Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Gazdálkodási modul Gazdaságtudományi ismeretek I. Közgazdaságtan KÖRNYEZETGAZDÁLKODÁSI MÉRNÖKI MSc TERMÉSZETVÉDELMI MÉRNÖKI MSc.

Hasonló előadás


Az előadások a következő témára: "Gazdálkodási modul Gazdaságtudományi ismeretek I. Közgazdaságtan KÖRNYEZETGAZDÁLKODÁSI MÉRNÖKI MSc TERMÉSZETVÉDELMI MÉRNÖKI MSc."— Előadás másolata:

1 Gazdálkodási modul Gazdaságtudományi ismeretek I. Közgazdaságtan KÖRNYEZETGAZDÁLKODÁSI MÉRNÖKI MSc TERMÉSZETVÉDELMI MÉRNÖKI MSc

2 Az élelmiszer-gazdaság társadalmi- gazdasági szerkezetének változásai és jellemzői napjainkban Közgazdasági szabályozók a mezőgazdaságban 21. lecke

3 A 80-as évek fő jellemzői „magyar mezőgazdasági modell” 1.A termelőszövetkezeti szektor túlnyomó súlya a mezőgazdasági nyersanyagtermelésben. 2.A mezőgazdasági kistermelés jelentős súlya. 3.A kiegészítő tevékenységek számottevő szerepe. 4.Az állami szektor domináns volta az élelmiszer- feldolgozásban és az élelmiszer- kereskedelemben.

4 Az előzményekről 1.A gazdasági társaságokról szóló évi VI. törvény 2.A 80-as évek végén bevezetett adóreform 3.A kétszintű bankrendszer kialakítása 4.A termelői és fogyasztói árak kezdődő liberalizálása 5.A külkereskedelem állami monopóliumának oldódása 6.Az ún. előprivatizáció beindulása 7.Egy évi jogszabály lehetővé tette, hogy a termelőszövetkezetek vagyonuk 50%-át a szövetkezet dolgozói között felosszák (a földvagyonra nem terjedt ki) 8.Az állami és tanácsi vállalatoknak az átalakulásról szóló évi XIII. törvény értelmében kft-vé vagy rt-vé kellett átalakulniuk december 31- ig, az ÁG-oknak június 30-ig

5 A rendszerváltást követő legfontosabb gazdaságpolitikai jogszabályok A privatizációs törvények Az évi I. törvény a Szövetkezetekről Az évi II. törvény a Szövetkezetekről A kárpótlásról szóló évi XXV. törvény A termőföldről szóló évi LV. törvény

6 Az egyes törvények hatása az élelmiszer-gazdaság vertikum szakaszainak társadalmi- gazdasági szerkezetében beálló változásokra MezőgazdaságÉlelmiszeripar Élelmiszer- kereskedelem Szövetkezeti törvények JelentősSzerény Privatizációs törvények szerényJelentős A kárpótlás törvénye JelentősSzerény A termőföldről szóló évi LV. törvény JelentősNincs

7 Az élelmiszer-gazdaság társadalmi és gazdasági szerkezete napjainkban

8 TULAJDONFORMA A mezőgazdasági nyersanyagtermelésben a magántulajdonon alapuló gazdálkodás vált meghatározóvá. A külföldi tőke jelenléte csekély.

9 Saját tulajdon aránya a különböző méretű gazdaságoknál (2005) < 5 hektár 92,8% 5-20 hektár 85,0% hektár 74,3% >50 hektár 23,6% Összes gazdaság tekintetében 38,3%

10 Földhasználat, eszközök A 90-es évek folyamán a földtulajdon és a földhasználat szétvált egymástól. A termelőeszközök esetében, az eszközök jelentősebb része társas vállalkozások tulajdonában van.

11 A mezőgazdaság kibocsátásának gazdálkodó csoportok szerinti megoszlása Gazdasági társaságok40% Szövetkezetek10% Egyéni gazdálkodók és a lakosság más csoportjai 50% KIBOCSÁTÁS A mezőgazdasági termékértékesítés kb. 2/3-át a társasvállalkozások adják.

12 Gazdasági szervezetek száma a mezőgazdasági és halászati ágban Gazdálkodási forma*2005 (db) Egyéni vállalkozás Gazdasági társaság Szövetkezet ÖSSZESEN *KSH (2006): Mezőgazdasági statisztikai évkönyv, p. A gazdasági társaságokon belül legnagyobb számmal korlátolt felelősségű társaságok szerepelnek

13 Az ökonómiai üzemméret Az üzem méretét a potenciális jövedelemtermelő kapacitás fejezi ki, ami egyenlő az üzem összes standard fedezeti hozzájárulásával Az üzemméret jellemzésére az Európai Méretegység (EUME) szolgál: 1 EUME = 1200 € SFH = Ft SFH ( 1 € ~ 250 Ft) SFH: bruttó termelési érték és az előállításhoz szükséges közvetlen változó költségek különbsége

14 Standard Fedezeti Hozzájárulás (SFH) 146/2004. (IX.30.) FVM rendelet tesztüzemi rendszer keretében kialakított standard fedezeti hozzájárulás értékek alkalmazásáról Példák a rendeletből: - búza Ft/hektár - burgonya Ft/hektár - juh Ft/állat (Vállalati gazdaságtan keretében)

15 Gazdálkodás szerkezete Magyarországon 155 ezer gazdálkodás haladja meg az 1 EUME méretet. Az általuk használt mezőgazdasági terület kb. 4 millió hektár.

16 A mezőgazdasági terület megoszlása Magyarországon a gazdaságok mérete szerint, product_code=KS-NN

17 51 % 6.8 % 46 % 5.1 % 46 % 2.2 % 43 % 3.7 % 39 % 4.6 % 43 % 3.1 % 31 % 3.4 % 51 % 4.5 % 46 % 5.4 % 35 % 4.3 % 37 % 7.0 % 28 % 3.7 % 28 % 2.1 % 28 % 7.9 % 39 % 7.1 % 11 % 6.7 % 26 % 9.5 % 30 % 7.5 % 34 % 5.5 % 500 ha feletti gazdaságok területe/ megyei szinten SAPS támogatást igénylők A mezőgazdasági terület a megyék közötti megoszlása

18 Mezőgazdaságon kívüli jövedelemszerzési lehetőséggel bíró gazdaságok aránya (%) < 5 ha5-<20 ha20-<50 ha50=< haÖsszes Turizmus 0,20,3 1,30,3 Kézműves ipar 0,10,00,10,20,1 Mezőgazdasági termékek feldolgozása 7,98,08,97,78,0 Fafeldolgozás 0,1 0,20,70,1 Akvakultura 0,00,10,20,70,1 Megújuló energiatermelés 4,44,99,116,25,8 Szerződéses munkák 0,00,10,51,20,2 Egyéb tevékenység 0,50,30,93,40,7 Összesen 11,712,617,422,513,3

19 KÖSZÖNÖM A FIGYELMÜKET!


Letölteni ppt "Gazdálkodási modul Gazdaságtudományi ismeretek I. Közgazdaságtan KÖRNYEZETGAZDÁLKODÁSI MÉRNÖKI MSc TERMÉSZETVÉDELMI MÉRNÖKI MSc."

Hasonló előadás


Google Hirdetések