Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Készítette: Gracza Attila, Halmai Tamás, Szabó Géza.

Hasonló előadás


Az előadások a következő témára: "Készítette: Gracza Attila, Halmai Tamás, Szabó Géza."— Előadás másolata:

1 Készítette: Gracza Attila, Halmai Tamás, Szabó Géza

2

3  Épült 1886-1887 között.  Tervezői voltak: Pártos Gyula és Lechner Ödön.  A vezető építész Erdélyi Mihály volt.  A főépület 6 méter magas.  II. Vilmos német katonái is lakták az első világháború idején (IV. huszárezred).

4  A kecskeméti laktanyában a „38-asok” állomásoztak.  A harcok kezdete 1914 július végére, augusztus elejére tehető: Alfred Krauss tábornok vezetésével győzelmek a szerbek ellen.  1914 végén és 1915 elején győzelmek az oroszok ellen.  1915 tavasz: harcok az Isonzo folyónál (olasz határ).

5  1915 márc. 20: a Premisl-erőd felszabadítása  1915 májusa:,,a ragyogó május” (a központi hatalmak jelentős katonai győzelmei)  1915. május 2-5.: gorlicei áttörés (győzelem az orosz fronton)  1915. augusztus 20: Varsó elfoglalása  1918. november 11-én Lengyelország 123 év után ismét függetlenné válik.

6 Piarista Gimnázium ( ma Piarista Kollégium ) Református Gimnázium

7  Új iskolák építésére volt szükség, különösen is a külvárosi gyermekek számára, mert iskolájuk kórház lett vagy túl messze volt a lakóhelytől, és az iskolába járás a háború idején veszélyes volt.  Új iskolák:  Muszáji iskola  Kuruc-téri iskola  Mátyás király téri iskola  egyéb tanyasi iskolák építése

8  1916-tól egyre több a rekvirálás Kecskeméten.  Élelmiszer helyett már a fémtárgyakat, a harangokat is elviszik, mert az emberek nem tudtak már több ételt beszolgáltatni.  A szabadkai hatos gyalogezred heteken át végezte a rekvirálást, de várakozáson aluli eredménnyel.  1918 folyamán a legfiatalabb és a legidősebb férfiakat is katonai szolgálatra rendelik.  1918 szeptemberére nyilvánvalóvá vált a háború elvesztésének ténye.

9  1918 november 1-jén délelőtt 10 óra: megkezdődött a forradalom Kecskeméten.  A háborúellenes hangulat oka: nélkülözések, beszolgáltatások, katonai behívók.

10 A Piarista Gimnázium a későbbiek során számon tartja azokat a diákokat, öregdiákokat, tanárokat, akik elestek a „nagy háborúban”


Letölteni ppt "Készítette: Gracza Attila, Halmai Tamás, Szabó Géza."

Hasonló előadás


Google Hirdetések