Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Szpahi Hétszínvirág. Szpahi Volt egyszer egy kislány, úgy hívták, hogy Annuska. Édesanyja elküldte perecet venni.

Hasonló előadás


Az előadások a következő témára: "Szpahi Hétszínvirág. Szpahi Volt egyszer egy kislány, úgy hívták, hogy Annuska. Édesanyja elküldte perecet venni."— Előadás másolata:

1 Szpahi Hétszínvirág

2 Szpahi Volt egyszer egy kislány, úgy hívták, hogy Annuska. Édesanyja elküldte perecet venni.

3 Szpahi Vásárolt is hét perecet: két köménymagosat apának, két mákosat anyának, két cukrosat saját magának és egy kis rózsaszínűt Öcsinek, Pavliknak.

4 Szpahi Fogta a füzérbe fűzött pereceket, s hazafelé indult. Megy, mendegél, elbámészkodik, megszámolja a varjakat. Azalatt odasomfordál egy ismeretlen kutya, s fölfalja a pereceket.

5 Szpahi - Jaj, te rossz kutya - kiabált Annuska, s a kutya után eredt. Szaladt, szaladt, de csak nem érte utol, …

6 Szpahi … s végül el is tévedt. Nézi, nézi, micsoda idegen helyre vetődött. A nagy házak eltűntek, s csupa kis viskó van körülötte. Megijedt Annuska, s keservesen sírva fakadt.

7 Szpahi Hát csak ott terem egy anyóka. - Kislány, kislány, miért sírsz? Annuska elmesélte, hogy hogyan járt.

8 Szpahi - Ne sírj, ne ríj, majd én segítek a bajodon. Perecem, igaz, nincsen, és pénzem sincs. De nő a kertemben egy virág, a neve Hétszínvirág, az segít rajtad.

9 Szpahi S ezzel letépett egy nagyon szép virágot, s odaadta Annuskának. Olyan volt, mint a margaréta, csak épp minden szirma más-más színű: sárga, vörös, kék, zöld, narancssárga, ibolyaszín meg égszínkék.

10 Szpahi - Ez a virág nem közönséges virág, teljesítheti minden kívánságodat. Csak tépd le valamelyik szirmát, dobd el, s mondd el ezt a verset:

11 Szpahi Szívem szirma, szeretlek, szállj nyugatról keletnek, északról meg délfele, szállj el, szállj el százfele! Földet, ha érsz kis szirom, legyen úgy, mint akarom, tedd meg nekem, szépen kérlek - Aztán megmondod, hogy mit kívánsz, s nyomban teljesül.

12 Szpahi Annuska szépen megköszönte az anyókának a virágot, s kiment a kapun. Az utcán jutott eszébe, hogy nem tudja az utat hazafelé. Már éppen elsírná magát, mikor eszébe jut a titokzatos virág.

13 Szpahi - Lássuk csak, mit tud ez a Hétszínvirág. Gyorsan letépett egy szirmot, a sárgát, eldobta, s így szólt:

14 Szpahi... hogy otthon legyek azon nyomban a perecekkel együtt. Szívem szirma, szeretlek, szállj nyugatról keletnek, északról meg délfele, szállj el, szállj el százfele! Földet, ha érsz kis szirom, legyen úgy, mint akarom, tedd meg nekem, szépen kérlek -

15 Szpahi Ahogy kimondta, már otthon is volt, kezében a perecekkel.

16 Szpahi "Bizony, ez csakugyan nagyszerű virág; ezt a legislegszebb virágvázába kellene tenni."- gondolkozott magában.

17 Szpahi Annuska fogott egy széket, ráállt és felnyúlt a mamája legislegkedvesebb virágvázájáért, amely a legislegmagasabb polcon állt.

18 Szpahi Hát nem éppen akkor repült el egy sereg varjú az ablak előtt? Annuska pontosan meg akarta állapítani, hány a varjú: hét vagy nyolc? Elkezdte őket számolni, ujjait egyenként begörbítve.

19 Szpahi A váza pedig leesett, és ezer darabra tört.

20 Szpahi - Már megint eltörtél valamit? - kiáltott be anya a konyhából. Csak nem az én legislegkedvesebb vázámat? - Nem, anyukám, dehogy, semmi sem tört el - kiáltott vissza Annuska, gyorsan letépte a vörös szirmot, eldobta, és így suttogott:

21 Szpahi... anyu legislegkedvesebb vázája megint ép legyen. Szívem szirma, szeretlek, szállj nyugatról keletnek, északról meg délfele, szállj el, szállj el százfele! Földet, ha érsz kis szirom, legyen úgy, mint akarom, tedd meg nekem, szépen kérlek -

22 Szpahi Anyu beszaladt a szobába, s látta, hogy legislegkedvesebb vázája a helyén áll, mintha mi sem történt volna. Annuskát kiküldte az udvarra sétálni.

23 Szpahi Kint a fiúk éppen "Északi sark"-ot játszottak. - Fiúk, fiúk, vegyetek be engem is játszani! - Még mit nem! Csak nem viszünk lányokat az Északi-sarkra! - Hát nem is kell! Én nélkületek is eljutok az Északi-sarkra.

24 Szpahi Annuska elővette a Hétszínvirágot, letépte a kék szirmot, és így szólt:

25 Szpahi Szívem szirma, szeretlek, szállj nyugatról keletnek, északról meg délfele, szállj el, szállj el százfele! Földet, ha érsz kis szirom, legyen úgy, mint akarom, tedd meg nekem, szépen kérlek -... hogy az Északi-sarkon legyek.

26 Szpahi Szörnyű szélvihar kerekedett, a nap elsötétült, körös-körül koromfekete éjszaka lett, a föld meg úgy forgott a lába alatt, mint a pörgettyű.

27 Szpahi Annuska ott találta magát az Északi-sarkon, ahol száz fok hideg van. - Jaj, mamácskám, megfagyok! - kiabált Annuska, és sírva fakadt, de a könnyei nyomban jéggé fagytak. A jéghegy mögül pedig előcammogott hét jegesmedve.

28 Szpahi Annuska félholtra vált rémületében, jéghidegre fagyott ujjaival épp csak, hogy le tudta tépni a zöld szirmot, eldobta, s kiabált: …

29 Szpahi Szívem szirma, szeretlek, szállj nyugatról keletnek, északról meg délfele, szállj el, szállj el százfele! Földet, ha érsz kis szirom, legyen úgy, mint akarom, tedd meg nekem, szépen kérlek -... hogy otthon legyek az udvarunkon.

30 Szpahi Abban a szempillantásban az udvaron termett. Néznek rá a fiúk: - Na hol az a te híres Északi-sarkod? - Ott voltam. - Hiszi a piszi, bizonyítsd be!

31 Szpahi Annuska megsértődött, s megfogadta, hogy inkább átmegy a másik udvarra, ahol a kislányok játszanak. Odamegy, s látja, hogy azoknak mindenféle játékuk van.

32 Szpahi Elbúsulta magát Annuska. "Na - gondolta magában -, majd én megmutatom nektek, kinek van több játéka." Letépte a Hétszínvirág narancsszínű szirmát, és nagy hangon mondta:

33 Szpahi Szívem szirma, szeretlek, szállj nyugatról keletnek, északról meg délfele, szállj el, szállj el százfele! Földet, ha érsz kis szirom, legyen úgy, mint akarom, tedd meg nekem, szépen kérlek -... hogy a világ minden játéka az enyém legyen.

34 Szpahi Azon nyomban özönlött feléje a sok játék a világ minden tájáról. Elsőnek persze a babák. A babák után gurultak a labdák, golyók, kerékpárok, triciklik, traktorok, autók.

35 Szpahi A levegőben milliószám röpködtek a játékrepülőgépek, léghajók és vitorlázók. - Elég, elég - kiabált rémülten Annuska, fejéhez kapva - elég lesz!

36 Szpahi - Nekem nem kell ilyen sok játék, csak tréfáltam. Félek... De hiába, a játék csak úgy özönlött mindenfelől. Annuska felszaladt a lépcsőn - a játékok utána. Föl a padlásra - a játékok is.

37 Szpahi Akkor kiszaladt a háztetőre, letépte az ibolyaszínű sziromlevelet, eldobta, s gyorsan elmondta:

38 Szpahi Szívem szirma, szeretlek, szállj nyugatról keletnek, északról meg délfele, szállj el, szállj el százfele! Földet, ha érsz kis szirom, legyen úgy, mint akarom, tedd meg nekem, szépen kérlek -... hogy a játékok menjenek vissza a boltokba.

39 Szpahi S a játékok azonmód eltűntek. Ahogy Annuska ránéz a Hétszínvirágjára, látja, hogy már csak egyetlenegy szirom van rajta. "Ejnye, hat szirmot már elfecséreltem, s mi hasznom belőle? Ezután jobban meggondolom."

40 Szpahi Megy az utcán s töri a fejét. „Mit is kívánhatnék? Két kiló töltött csokoládét. Nem, inkább triciklit kérek. Nem. Jobb lesz, ha jegyet kívánok a cirkuszba. Vagy talán új szandált? Ennél különb dolgot is kívánhatok. Csak el ne hamarkodjam, az a fő."

41 Szpahi Ilyenformán tűnődött Annuska, amikor meglátott egy szép kisfiút, aki egy kapu előtti padon ült. Nagyon tetszett neki a fiú, messziről látszott rajta, hogy nem verekedős, …

42 Szpahi … és Annuska nagyon szeretett volna vele megismerkedni. - Fiú, mondd, te fiú, hogy hívnak? - Vityának, hát téged? - Annuskának. Gyere, játsszunk fogócskát!

43 Szpahi - Nem lehet. Sánta vagyok, s én is nagyon szeretnék veled játszani, de sajnos, lehetetlen. Hiába minden. S ez már így marad egész életemre.

44 Szpahi - Ej, micsoda csacsiságokat beszélsz, te fiú! - kiáltott fel Annuska. Elővette a Hétszínvirágot, letépte az utolsó sziromlevelet, az égszínkéket, s boldogságtól reszkető hangocskáján énekelte:

45 Szpahi Szívem szirma, szeretlek, szállj nyugatról keletnek, északról meg délfele, szállj el, szállj el százfele! Földet, ha érsz kis szirom, legyen úgy, mint akarom, tedd meg nekem, szépen kérlek -... hogy Vitya lába meggyógyuljon.

46 Szpahi A fiú ebben a pillanatban leugrott a padról, elkezdett Annuskával fogócskázni, s olyan pompásan futott, hogy a kislány sehogy sem tudta utolérni, akárhogy igyekezett is.

47 Szpahi Író: Valentin Katajev Rajzoló: Stella Aristakesova A mesének vége


Letölteni ppt "Szpahi Hétszínvirág. Szpahi Volt egyszer egy kislány, úgy hívták, hogy Annuska. Édesanyja elküldte perecet venni."

Hasonló előadás


Google Hirdetések