Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

A „Pálinkamester képzés” hallgatóinak laborlátogatása a WESSLING-ben Budapest 2013.11.22. A pálinka sikerének támogatása speciális laboratóriumi vizsgálatokkal.

Hasonló előadás


Az előadások a következő témára: "A „Pálinkamester képzés” hallgatóinak laborlátogatása a WESSLING-ben Budapest 2013.11.22. A pálinka sikerének támogatása speciális laboratóriumi vizsgálatokkal."— Előadás másolata:

1 A „Pálinkamester képzés” hallgatóinak laborlátogatása a WESSLING-ben Budapest 2013.11.22. A pálinka sikerének támogatása speciális laboratóriumi vizsgálatokkal Nagygyörgy László projekt manager WESSLING Hungary Kft. +36-30-4884378

2 Tartalom Miért kell vizsgálni a pálinkát ? Speciális vizsgálatok A vizsgálatok és a pálinkamarketing kapcsolata

3 Miért kell vizsgálni a pálinkát ? 1. Egészségre veszélyes komponensek (GC-MS) Metanol (gyümölcsfajtól függően 1000-1350 g/hl abs etanol) Hidrogén-cianid (7g/hl abs etanol ) Etil-karbamát ( várhatóan 1mg/l lesz a határérték) Hibás erjedés (2-butanol, allyl-alkohol) Hibás elválasztás (GC-MS) Előpárlat ( etil-acetát) Utópárlat (2-feniletanol) Érlelt és ágyas pálinkák alkoholtartalmának meghatározása Alcolyser berendezéssel

4 Miért kell vizsgálni a pálinkát ? 2. Mennyire gyakori jelenleg az egészségre veszélyes komponensek jelenléte a pálinkában ?

5 Miért kell vizsgálni a pálinkát ? 3.

6 Miért kell vizsgálni a pálinkát ? 4. Miért lett fontos az etil-karbamát ? Az Európai Bizottság felkérésére az EFSA élelmiszer szennyezőanyagokkal foglalkozó szakbizottsága (Panel on contaminants in the food chain, CONTAM) tudományos szakvéleményt készített arról, hogy jelent-e a humán egészségre kockázatot az élelmiszerekben és italokban lévő etil- karbamát (uretán). Megállapították, hogy a szeszesitalok, különösen a csonthéjas gyümölcsökből (pl. cseresznye, szilva, sárgabarack) készült pálinkák fogyasztása esetében egészségi kockázatot jelent, ezért szükség van az etil-karbamát koncentrációk csökkentését célzó intézkedésekre.

7 Miért kell vizsgálni a pálinkát ? 5. 283 db. versenyminta etil-karbamát tartalmának vizsgálata

8 Miért kell vizsgálni a pálinkát ? 6. 1884 db. párlat mintából 132 db. minta etil-karbamát tartalma 1 mg/l-nél magasabb volt

9 Miért kell vizsgálni a pálinkát ? 6. Milyen gyakori az egyes gyümölcsök esetében a magas etil-karbamát ?

10 Speciális vizsgálatok 1. Többezer pálinka minta méréséből arra következtettünk, hogy szükség van a termékek mérésére, mert nem elhanyagolható mértékű a veszélyes anyagok megjelenése a mintákban, valamint gyakran hibás elválasztással készült termékek is megjelennek a piacon

11 Speciális vizsgálatok 2. GC-MS vizsgálat : jogszabályi megfelelőség elválasztási hibák Hamisítások (geist, aromák, stb) erjedési hibák 35 komponens kvantitatív mérése (mg/l) Adatbázis építés

12 Speciális vizsgálatok 3.

13 Speciális vizsgálatok 4.

14 Speciális vizsgálatok 5.

15 Speciális vizsgálatok 6.

16 Speciális vizsgálatok 7. Alkohol tartalom mérés DMA sűrűségmérővel Az érlelt és ágyas pálinkák alkoholtartalom mérését egy speciális berendezéssel (Alcolyser) néhány perc alatt elvégezzük.

17 A vizsgálatok és a pálinkamarketing kapcsolata A pálinka sikerének támogatáshoz a WESSLING Hungary Kft. speciális laboratóriumi vizsgálatokkal járul hozzá. Véleményünk szerint az élesedő pálinka piacon az a termék juthat versenyelőnyhöz, amely jó minőségű és ezen kívül laboratóriumi vizsgálat igazolja, hogy a termék az egészségre ártalmas komponensekből nem tartalmaz többet, mint amennyit a Jogszabály megenged.

18 Köszönöm a figyelmet !


Letölteni ppt "A „Pálinkamester képzés” hallgatóinak laborlátogatása a WESSLING-ben Budapest 2013.11.22. A pálinka sikerének támogatása speciális laboratóriumi vizsgálatokkal."

Hasonló előadás


Google Hirdetések