Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

1 Felsőoktatási intézményi akkreditáció 2006/2007 Dr. Vámosi Tamás Egyetemi adjunktus PTE FEEK Andragógia Intézet.

Hasonló előadás


Az előadások a következő témára: "1 Felsőoktatási intézményi akkreditáció 2006/2007 Dr. Vámosi Tamás Egyetemi adjunktus PTE FEEK Andragógia Intézet."— Előadás másolata:

1 1 Felsőoktatási intézményi akkreditáció 2006/2007 Dr. Vámosi Tamás Egyetemi adjunktus PTE FEEK Andragógia Intézet

2 2 I. Meghatározó folyamatok Bologna-folyamatra való átállás (2006 ősz) „új” szakok kontra „kifutó” szakok Elmúlt 5-8 év vizsgálata, mert a körülmények érdemben nem változnak Ki kell térni az intézmények képzési ágankénti / tudományágankénti képességvizsgálatára, vagyis állást kell foglalni az intézmény felsőfokú szakképzésre, alapképzésre, mesterképzésre, szakirányú továbbképzésre, illetve doktorképzésre való képességéről.

3 3 II. A kiindulási állapot… Az alapszakokat a MAB korábban véleményezte Ezen alapszakok 2006 szeptemberében elindultak A mesterszakok el lettek készítve és be lettek adva a MAB-nak, de ezek még nincsenek véleményezve A bizottság felelőssége hatalmas és rugalmasan kell elbírálniuk a tapasztaltakat

4 4 III. Nemzetközi háttér Az intézményi önértékelésben és a külső értékelésben az európai miniszterek által 2005-ben aláírt bergeni dokumentum a kiindulópont és meghatározó („Standards and Guidelines for Quality Assurance in the European Higher Education Area”). Az akkreditációs jelentést megalapozó önértékelési szempontrendszer a bergeni standardok és irányelvek alapján készült, hiszen azok kötelezően kell megszabják a kritériumokat és az eljárást. Ugyanakkor nincs kötelezően előírt minőségbiztosítási rendszer.

5 5 IV. Változás az értékelési módban A képzési programok akkreditációs értékelésekben a bemeneti elemek (hagyományos kiindulópont) mellett határozottabban megjelenik a folyamatjellemzők (hallgatói követelményrendszer, tantervfejlesztés, szakfelelősök munkája, tehetséggondozás, oktató/hallgató arány és kapcsolat, lemorzsolódás, intézményi érdemjegyek, stb.) és a kimeneti jellemzők (pl. hazai és nemzetközi elhelyezkedés, alkalmazók visszajelzései) szerepe, valamint e három alapkomponens dinamikus egyensúlyának vizsgálata. Rendszerszintű vizsgálat!!!

6 6 V. Eljárás Önértékelés elkészítése Megadott szempontok alapján jelentés készítése Helyszíni látogatás Értékelés: küszöbszintek meghatározása, döntés miszerint „igen” vagy „nem”, küszöbszint felett szöveges értékelés és iránymutatás


Letölteni ppt "1 Felsőoktatási intézményi akkreditáció 2006/2007 Dr. Vámosi Tamás Egyetemi adjunktus PTE FEEK Andragógia Intézet."

Hasonló előadás


Google Hirdetések