Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Svájc.

Hasonló előadás


Az előadások a következő témára: "Svájc."— Előadás másolata:

1 Svájc

2 DOMBORZATA Az ország domborzatilag tagolt. Három nagyobb tájegységre osztható: -Tájképét az ország déli felén az Alpok határozza meg. -Jura-hegység: a hegyvidék mészkőláncai illetve táblái a francia határ mentén sorakoznak- -Svájci-medence: a Jura és az Alpok között kb. 300 km hosszú hullámos dombvidék, az ország gazdasági centruma.

3 ÉGHAJLATA Svájc klímája általában mérsékelt, helyenként nagy ingadozásokat mutatva, a magashegységi zord klímától a Svájc déli csücskénél előforduló kellemes mediterrán éghajlatig. Az évi átlaghőmérséklet 9 °C.

4 MEZŐGAZDASÁG, IPAR Az ország mezőgazdaságában az állattenyésztés vezet. A szarvasmarhát elsősorban tejéért tartják. A legfontosabb ipari szektor az óragyártás, a gépgyártás és a textilipar. Jelentős az orvosi műszerek gyártása, és nagyon fontos a gyógyszeripar. A két legnagyobb gyógyszergyártással foglalkozó cég a Novartis és a Roche.

5 NEMZETI PARK Svájcban egyetlen nemzeti park van, az viszont 1914 óta.
Neve Svájci Nemzeti Park, Graubünden kantonban található. A látogatók előtt nyitva áll, de tilos letérni a jelölt turistautakról. Nemcsak a természeti környezet védett, hanem a park területére eső települések is.

6 LEGNÉPESEBB TELEPÜLÉSEK
Svájc fővároa Bern. A gyógyszergyártás központja: Bázel A gépgyártás székhelye: Zürich Nemzetközi szervezetek székhelye: Genf

7 NYELVEK Német Francia Olasz Román

8 KERESKEDELEM Svájcban fontos bevételi forrást jelent a turizmus, a legkiemelkedőbb és leglátogatottabb vidékei a Genfi-tó környéke illetve az Alpok, települései Interlaken, Locarno, Lugano, Bázel, Zürich, Genf, Lausanne, Luzern. A bevétel főleg a téli időszakban növekszik.

9 A leghíresebb svájci termékek
Swatch- Toblerone, Milka- Maggi- Logitech- Ricola- Nescafé- Sajtok-

10 Köszönöm a figyelmet!!! :D


Letölteni ppt "Svájc."

Hasonló előadás


Google Hirdetések