Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Készítette: Pálffy Lívia

Hasonló előadás


Az előadások a következő témára: "Készítette: Pálffy Lívia"— Előadás másolata:

1 Készítette: Pálffy Lívia
OP, M, hercsi, hernyó nyalcsi, barna, tea maki, csája, kompót Ópiátok Készítette: Pálffy Lívia

2 Története i.e. 3500 körül, Alsó-Mezopotámia (mai Irak)
A sumérok termesztik az öröm növényének (Hul Gil) nevezett mákot. i.e , Európa: A magok magas tápértéke (45% olaj) miatt termesztették a növényt, de kábító hatását is ismerik.

3 Az ópium Az ópium a máknövény (papaver somniferum) tejnedve.
A fehér színű, folyékony tejnedv a levegő hatására megbarnul. A máknövény két típusa: ópummák étkezési mák Mindkét típusnak magas az ópiumtartalma.

4 A mákban található alkaloidok *
Morfin * * Noszkapin Papaverin Kodein * * Thebain Narcein * Az alkaloidok nitrogén tartalmú bázisos jellegű természetes ill. szintetikusan előállított vegyületek. * * A drogozás tekintetében a morfin és a kodein a számottevő.

5 A morfin Első izolálása Sertürner német gyógyszerésznek sikerült ben. Nevét Morpheusrol az álom görög istenéről kapta. A nyers ópium 5-15% -át teszi ki. Hatásának fő támadáspontjai a kp.-i idegrendszer egyes tartományai, a fájdalom- és a légzésközpont.

6 A morfin hatásai Pszichikai: az érzések tompulása
kezdetben eufória,később álmosság, letargia csökkent koncentráló képesség egyfajta relaxált állapot jön létre Fizikai: csökkent légzésszám összeszűkült pupillák elhomályosult látás izzadás sebekkel teli bőr a fogak tönkremennek légúti megbetegedések csökkent nemi vágy

7 A kodein Köhögéscsillapító hatása tette ismertté.
Neve a görög „kodeia” = „mákgubó” szóból származik A nyers ópium 0.3-3% -át teszi ki. A kodein morfinná alakulva hat a központi idegrendszerre. Csökkenti a légzés intenzitását, a köhögési ingert és a bélmozgásokat. Oldja a különféle görcsöket. Hatása a morfin-hoz viszonyítva 1/8-ad 1/12-ed rész.

8 A heroin Neve hősnőt jelent: Kezdetben úgy tűnt sikerül megmenteni segítségével a morfin függőket. Diacetil-morfin : Félszintetikus morfinszármazék. Jóval könnyebben hatol a vérből az agyba, hatását hamarabb és erőteljesebben fejti ki, mint a morfin. Intravénásan adva azonnal hat. Kevésbé befolyásolja a tudatállapotot , mint a morfin.

9 A metadon Szintetikus ópiát.
Hatása a hagyományos ópiátokhoz hasonló viszont hosszabb ideig tart. Eredetileg görcsoldó kifejlesztésén dolgoztak.(1937) Fő terápiás hatása a fájdalomcsillapítás, de nyugtató is. Elvonókúrák során alkalmazzák: A pácienseket először metadonra állítják át, majd fokozatosan csökkentve az adagot teljesen megszüntetik a kábítószer adását.

10 Ópiátok az idegrendszerben
Az ópiátok (az ördögi "testvér„) nagy hasonlóságot mutatnak az agyban termelődő endorfinokkal *. Az emberi agy idegsejtjei (neuronok) felszínükön rendelkeznek olyan molekulákkal (receptorok), amelyek képesek megkötni az endorfinokat és az ópiát drogokat. Az ópiátok legismertebb hatása a fájdalomcsillapítás: Amennyiben ópiátokkal gátoljuk a fájdalomközpontot a fájdalom elmarad. A kép azt mutatja, hogy az ópiát hogyan aktiválja a jutalmazó központot elősegítve szorongásmentes tanulást. * Az endorfinok a szervezet örömmolekulái. Ezek termelődnek amikor fájdalommal találkozik a szervezet. Az idegsejtekhez kapcsolódva tompítják azok működését. Kisebb mennyiségben izgatólag is hatnak a neuronokra. Ezért az örömérzést is növelik, ami hozzásegíti a szervezetet a stresszes állapot leküzdéséhez.

11 Ópiátreceptorok az agyban
Fájdalomközpont A fájdalom elmarad. Légzőközpont Csökken a légzésszám. Szívizmok aktivitása csökken. Idegsejtek halódni kezdenek. Halál. Hányásért felelős központ Hányást okoz.

12 Gyorstesztek Kimutatása:
vizelet, verejték, nyál, vér, haj- és szőrszálak, köröm A kodeintartalmú köhögés- csillapítót is kimutatják. 5 gramm mák tölteléket tartalmazó sütemény esetén: ng morfin/ml koncentráció mérhető a vizeletben. A drog fogyasztása akár két év szabadságvesztéssel is büntethető.

13 Források Szöveg Képek http://anti-drog.uv.ro/html/opiat.html
Képek


Letölteni ppt "Készítette: Pálffy Lívia"

Hasonló előadás


Google Hirdetések