Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Hétszínvirág.

Hasonló előadás


Az előadások a következő témára: "Hétszínvirág."— Előadás másolata:

1 Hétszínvirág

2 Volt egyszer egy kislány, úgy hívták, hogy Annuska.
Édesanyja elküldte perecet venni.

3 Vásárolt is hét perecet: két köménymagosat apának, két mákosat anyának, két cukrosat saját magának és egy kis rózsaszínűt Öcsinek, Pavliknak.

4 Fogta a füzérbe fűzött pereceket, s hazafelé indult
Fogta a füzérbe fűzött pereceket, s hazafelé indult. Megy, mendegél, elbámészkodik, megszámolja a varjakat. Azalatt odasomfordál egy ismeretlen kutya, s fölfalja a pereceket.

5 - Jaj, te rossz kutya - kiabált Annuska, s a kutya után eredt
- Jaj, te rossz kutya - kiabált Annuska, s a kutya után eredt. Szaladt, szaladt, de csak nem érte utol, …

6 … s végül el is tévedt. Nézi, nézi, micsoda idegen helyre vetődött
… s végül el is tévedt. Nézi, nézi, micsoda idegen helyre vetődött. A nagy házak eltűntek, s csupa kis viskó van körülötte. Megijedt Annuska, s keservesen sírva fakadt.

7 Hát csak ott terem egy anyóka. - Kislány, kislány, miért sírsz
Hát csak ott terem egy anyóka. - Kislány, kislány, miért sírsz? Annuska elmesélte, hogy hogyan járt.

8 Ne sírj, ne ríj, majd én segítek a bajodon.
Perecem, igaz, nincsen, és pénzem sincs. De nő a kertemben egy virág, a neve Hétszínvirág, az segít rajtad.

9 S ezzel letépett egy nagyon szép virágot, s odaadta Annuskának.
Olyan volt, mint a margaréta, csak épp minden szirma más-más színű: sárga, vörös, kék, zöld, narancssárga, ibolyaszín meg égszínkék.

10 - Ez a virág nem közönséges virág, teljesítheti minden kívánságodat.
Csak tépd le valamelyik szirmát, dobd el, s mondd el ezt a verset:

11 Aztán megmondod, hogy mit kívánsz, s nyomban teljesül.
Szívem szirma, szeretlek, szállj nyugatról keletnek, északról meg délfele, szállj el, szállj el százfele! Földet, ha érsz kis szirom, legyen úgy, mint akarom, tedd meg nekem, szépen kérlek - Aztán megmondod, hogy mit kívánsz, s nyomban teljesül.

12 Annuska szépen megköszönte az anyókának a virágot, s kiment a kapun.
Az utcán jutott eszébe, hogy nem tudja az utat hazafelé. Már éppen elsírná magát, mikor eszébe jut a titokzatos virág.

13 - Lássuk csak, mit tud ez a Hétszínvirág
- Lássuk csak, mit tud ez a Hétszínvirág. Gyorsan letépett egy szirmot, a sárgát, eldobta, s így szólt:

14 . . . hogy otthon legyek azon nyomban a perecekkel együtt.
Szívem szirma, szeretlek, szállj nyugatról keletnek, északról meg délfele, szállj el, szállj el százfele! Földet, ha érsz kis szirom, legyen úgy, mint akarom, tedd meg nekem, szépen kérlek - . . . hogy otthon legyek azon nyomban a perecekkel együtt.

15 Ahogy kimondta, már otthon is volt, kezében a perecekkel.

16 "Bizony, ez csakugyan nagyszerű virág; ezt a legislegszebb virágvázába kellene tenni."- gondolkozott magában.

17 Annuska fogott egy széket, ráállt és felnyúlt a mamája legislegkedvesebb virágvázájáért, amely a legislegmagasabb polcon állt.

18 Hát nem éppen akkor repült el egy sereg varjú az ablak előtt?
Annuska pontosan meg akarta állapítani, hány a varjú: hét vagy nyolc? Elkezdte őket számolni, ujjait egyenként begörbítve.

19 A váza pedig leesett, és ezer darabra tört.

20 - Már megint eltörtél valamit. - kiáltott be anya a konyhából
- Már megint eltörtél valamit? - kiáltott be anya a konyhából. Csak nem az én legislegkedvesebb vázámat? - Nem, anyukám, dehogy, semmi sem tört el - kiáltott vissza Annuska, gyorsan letépte a vörös szirmot, eldobta, és így suttogott:

21 . . . anyu legislegkedvesebb vázája megint ép legyen.
Szívem szirma, szeretlek, szállj nyugatról keletnek, északról meg délfele, szállj el, szállj el százfele! Földet, ha érsz kis szirom, legyen úgy, mint akarom, tedd meg nekem, szépen kérlek - anyu legislegkedvesebb vázája megint ép legyen.

22 Anyu beszaladt a szobába, s látta, hogy legislegkedvesebb vázája a helyén áll, mintha mi sem történt volna. Annuskát kiküldte az udvarra sétálni.

23 Kint a fiúk éppen "Északi sark"-ot játszottak
Kint a fiúk éppen "Északi sark"-ot játszottak. - Fiúk, fiúk, vegyetek be engem is játszani! - Még mit nem! Csak nem viszünk lányokat az Északi-sarkra! - Hát nem is kell! Én nélkületek is eljutok az Északi-sarkra.

24 Annuska elővette a Hétszínvirágot, letépte a kék szirmot, és így szólt:

25 . . . hogy az Északi-sarkon legyek.
Szívem szirma, szeretlek, szállj nyugatról keletnek, északról meg délfele, szállj el, szállj el százfele! Földet, ha érsz kis szirom, legyen úgy, mint akarom, tedd meg nekem, szépen kérlek - hogy az Északi-sarkon legyek.

26 Szörnyű szélvihar kerekedett, a nap elsötétült, körös-körül koromfekete éjszaka lett, a föld meg úgy forgott a lába alatt, mint a pörgettyű.

27 Annuska ott találta magát az Északi-sarkon, ahol száz fok hideg van
Annuska ott találta magát az Északi-sarkon, ahol száz fok hideg van. - Jaj, mamácskám, megfagyok! - kiabált Annuska, és sírva fakadt, de a könnyei nyomban jéggé fagytak. A jéghegy mögül pedig előcammogott hét jegesmedve.

28 Annuska félholtra vált rémületében, jéghidegre fagyott ujjaival épp csak, hogy le tudta tépni a zöld szirmot, eldobta, s kiabált: …

29 . . . hogy otthon legyek az udvarunkon.
Szívem szirma, szeretlek, szállj nyugatról keletnek, északról meg délfele, szállj el, szállj el százfele! Földet, ha érsz kis szirom, legyen úgy, mint akarom, tedd meg nekem, szépen kérlek - hogy otthon legyek az udvarunkon.

30 Abban a szempillantásban az udvaron termett
Abban a szempillantásban az udvaron termett. Néznek rá a fiúk: - Na hol az a te híres Északi-sarkod? - Ott voltam. - Hiszi a piszi, bizonyítsd be!

31 Annuska megsértődött, s megfogadta, hogy inkább átmegy a másik udvarra, ahol a kislányok játszanak. Odamegy, s látja, hogy azoknak mindenféle játékuk van.

32 Elbúsulta magát Annuska
Elbúsulta magát Annuska. "Na - gondolta magában -, majd én megmutatom nektek, kinek van több játéka." Letépte a Hétszínvirág narancsszínű szirmát, és nagy hangon mondta:

33 . . . hogy a világ minden játéka az enyém legyen.
Szívem szirma, szeretlek, szállj nyugatról keletnek, északról meg délfele, szállj el, szállj el százfele! Földet, ha érsz kis szirom, legyen úgy, mint akarom, tedd meg nekem, szépen kérlek - hogy a világ minden játéka az enyém legyen.

34 Azon nyomban özönlött feléje a sok játék a világ minden tájáról.
Elsőnek persze a babák. A babák után gurultak a labdák, golyók, kerékpárok, triciklik, traktorok, autók.

35 A levegőben milliószám röpködtek a játékrepülőgépek, léghajók és vitorlázók. - Elég, elég - kiabált rémülten Annuska, fejéhez kapva - elég lesz!

36 - Nekem nem kell ilyen sok játék, csak tréfáltam. Félek
- Nekem nem kell ilyen sok játék, csak tréfáltam. Félek... De hiába, a játék csak úgy özönlött mindenfelől. Annuska felszaladt a lépcsőn - a játékok utána. Föl a padlásra - a játékok is.

37 Akkor kiszaladt a háztetőre, letépte az ibolyaszínű sziromlevelet, eldobta, s gyorsan elmondta:

38 . . . hogy a játékok menjenek vissza a boltokba.
Szívem szirma, szeretlek, szállj nyugatról keletnek, északról meg délfele, szállj el, szállj el százfele! Földet, ha érsz kis szirom, legyen úgy, mint akarom, tedd meg nekem, szépen kérlek - hogy a játékok menjenek vissza a boltokba.

39 S a játékok azonmód eltűntek
S a játékok azonmód eltűntek. Ahogy Annuska ránéz a Hétszínvirágjára, látja, hogy már csak egyetlenegy szirom van rajta. "Ejnye, hat szirmot már elfecséreltem, s mi hasznom belőle? Ezután jobban meggondolom."

40 Megy az utcán s töri a fejét. „Mit is kívánhatnék
Megy az utcán s töri a fejét. „Mit is kívánhatnék? Két kiló töltött csokoládét. Nem, inkább triciklit kérek. Nem. Jobb lesz, ha jegyet kívánok a cirkuszba. Vagy talán új szandált? Ennél különb dolgot is kívánhatok. Csak el ne hamarkodjam, az a fő."

41 Ilyenformán tűnődött Annuska, amikor meglátott egy szép kisfiút, aki egy kapu előtti padon ült. Nagyon tetszett neki a fiú, messziről látszott rajta, hogy nem verekedős, …

42 … és Annuska nagyon szeretett volna vele megismerkedni
… és Annuska nagyon szeretett volna vele megismerkedni. - Fiú, mondd, te fiú, hogy hívnak? - Vityának, hát téged? - Annuskának. Gyere, játsszunk fogócskát!

43 - Nem lehet. Sánta vagyok, s én is nagyon szeretnék veled játszani, de sajnos, lehetetlen. Hiába minden. S ez már így marad egész életemre.

44 - Ej, micsoda csacsiságokat beszélsz, te fiú. - kiáltott fel Annuska
- Ej, micsoda csacsiságokat beszélsz, te fiú! - kiáltott fel Annuska. Elővette a Hétszínvirágot, letépte az utolsó sziromlevelet, az égszínkéket, s boldogságtól reszkető hangocskáján énekelte:

45 . . . hogy Vitya lába meggyógyuljon.
Szívem szirma, szeretlek, szállj nyugatról keletnek, északról meg délfele, szállj el, szállj el százfele! Földet, ha érsz kis szirom, legyen úgy, mint akarom, tedd meg nekem, szépen kérlek - hogy Vitya lába meggyógyuljon.

46 A fiú ebben a pillanatban leugrott a padról, elkezdett Annuskával fogócskázni, s olyan pompásan futott, hogy a kislány sehogy sem tudta utolérni, akárhogy igyekezett is.

47 Író: Valentin Katajev Rajzoló: Stella Aristakesova A mesének vége


Letölteni ppt "Hétszínvirág."

Hasonló előadás


Google Hirdetések