Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Varázslat a konyhában Apáthy Réka 8.t Heiden Zoé 8.t.

Hasonló előadás


Az előadások a következő témára: "Varázslat a konyhában Apáthy Réka 8.t Heiden Zoé 8.t."— Előadás másolata:

1 Varázslat a konyhában Apáthy Réka 8.t Heiden Zoé 8.t

2 Fizikai laboratórium

3 Igen, a fizika körülöttünk van! Nemcsak a m ű szaki berendezések napi használata során találkozhatunk a fizikai törvényekkel, hanem sütés-f ő zés közben a konyhában is. A kísérleteken keresztül megérthetjük például a kukta, vagy a szódásüveg m ű ködését, modellezünk néhány konyhában tapasztalt jelenséget, és egy-két példán keresztül bepillanthatunk annak a tudománynak a világába, amelyet Kürti Miklós professzor nyomán ma már molekuláris gasztronómiának hívunk. Fizika a konyhában?

4 A fizikus számára a modern konyha olyan, mint egy sajátos fizikai laboratórium. Az itt alkalmazott eszközök, berendezések, egyszer ű bb vagy bonyolultabb munkafolyamatok – beleértve nagyanyáink ötletes praktikáit és a „high-tech-konyha” technikáját is- egyaránt fizikai kérdéseket vetnek fel és fizikai magyarázatokat igényelnek. Például a mikrohullámú süt ő, a kukta-fazék és a h ű t ő szekrény fizikája közismert, de ki hallott már a vákuum alkalmazásáról a konyhában? „Modern” „Régi”

5 Vágásbiztos papír

6

7

8

9 Az els ő kísérletünkhöz szükségünk van egy papírlapra, egy burgonyára és egy késre. A papírt ráhelyezzük a késpengére. Ezt rátesszük a burgonyára. A késpenge elvágja a burgonyát, a papír pedig sértetlen marad. Ennek oka az er ő átvitel, mivel a papír keményebb, mint a burgonya, ezért a kés nyomóereje áttev ő dik a papírról a burgonyára, és azt vágja át.

10 S T R A P A B Í R Ó T O J Á S O K

11

12

13 9,5 KG A KÖNYVEK ÖSSZTÖMEGE: 9,5 KG

14 Strapabíró tojások Második kísérletünkben 4 tojásnak és 2 tojástartónak van fontos szerepe. A tojások tetejére teszünk egy könyvet, majd még egyet és még kett ő t. Végül a 4 db tojás összesen 9,5 kilogrammnyi könyvet bírt el. Ez a tojáshéj boltíves alakjának köszönhet ő, mert így eloszlik a ráható teher, tehát elbírja a rajta ül ő tyúkot (esetünkben könyveket).

15 Borsos- sós trükk

16

17

18

19

20 A harmadik kísérlethez borsra, sóra, egy tálcára és egy szívószálra van szükségünk. Elkészítjük a keveréket a borsból és a sóból. Ezután a szívószálat dörzsöléssel elektromos állapotba hozzuk, ami az elektromos megosztás jelensége miatt, magához vonzza a borsot és a sót. Mivel a borsszemcsék könnyebbek, ezért azok emelkednek fel els ő ként.

21 Úszni fog a krumplink?

22 ÚSZIK!

23

24

25

26 Úszik a krumplink! Negyedik kísérletünkben azt vizsgáltuk, hogyha a krumplit tömény sóoldatba tesszük, akkor úszni fog az oldat tetején, mivel a sóoldat s ű r ű sége nagyobb, mint a krumplié. Ezt követ ő en fokozatosan hígítottuk vízzel. Ennek hatására a krumpli egyre mélyebbre merül, lebeg az oldatban, mert s ű r ű ségük megegyezik. A hígítást addig folytatjuk, míg a krumpli le nem merül a kancsó aljára. Ekkor kisebb lesz az oldat s ű r ű sége, mint a krumplié.

27

28

29

30

31

32

33 Konyhai t ű zijáték A következ ő kísérletünk azt mutatja be, hogy egy tányér, tej és ételfesték segítségével milyen szép szín kavalkádot csinálhatunk. A lapos tányérba tejet öntünk. A tányér szélére 3 különböz ő szín ű ételfestéket cseppentünk, a cseppek a helyükön maradnak, mert a tejben lév ő felületi feszültség ott tartja ő ket. Ezután egy fogpiszkálónak a végét mosogatószerbe mártjuk és ezt a tányér közepénél a tejbe érintjük, ezzel megszüntetjük a felületi feszültséget. Azt vesszük észre, hogy a cseppek lassan elkezdenek össze-vissza kavarogni.

34 Szilárd vagy folyékony?

35 Köszönjük a figyelmet! Források: https://www.youtube.com/watch?v=Me-grAkzRgU http://hu.wikipedia.org/wiki/Fizika


Letölteni ppt "Varázslat a konyhában Apáthy Réka 8.t Heiden Zoé 8.t."

Hasonló előadás


Google Hirdetések