Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Svájc. DOMBORZATA Az ország domborzatilag tagolt. Három nagyobb tájegységre osztható: Az ország domborzatilag tagolt. Három nagyobb tájegységre osztható:

Hasonló előadás


Az előadások a következő témára: "Svájc. DOMBORZATA Az ország domborzatilag tagolt. Három nagyobb tájegységre osztható: Az ország domborzatilag tagolt. Három nagyobb tájegységre osztható:"— Előadás másolata:

1 Svájc

2 DOMBORZATA Az ország domborzatilag tagolt. Három nagyobb tájegységre osztható: Az ország domborzatilag tagolt. Három nagyobb tájegységre osztható: -Tájképét az ország déli felén az Alpok határozza meg. -Tájképét az ország déli felén az Alpok határozza meg. -Jura-hegység: a hegyvidék mészkőláncai illetve táblái a francia határ mentén sorakoznak- -Jura-hegység: a hegyvidék mészkőláncai illetve táblái a francia határ mentén sorakoznak- -Svájci-medence: a Jura és az Alpok között kb. 300 km hosszú hullámos dombvidék, az ország gazdasági centruma. -Svájci-medence: a Jura és az Alpok között kb. 300 km hosszú hullámos dombvidék, az ország gazdasági centruma.

3 ÉGHAJLATA Svájc klímája általában mérsékelt, helyenként nagy ingadozásokat mutatva, a magashegységi zord klímától a Svájc déli csücskénél előforduló kellemes mediterrán éghajlatig. Svájc klímája általában mérsékelt, helyenként nagy ingadozásokat mutatva, a magashegységi zord klímától a Svájc déli csücskénél előforduló kellemes mediterrán éghajlatig. Az évi átlaghőmérséklet 9 °C. Az évi átlaghőmérséklet 9 °C.

4 MEZŐGAZDASÁG, IPAR Az ország mezőgazdaságában az állattenyésztés vezet. A szarvasmarhát elsősorban tejéért tartják. Az ország mezőgazdaságában az állattenyésztés vezet. A szarvasmarhát elsősorban tejéért tartják. A legfontosabb ipari szektor az óragyártás, a gépgyártás és a textilipar. Jelentős az orvosi műszerek gyártása, és nagyon fontos a gyógyszeripar. A két legnagyobb gyógyszergyártással foglalkozó cég a Novartis és a Roche. A legfontosabb ipari szektor az óragyártás, a gépgyártás és a textilipar. Jelentős az orvosi műszerek gyártása, és nagyon fontos a gyógyszeripar. A két legnagyobb gyógyszergyártással foglalkozó cég a Novartis és a Roche.

5 NEMZETI PARK Svájcban egyetlen nemzeti park van, Svájcban egyetlen nemzeti park van, az viszont 1914 óta. az viszont 1914 óta. Neve Svájci Nemzeti Park, Neve Svájci Nemzeti Park, Graubünden kantonban található. Graubünden kantonban található. A látogatók előtt nyitva áll, de tilos letérni a A látogatók előtt nyitva áll, de tilos letérni a jelölt turistautakról. Nemcsak a természeti jelölt turistautakról. Nemcsak a természeti környezet védett, hanem a park területére környezet védett, hanem a park területére eső települések is. eső települések is.

6 LEGNÉPESEBB TELEPÜLÉSEK Svájc fővároa Bern. Svájc fővároa Bern. A gyógyszergyártás központja: Bázel A gyógyszergyártás központja: Bázel A gépgyártás székhelye: Zürich A gépgyártás székhelye: Zürich Nemzetközi szervezetek székhelye: Genf Nemzetközi szervezetek székhelye: Genf

7 NYELVEK Német Német Francia Francia Olasz Olasz Román Román

8 KERESKEDELEM Svájcban fontos bevételi forrást jelent a turizmus, a legkiemelkedőbb és leglátogatottabb vidékei a Genfi-tó környéke illetve az Alpok, települései Interlaken, Locarno, Lugano, Bázel, Zürich, Genf, Lausanne, Luzern. A bevétel főleg a téli időszakban növekszik. Svájcban fontos bevételi forrást jelent a turizmus, a legkiemelkedőbb és leglátogatottabb vidékei a Genfi-tó környéke illetve az Alpok, települései Interlaken, Locarno, Lugano, Bázel, Zürich, Genf, Lausanne, Luzern. A bevétel főleg a téli időszakban növekszik.

9 A leghíresebb svájci termékek Swatch- Swatch- Toblerone, Milka- Toblerone, Milka- Maggi- Maggi- Logitech- Logitech- Ricola- Ricola- Nescafé- Nescafé- Sajtok- Sajtok-

10 Köszönöm a figyelmet!!! :D Köszönöm a figyelmet!!! :D


Letölteni ppt "Svájc. DOMBORZATA Az ország domborzatilag tagolt. Három nagyobb tájegységre osztható: Az ország domborzatilag tagolt. Három nagyobb tájegységre osztható:"

Hasonló előadás


Google Hirdetések