Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

A Békéscsabán található 101. gyalogezred emlékművének koszorúzása.

Hasonló előadás


Az előadások a következő témára: "A Békéscsabán található 101. gyalogezred emlékművének koszorúzása."— Előadás másolata:

1 A Békéscsabán található 101. gyalogezred emlékművének koszorúzása.

2 1894-ben épült. A békéscsabai hadkiegészítő kerületből sorozó 101. gyalogezred 1883-ban alakult. Az ezredparancsnokság és az ezred egyik zászlóalja mindig Békéscsabán, itt volt elhelyezve.

3 1914. augusztus 4.-én 3 órakor a békéscsabai pályaudvarról a lakosság éltetése mellett a 101. gyalogezred elindult a déli hadszíntérre.

4 A 101-es magyar katonák egy volhiniai lövészárokban és az egyik bunker bejárata

5 Békéscsabáról és környékéről sorozó 101. gyalogezred részt vett a szerbiai, a galíciai, az olaszországi, a kőrösmezői, majd újra az olaszországi harcokban. Az ezred a háború során nagy veszteséget szenvedett.

6 Az első világháború nagyon nagy terheket rótt a csabaiakra.

7 Az I. világháború Békéscsabától rendkívüli áldozatokat követelt. A város és a megye a legnagyobb arányszámú veszteséget szenvedett a törvény hatóságok között. A sírokban különböző nemzetiségű katonák nyugszanak.

8 Békésebb időkben a Nádor Szálló emeletes épülete előtt pezsgett az élet.

9 A háború folyamán Békéscsabán is mindent a háborúnak rendeltek alá, a legfontosabb üzemeket a hadi gazdálkodás szolgálatába állították, pl. ilyen volt a békéscsabai malom, a Tevan nyomda vagy a téglagyár.

10 A trianoni békeszerződés után Magyarország elveszítette legnagyobb tiszántúli városait. Békéscsaba is egyike lett azoknak a városoknak, amelyeknek át kellett venniük az elveszítettek szerepét. Az emlékmű Békéscsaba központi részén a Jókai és az Andrássy utca kereszteződésénél látható Készítette: Benke Máté Gyallai Krisztián Prorok György És mentorunk: Tóth „The Boss” Péter


Letölteni ppt "A Békéscsabán található 101. gyalogezred emlékművének koszorúzása."

Hasonló előadás


Google Hirdetések