Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Az élővilág legkisebb egységei

Hasonló előadás


Az előadások a következő témára: "Az élővilág legkisebb egységei"— Előadás másolata:

1 Az élővilág legkisebb egységei
Sejtéseink a sejtről

2 Az élte fogalma, sejt Életjelenségek (összefoglalás a táblán)
Élő rendszerek alrendszerei: Határoló alrendszer: az élőlényt elkülöníti környezetétől, felveszi a szükséges anyagokat, felveszi az ingereket (pl. a bőr) Működő alrendszer: az élőlény és környezete között anyagcserét folytat. (pl. szervezetünk szervrendszerei) Információhordozó alrendszer: irányítja a másik két alrendszert, összehangolja azok működését, feladata a szaporodás is. A három alrendszer szükséges és elégséges feltétele az élet kialakulásának. A három alrendszer között nagy kémiai körfolyamatok biztosítják a kapcsolatot. Minden élő rendszer nyílt anyagi rendszer: környezetétől folyamatosan anyagot és energiát vesz fel Anyagfelvétel szerint : Autotróf : növények Heterotróf: állatok Energiaigény szerint: Fototróf: növények Kemotróf: állatok Környezet fogalma az egyed alatti szerveződési szinteken: lásd táblán!

3 Sejttípusok: prokarióta
A legkisebb élő rendszer a sejt. Típusaik sejtfelépítés alapján. Prokarióta sejtek: baktériumok, nem rendelkeznek sejtmaggal Eukarióta sejtek: sejt magvasok Sejtfelépítésük: nincs sejtmagjuk, sem sejtszervecskéik. (Sejtszervecske: a sejten belül valamilyen feladat elvégzésére hártyával elkülönült térrész.) Részei: gyűrű alakú örökítőanyag (DNS), sejtplazma, sejthártya, sejtfal, tok, ostor Méretük: mikrométeresek 10-6 m (a mm 1000 –ed része) Vizsgálatuk: Nagyon nagy nagyítású fénymikroszkóppal már láthatók, de belső felépítésüket elektronmikroszkóppal lehet vizsgálni.

4 Sejtek vizsgálata mikroszkóppal
Mikroszkópok működési elve: Fénymikroszkóp: a mintán áthaladó fénysugarakat két gyűjtőlencse fókuszálja a megfigyelő szemébe. Maximális nagyítása: 1500 X Elektronmikroszkóp: a fényt elektronnyaláb helyettesíti vákuum mellett dolgozik: a légkörben szóródik az elektronnyaláb. A lencséket elektromágneses terek helyettesítik, ezekkel lehet az elektronnyalábokat fókuszálni. Nem a szemünkbe jut a sugár (vakságot okozna), hanem egy képernyőn keresztül látjuk a tárgyat. Több 10 vagy 100 ezerszeres nagyítással rendelkezik.

5 Eukarióta sejt, állandó sejtalkotók
Az eukarióta sejtek mérete: mikrométer. (0,1-0,01 mm) Az eukarióta sejtek állandó sejtalkotói: Sejtmag: A sejt életének szabályozása, szaporodás. Belső membránrendszer: fehérje szintézis, és a keletkezett fehérjék felhasználási helyükre szállítása. Mitokondriumok: a sejt energia termelő szervecskéi. Lizoszómák: a sejtbe került nagyobb méretű anyagok lebontása. Sejtplazma: a itt mennek végbe sejt anyagcserefolyamatainak többsége. Sejthártya: körülhatárolja, védi a sejtet, felveszi és leadja az anyagokat, ingerfelvételben játszik szerepet.

6 Eukarióta sejttípusok eltérések a felépítsében
Növényi sejt jellemzői: Sejtfallal rendelkezik: cellulózból épül fel, véd, megadja a sejt alakját. Sejtüreg (Vakuolum): vizet tartalékol. Zárvány: a sejtben keletkező káros anyagok, raktározott anyagok elkülönítése oldhatatlan formában. Zöld színtest: ebben megy végbe a fotoszintézis. Gomba sejt jellemzői: Sejtfallal rendelkezik: kitinből épül fel, véd, megadja a sejt alakját. Állati sejt: Sejtközponttal rendelkezik: ezzel mozgatja a sejtosztódás során az örökítőanyagot.

7


Letölteni ppt "Az élővilág legkisebb egységei"

Hasonló előadás


Google Hirdetések