Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Önkéntesség, mint társadalmi szerepvállalás

Hasonló előadás


Az előadások a következő témára: "Önkéntesség, mint társadalmi szerepvállalás"— Előadás másolata:

1 Önkéntesség, mint társadalmi szerepvállalás
Wéber Antal tű. ezredes Somogy Megyei Katasztrófavédelmi Igazgató

2 Fogalmak Az önkéntesség olyan tevékenység, amelyet egyénileg vagy csoportosan, rendszeresen vagy alkalmanként, belföldön vagy külföldön a közös jó érdekében végeznek, anyagi ellenszolgáltatás nélkül. A társadalmi szerepvállalás azt jelenti, hogy a polgárok külső kényszer nélkül veszik figyelembe életvitelükben a társadalmi és környezeti megfontolásokat is. A munka eredetileg az ember szabad tevékenységét jelenti, amely által személyisége fejlődik.

3 Önkéntesség Az önkéntesség jelentős tradícióval rendelkezik.
Az önkéntes munka szervezői mindig gondoskodnak arról, hogy a tevékenységet végzőket jutalmazzák. Az önkéntes munka a legritkább esetben szubjektív, döntő többségében szervezett formában, szervezetekben, közösségekben zajlik. Az önkéntesség egy jó módszer, amellyel az állampolgárok bekapcsolódhatnak a közéletbe és hozzájárulhatnak az életükben bekövetkező változásokhoz.

4 Az önkéntes munka kritériumai
anyagi ellenszolgáltatás nélküli, mások számára vagy a köz érdekében végzett tevékenység, önként, szabad akaratból végzett, nem kötelező, belső vagy külső indíttatású.

5 Az önkéntes munka két csoportja
csak a munkavégzés valósul meg, munkavégzés valósul meg, elsősorban adománygyűjtés céljából.

6 Adományozás Az adomány olyan természetben és pénzben nyújtott támogatás, amelyeket az egyén minden ellenszolgáltatás nélkül ajánl fel szervezetek, illetve magánszemélyek számára. Az adomány minden esetben ellenszolgáltatás nélkül való juttatás.

7 Az adományozás motivációi
szokás, hagyomány, felkérés, megkeresés, együttérzés, részvét, vallási hagyomány, közösségi elvárás, felelősségérzet, elismerés megszerzése, jóérzés, kínos visszautasítás elkerülése, a kérőtől való megszabadulás.

8 Önkéntes munka helyszínei
Országon belül: szervezése, lebonyolítása egyszerű. Határon túl: utazás problémái, nyelvi nehézségek, eltérő politikai és kulturális különbségek.

9 Az egy közösségért végzett önkéntes tevékenység típusai
részvétel a közösség életében, közérdekű ügyek képviselete, figyelemfelhívó kampányok szervezése, jótékonyság, segítségnyújtás, közvetlen tevékenység például természeti katasztrófák után, kölcsönös segítségnyújtás, önsegítő csoportokban való részvétel, vallási szervezetekben végzett munka.

10 Az önkéntes munka típusait
katasztrófa elhárítás, helyreállítás akciói, környezet szebbé tétele, átalakítása, önkormányzati, lakossági akciók (fásítás, városszépítés, stb.), cégek szakember-felajánlása, szakismeret felajánlása, karitatív tevékenység (rendszeres, folyamatos), fogyatékkal élők, idősek ellátásában való nem fizetett közreműködés, cégek által szervezett kampányok saját dolgozóik életminőségének jobbítására.

11 Az önkéntes munka területei
katasztrófavédelem, társadalom, egészségügy, kultúra, oktatás, ifjúság, környezetvédelem, fogyasztóvédelem.

12 Az önkéntes munkák funkciói
elősegíti a személyes fejlődést, fejleszti az alapkompetenciákat, lehetővé teszi a szociális érzékenység elsajátítását, alkalmat nyújt informális és nonformális tanulásra (például nyelvtanulás), hozzájárul a közösség formálásához, társadalmi hálózatokat és kötelékeket hozhat létre.

13 Az önkéntes munkavégzés feltételei, keretei
jogi keretek, gazdasági feltételek, infrastrukturális feltételek.

14 Az önkéntesek toborzása
minden esetben egy jól előkészített kommunikáció, egy adott tevékenységre történő felhívás, egy szervezetbe való részvételre felhívás.

15 Az önkéntes munka motivációi
szegényeken, bajbajutottakon való segítés, tapasztalatszerzés, vallás, hit fontossága, kihívás, szakmai fejlődés, erkölcsi kötelesség, a szabadidő hasznos eltöltése, új barátok szerzése, közösséghez tartozás.

16 Az önkéntesek elismerése
köszönet, jutalom, elismerés médiákon keresztül történő ismertetése, vezetői látogatás.

17 Az önkéntesség funkciói
gazdasági funkció, társadalmi-közösségi funkció, politikai funkció, szociális funkció, társadalmi haszon, egyéni haszon.

18 Az önkéntesség társadalmi szerepvállalása
Területei: egészségügy, kultúra, oktatás, Környezetvédelem, katasztrófavédelem.

19 Az önkéntesség társadalmi szerepvállalása
kiegészítő és speciális szolgáltatási tevékenység, állami ellátórendszerhez kapcsolódó, új feladatok, meghatározó gazdasági erőt képviselnek.

20 Köszönöm a megtisztelő figyelmet!


Letölteni ppt "Önkéntesség, mint társadalmi szerepvállalás"

Hasonló előadás


Google Hirdetések