Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Az élelmiszer-biztonság helyzete Magyarországon és az Európai Unióban Prof. Dr. Biacs Péter mb. főigazgató Magyar Élelmiszer-biztonsági Hivatal M.SZ.T.

Hasonló előadás


Az előadások a következő témára: "Az élelmiszer-biztonság helyzete Magyarországon és az Európai Unióban Prof. Dr. Biacs Péter mb. főigazgató Magyar Élelmiszer-biztonsági Hivatal M.SZ.T."— Előadás másolata:

1 Az élelmiszer-biztonság helyzete Magyarországon és az Európai Unióban Prof. Dr. Biacs Péter mb. főigazgató Magyar Élelmiszer-biztonsági Hivatal M.SZ.T. konferencia 2004. Augusztus 31. Prof. Dr. Biacs Péter mb. főigazgató Magyar Élelmiszer-biztonsági Hivatal

2 ISO 22000 a tanúsítható élelmiszer-biztonság M.SZ.T. konferencia 2004. Augusztus 31. Prof. Dr. Biacs Péter mb. főigazgató Magyar Élelmiszer-biztonsági Hivatal

3 Magyarországon 4 minisztérium felügyelete alatt, 11 hatóság foglalkozik az élelmiszerek és takarmányok vizsgálatával. Munkájukat jelentősen megkönnyíti, hogy a tevékenység jogszabályokkal leírható: törvények, rendeletek, valamint a Magyar Élelmiszerkönyv (Codex Alimentarius Hungaricus) foglalja össze a kötelező és önkéntesen vállalt feladatokat. M.SZ.T. konferencia 2004. Augusztus 31. Prof. Dr. Biacs Péter mb. főigazgató Magyar Élelmiszer-biztonsági Hivatal

4 Külső szemlélők megállapításai szerint az erősen széttagolt intézményhálózaton belül gyenge az egymással történő kommunikáció, sok a párhuzamosság, a feladatok átfedése. M.SZ.T. konferencia 2004. Augusztus 31. Prof. Dr. Biacs Péter mb. főigazgató Magyar Élelmiszer-biztonsági Hivatal

5 Ezen a helyzeten kíván segíteni, a Magyar Élelmiszer-biztonsági Hivatal létrehozásával a 66/2003. V. 15. sz. Kormányrendelet, mely hivatott javítani a koordinációt. M.SZ.T. konferencia 2004. Augusztus 31. Prof. Dr. Biacs Péter mb. főigazgató Magyar Élelmiszer-biztonsági Hivatal

6 Az FVM és az ESZCSM összefogásával létrejött új hivatal feladata: a kockázat-becslés, míg a hatóságoké a kockázat-kezelés. Ez a szétválasztás megfelel az EU irányelveinek és meghatározza a munkamegosztás módját is. M.SZ.T. konferencia 2004. Augusztus 31. Prof. Dr. Biacs Péter mb. főigazgató Magyar Élelmiszer-biztonsági Hivatal

7 Az Európai Unióban a 178/2002, rendelet vezette be az élelmiszerekkel kapcsolatban a „kockázat” „kockázatelemzés” (kockázat-értékelés), a „kockázatbecslés”, „kockázatkezelés” és a „kockázat-kommunikáció” (közlés) fogalmát. M.SZ.T. konferencia 2004. Augusztus 31. Prof. Dr. Biacs Péter mb. főigazgató Magyar Élelmiszer-biztonsági Hivatal

8 A rendeletben a kockázat egy veszély következményeként jelentkező, egészséget károsító hatás valószínűségének, illetve súlyosságának függvénye. M.SZ.T. konferencia 2004. Augusztus 31. Prof. Dr. Biacs Péter mb. főigazgató Magyar Élelmiszer-biztonsági Hivatal

9 Az élelmiszerek fogyasztása nem mentes a kockázattól, hiszen a környezetet szennyező káros anyagok 70%-a az élelmi anyagokkal kerül szervezetünkbe. A kockázat mértékét az határozza meg, hogy a veszélyeket is hordozó élelmiszerekből mennyit vásárolunk és milyen gyakorisággal fogyasztjuk el, juttatjuk szervezetünkbe. M.SZ.T. konferencia 2004. Augusztus 31. Prof. Dr. Biacs Péter mb. főigazgató Magyar Élelmiszer-biztonsági Hivatal

10 A kockázatelemzési eljárás három összefüggő elemből áll: becslés (tudományos), kezelés (hatósági) és kommunikáció (médiák). M.SZ.T. konferencia 2004. Augusztus 31. Prof. Dr. Biacs Péter mb. főigazgató Magyar Élelmiszer-biztonsági Hivatal

11 A kockázatbecslés négy lépésből áll: a veszély felismerése (azonosítása), a veszély jellemzése, a megjelenés lehetőségének értékelése (expozíció) és a kockázat jellemzése (napi felvehető érték meghatározása). M.SZ.T. konferencia 2004. Augusztus 31. Prof. Dr. Biacs Péter mb. főigazgató Magyar Élelmiszer-biztonsági Hivatal

12 Az élelmiszerek (takarmányok) veszélyes szennyezései között találjuk a növényvédőszer maradékokat, a nehézfémeket, a toxinokat, a vírusokat. M.SZ.T. konferencia 2004. Augusztus 31. Prof. Dr. Biacs Péter mb. főigazgató Magyar Élelmiszer-biztonsági Hivatal

13 A kockázat-kezelés (menedzselés) során megállapítják az egyes veszélyes anyagok élelmiszerekben (takarmányokban) megengedett legkisebb szintjét, amelynek bevitele nem haladhatja meg a már más előírásokban rögzített veszélytelen (ADI) értéket. M.SZ.T. konferencia 2004. Augusztus 31. Prof. Dr. Biacs Péter mb. főigazgató Magyar Élelmiszer-biztonsági Hivatal

14 A kockázatbecsléssel kapott eredmények alapján lehet mérlegelni az alternatív megoldást, kiválasztani a megfelelő megelőzési eljárást. M.SZ.T. konferencia 2004. Augusztus 31. Prof. Dr. Biacs Péter mb. főigazgató Magyar Élelmiszer-biztonsági Hivatal

15 A kockázat-kommunikáció alatt információk, vélemények interaktív kicserélését értjük az élelmi lánc szereplői között: Növény (takarmány) termelők, állattenyésztők, élelmiszer-feldolgozók, kereskedők és fogyasztók, valamint a növény-, állat- és humánegészségügy képviselői között. M.SZ.T. konferencia 2004. Augusztus 31. Prof. Dr. Biacs Péter mb. főigazgató Magyar Élelmiszer-biztonsági Hivatal

16 A Magyar Élelmiszer-biztonsági Hivatal megalakulását követően azonnal kapcsolatba lépett az Európai Élelmiszer-biztonsági Hivatallal és kormányzati képviselőket küld a Tanácsadó Fórum kéthavonta tartandó üléseire. M.SZ.T. konferencia 2004. Augusztus 31. Prof. Dr. Biacs Péter mb. főigazgató Magyar Élelmiszer-biztonsági Hivatal

17 Az EU hálózat tagjaként rendszeres információ- és adatszolgáltatást vállaltunk, valamint a gyors riasztási rendszerbe kapcsolódva azonnal értesítjük az EU Bizottságot az élelmiszerek (takarmányok) biztonságát érintő járványos megbetegedésekről, tömeges mérgezésekről. M.SZ.T. konferencia 2004. Augusztus 31. Prof. Dr. Biacs Péter mb. főigazgató Magyar Élelmiszer-biztonsági Hivatal

18 A vállalatok számára az önkéntes tanúsítási rendszerek adnak lehetőséget rendszeres és dokumentált szabályozásra. Az ISO 9001 minőség-biztosítási rendszer jó szolgálatot tett az élelmi láncban tevékenykedő vállalkozásoknál az ún. harmadik fél általi tanúsításra M.SZ.T. konferencia 2004. Augusztus 31. Prof. Dr. Biacs Péter mb. főigazgató Magyar Élelmiszer-biztonsági Hivatal

19 A környezetközpontú irányítási rendszer (KIR) a cég vezetése és a társadalom között épít ki kapcsolatot az ISO 14000 szabványsorozat hazai alkalmazásával: Környezetkímélő technológiák, a környezetbarát érdekek és környezetközpontú vállalatirányítás. A KIR a környezeti tényezőkkel, hatásokkal foglalkozik. M.SZ.T. konferencia 2004. Augusztus 31. Prof. Dr. Biacs Péter mb. főigazgató Magyar Élelmiszer-biztonsági Hivatal

20 Az élelmiszer (és takarmány) biztonsági rendszerek kialakítására és tanúsítására készül az ISO 22000 szabvány, mely a veszélyforrások belépését az üzemben folyó termelés folyamatában vizsgálja. M.SZ.T. konferencia 2004. Augusztus 31. Prof. Dr. Biacs Péter mb. főigazgató Magyar Élelmiszer-biztonsági Hivatal

21 Összefoglalás Az élelmiszer-biztonsági rendszer kialakítása hasznos a vállalkozás számára, a belső szabályozásra és a tanúsítás révén a külső kapcsolatépítésre és a bizalom megtartására. M.SZ.T. konferencia 2004. Augusztus 31. Prof. Dr. Biacs Péter mb. főigazgató Magyar Élelmiszer-biztonsági Hivatal

22 Köszönöm figyelmüket. M.SZ.T. konferencia 2004. Augusztus 31. Prof. Dr. Biacs Péter mb. főigazgató Magyar Élelmiszer-biztonsági Hivatal


Letölteni ppt "Az élelmiszer-biztonság helyzete Magyarországon és az Európai Unióban Prof. Dr. Biacs Péter mb. főigazgató Magyar Élelmiszer-biztonsági Hivatal M.SZ.T."

Hasonló előadás


Google Hirdetések