Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Készítette: Pálffy Lívia OP, M, hercsi, hernyó nyalcsi, barna, tea maki, csája, kompót.

Hasonló előadás


Az előadások a következő témára: "Készítette: Pálffy Lívia OP, M, hercsi, hernyó nyalcsi, barna, tea maki, csája, kompót."— Előadás másolata:

1 Készítette: Pálffy Lívia OP, M, hercsi, hernyó nyalcsi, barna, tea maki, csája, kompót

2  i.e körül, Alsó-Mezopotámia (mai Irak) A sumérok termesztik az öröm növényének (Hul Gil) nevezett mákot.  i.e , Európa: A magok magas tápértéke (45% olaj) miatt termesztették a növényt, de kábító hatását is ismerik.

3  Az ópium a máknövény (papaver somniferum) tejnedve.  A fehér színű, folyékony tejnedv a levegő hatására megbarnul.  A máknövény két típusa: a. ópummák b. étkezési mák Mindkét típusnak magas az ópiumtartalma.

4  Morfin * *  Noszkapin  Papaverin  Kodein * *  Thebain  Narcein * * A drogozás tekintetében a morfin és a kodein a számottevő. * Az alkaloidok nitrogén tartalmú bázisos jellegű természetes ill. szintetikusan előállított vegyületek.

5  Első izolálása Sertürner német gyógyszerésznek sikerült ben.  Nevét Morpheusrol az álom görög istenéről kapta.  A nyers ópium 5-15% -át teszi ki.  Hatásának fő támadáspontjai a kp.-i idegrendszer egyes tartományai, a fájdalom- és a légzésközpont.

6 Pszichikai:  az érzések tompulása  kezdetben eufória,később álmosság, letargia  csökkent koncentráló képesség  egyfajta relaxált állapot jön létre Fizikai:  csökkent légzésszám  összeszűkült pupillák  elhomályosult látás  izzadás  sebekkel teli bőr  a fogak tönkremennek  légúti megbetegedések  csökkent nemi vágy

7  Köhögéscsillapító hatása tette ismertté.  Neve a görög „kodeia” = „mákgubó” szóból származik  A nyers ópium 0.3-3% -át teszi ki.  A kodein morfinná alakulva hat a központi idegrendszerre.  Csökkenti a légzés intenzitását, a köhögési ingert és a bélmozgásokat.  Oldja a különféle görcsöket.  Hatása a morfin-hoz viszonyítva 1/8-ad 1/12-ed rész.

8  Neve hősnőt jelent: Kezdetben úgy tűnt sikerül megmenteni segítségével a morfin függőket.  Diacetil-morfin : Félszintetikus morfinszármazék.  Jóval könnyebben hatol a vérből az agyba, hatását hamarabb és erőteljesebben fejti ki, mint a morfin.  Intravénásan adva azonnal hat.  Kevésbé befolyásolja a tudatállapotot, mint a morfin.

9  Szintetikus ópiát.  Hatása a hagyományos ópiátokhoz hasonló viszont hosszabb ideig tart.  Eredetileg görcsoldó kifejlesztésén dolgoztak.(1937)  Fő terápiás hatása a fájdalomcsillapítás, de nyugtató is.  Elvonókúrák során alkalmazzák: A pácienseket először metadonra állítják át, majd fokozatosan csökkentve az adagot teljesen megszüntetik a kábítószer adását.

10  Az ópiátok (az ördögi "testvér„) nagy hasonlóságot mutatnak az agyban termelődő endorfinokkal *.  Az emberi agy idegsejtjei (neuronok) felszínükön rendelkeznek olyan molekulákkal (receptorok), amelyek képesek megkötni az endorfinokat és az ópiát drogokat.  Az ópiátok legismertebb hatása a fájdalomcsillapítás: Amennyiben ópiátokkal gátoljuk a fájdalomközpontot a fájdalom elmarad. * Az endorfinok a szervezet örömmolekulái. Ezek termelődnek amikor fájdalommal találkozik a szervezet. Az idegsejtekhez kapcsolódva tompítják azok működését. Kisebb mennyiségben izgatólag is hatnak a neuronokra. Ezért az örömérzést is növelik, ami hozzásegíti a szervezetet a stresszes állapot leküzdéséhez. A kép azt mutatja, hogy az ópiát hogyan aktiválja a jutalmazó központot elősegítve szorongásmentes tanulást.

11  Fájdalomközpont A fájdalom elmarad.  Légzőközpont Csökken a légzésszám. Szívizmok aktivitása csökken. Idegsejtek halódni kezdenek. Halál.  Hányásért felelős központ Hányást okoz.

12  Kimutatása: vizelet, verejték, nyál, vér, haj- és szőrszálak, köröm  A kodeintartalmú köhögés- csillapítót is kimutatják.  5 gramm mák tölteléket tartalmazó sütemény esetén: ng morfin/ml koncentráció mérhető a vizeletben.  A drog fogyasztása akár két év szabadságvesztéssel is büntethető.

13 Szöveg     Képek      html  _nervesystemet.html     opiates-marijuana/section-iii-introduction-to-drugs-abuse-cocaine-opia-11 


Letölteni ppt "Készítette: Pálffy Lívia OP, M, hercsi, hernyó nyalcsi, barna, tea maki, csája, kompót."

Hasonló előadás


Google Hirdetések