiszen a környezetet szennyező káros anyagok 70%-a az élelmi anyagokkal kerül szervezetünkbe. A kockázat mértékét az határozza meg, hogy a veszélyeket is hordozó élelmiszerekből mennyit vásárolunk és milyen gyakorisággal fogyasztjuk el, juttatjuk szervezetünkbe. M.SZ.T. konferencia Augusztus 31. Prof. Dr. Biacs Péter mb. főigazgató Magyar Élelmiszer-biztonsági Hivatal

10 A kockázatelemzési eljárás három összefüggő elemből áll: becslés (tudományos), kezelés (hatósági) és kommunikáció (médiák). M.SZ.T. konferencia Augusztus 31. Prof. Dr. Biacs Péter mb. főigazgató Magyar Élelmiszer-biztonsági Hivatal

11 A kockázatbecslés négy lépésből áll: a veszély felismerése (azonosítása), a veszély jellemzése, a megjelenés lehetőségének értékelése (expozíció) és a kockázat jellemzése (napi felvehető érték meghatározása). M.SZ.T. konferencia Augusztus 31. Prof. Dr. Biacs Péter mb. főigazgató Magyar Élelmiszer-biztonsági Hivatal

12 Az élelmiszerek (takarmányok) veszélyes szennyezései között találjuk a növényvédőszer maradékokat, a nehézfémeket, a toxinokat, a vírusokat. M.SZ.T. konferencia Augusztus 31. Prof. Dr. Biacs Péter mb. főigazgató Magyar Élelmiszer-biztonsági Hivatal

13 A kockázat-kezelés (menedzselés) során megállapítják az egyes veszélyes anyagok élelmiszerekben (takarmányokban) megengedett legkisebb szintjét, amelynek bevitele nem haladhatja meg a már más előírásokban rögzített veszélytelen (ADI) értéket. M.SZ.T. konferencia Augusztus 31. Prof. Dr. Biacs Péter mb. főigazgató Magyar Élelmiszer-biztonsági Hivatal

14 A kockázatbecsléssel kapott eredmények alapján lehet mérlegelni az alternatív megoldást, kiválasztani a megfelelő megelőzési eljárást. M.SZ.T. konferencia Augusztus 31. Prof. Dr. Biacs Péter mb. főigazgató Magyar Élelmiszer-biztonsági Hivatal

15 A kockázat-kommunikáció alatt információk, vélemények interaktív kicserélését értjük az élelmi lánc szereplői között: Növény (takarmány) termelők, állattenyésztők, élelmiszer-feldolgozók, kereskedők és fogyasztók, valamint a növény-, állat- és humánegészségügy képviselői között. M.SZ.T. konferencia Augusztus 31. Prof. Dr. Biacs Péter mb. főigazgató Magyar Élelmiszer-biztonsági Hivatal

16 A Magyar Élelmiszer-biztonsági Hivatal megalakulását követően azonnal kapcsolatba lépett az Európai Élelmiszer-biztonsági Hivatallal és kormányzati képviselőket küld a Tanácsadó Fórum kéthavonta tartandó üléseire. M.SZ.T. konferencia Augusztus 31. Prof. Dr. Biacs Péter mb. főigazgató Magyar Élelmiszer-biztonsági Hivatal

17 Az EU hálózat tagjaként rendszeres információ- és adatszolgáltatást vállaltunk, valamint a gyors riasztási rendszerbe kapcsolódva azonnal értesítjük az EU Bizottságot az élelmiszerek (takarmányok) biztonságát érintő járványos megbetegedésekről, tömeges mérgezésekről. M.SZ.T. konferencia Augusztus 31. Prof. Dr. Biacs Péter mb. főigazgató Magyar Élelmiszer-biztonsági Hivatal

18 A vállalatok számára az önkéntes tanúsítási rendszerek adnak lehetőséget rendszeres és dokumentált szabályozásra. Az ISO 9001 minőség-biztosítási rendszer jó szolgálatot tett az élelmi láncban tevékenykedő vállalkozásoknál az ún. harmadik fél általi tanúsításra M.SZ.T. konferencia Augusztus 31. Prof. Dr. Biacs Péter mb. főigazgató Magyar Élelmiszer-biztonsági Hivatal

19 A környezetközpontú irányítási rendszer (KIR) a cég vezetése és a társadalom között épít ki kapcsolatot az ISO szabványsorozat hazai alkalmazásával: Környezetkímélő technológiák, a környezetbarát érdekek és környezetközpontú vállalatirányítás. A KIR a környezeti tényezőkkel, hatásokkal foglalkozik. M.SZ.T. konferencia Augusztus 31. Prof. Dr. Biacs Péter mb. főigazgató Magyar Élelmiszer-biztonsági Hivatal

20 Az élelmiszer (és takarmány) biztonsági rendszerek kialakítására és tanúsítására készül az ISO szabvány, mely a veszélyforrások belépését az üzemben folyó termelés folyamatában vizsgálja. M.SZ.T. konferencia Augusztus 31. Prof. Dr. Biacs Péter mb. főigazgató Magyar Élelmiszer-biztonsági Hivatal

21 Összefoglalás Az élelmiszer-biztonsági rendszer kialakítása hasznos a vállalkozás számára, a belső szabályozásra és a tanúsítás révén a külső kapcsolatépítésre és a bizalom megtartására. M.SZ.T. konferencia Augusztus 31. Prof. Dr. Biacs Péter mb. főigazgató Magyar Élelmiszer-biztonsági Hivatal

22 Köszönöm figyelmüket. M.SZ.T. konferencia Augusztus 31. Prof. Dr. Biacs Péter mb. főigazgató Magyar Élelmiszer-biztonsági Hivatal


Letölteni ppt "Az élelmiszer-biztonság helyzete Magyarországon és az Európai Unióban Prof. Dr. Biacs Péter mb. főigazgató Magyar Élelmiszer-biztonsági Hivatal M.SZ.T."

Hasonló előadás


Google Hirdetések