Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

1 Költségvetés tervezés 6. előadás. 2 Tartalom A tervezési renaissance Az éves operatív terv Mitől függ az éves operatív terv hatékonysága?

Hasonló előadás


Az előadások a következő témára: "1 Költségvetés tervezés 6. előadás. 2 Tartalom A tervezési renaissance Az éves operatív terv Mitől függ az éves operatív terv hatékonysága?"— Előadás másolata:

1 1 Költségvetés tervezés 6. előadás

2 2 Tartalom A tervezési renaissance Az éves operatív terv Mitől függ az éves operatív terv hatékonysága?

3 3 Tervezési renaissance Miért kell tervezni?

4 4 Irányítás és tervezés A kontrol folyamata: –Teljesítmény cél kitűzése –A teljesítmény mérése –A mért teljesítmény összehasonlítása a célkitűzéssel –A tervezett és a mért teljesítmény közti eltérés okainak feltárása –A válaszlépés (akció) kidolgozása – ha szükséges - az eltérés felszámolása érdekében A kontrol azon eszközök összességét jelenti, melyekkel a szervezet biztosítja, hogy a céljai eléréséhez vezető úton maradhasson. PDCA kör Itt a tervezésnek, a tervek alapján kialakított célértékeknek kitüntetett a szerepe.

5 5 Miért van szükség tervezésre? Csak azt a tényt tudom megfelelően értékelni, melyet korábban megterveztem. A tény adatot hatékonyan kiértékelni és elemezni csak akkor lehet, ha azt előbb megterveztem és a tervezett értékkel megméretem, ütköztetem.

6 6 Az éves operatív terv

7 7 Az éves operatív terv fogalma Az éves operatív terv a vállalat irányításának legrészletesebb, leginkább kidolgozott terve, amely alapján a konkrét terv-tény összehasonlításokat végzik, illetve az üzletmenet hatékony irányítása érdekében legszükségesebb beavatkozásokat dolgozzák ki.

8 8 Az éves operatív tervvel szemben támasztott általános követelmények Két évet kell tartalmaznia: egy bázisévet és egy tárgyévet. Minimum havi bontású tervnek kell lennie. Tartalmaznia kell minden vállalati tevékenység, illetve minden vállalati költséghely számára azokat a sarokszámokat, melyek azok tevékenységét meghatározzák. Terv és tény szinten biztosítania kell a kommunikációt a pénzügyi számvitel nyelvén gondolkodókkal. Azaz le kell vezetnie a számviteli törvény szerinti –mérleget –eredmény kimutatásokat –közvetett cash flow kimutatást és –pénzügyi mutatószámokat A legfontosabb: le kell képeznie a vállalkozás üzleti folyamatait!

9 9 A terv exogén és endogén változói y = mx+b x = ax +y x - ax = y (1-a)x = y x = y / (1-a) Exogén változóknak tekintjük azokat a változókat, melyek a rendszer szempontjából külsőknek, inputoknak tekinthetők. Endogén változóknak azokat a változókat hívjuk, melyek aktuális értéke szigorúan más változók által meghatározottak.

10 10 Mi itt az exogén és endogén? Nyitó állomány +Flow in=Flow out+ Záró állomány Késztermékek nyitó állománya +Termelés=Értékesítés+ Késztermékek záró állománya Értékesítés=Termelés+ Késztermékek nyitó állománya - Késztermékek záró állománya Termelés=Értékesítés+ Késztermékek záró állománya - Késztermékek nyitó állománya

11 11 A számviteli kimutatások és a tervezés viszonya A külső (pénzügyi) számvitel kimutatásaiban exogén változó nincs. Ezen adatok alapján a vállalati folyamatokat közvetlenül befolyásolni nem lehet.

12 12 A tevékenységi térkép Inputok Outputok Folyamatok Fajlagosok

13 13 Az eredményes operatív tervezés előfeltételei Piaci ismeretek Vállalatszervezési előfeltételek Folyamatszervezési előfeltételek Fajlagosok ismerete

14 14 Egy termelő vállalat éves operatív tervének elemei Folyamatos működés terve Értékesítési terv Késztermék készlet terv –Termelési terv Termelési fajlagosok terve Anyagigény terve –Közvetlen anyagköltség terv Beszerzési terv Létszámigény terve –Közvetlen bérköltség terv Általános költségek terve Értékesítési költségek terve Igazgatási költségek terve Fejlesztési terv Beruházási terv Eszközterv Finanszírozási terv Pénzügyi tevékenységek terve Számviteli törvény szerinti összefoglalás Eredmény terv Cash flow terv Mérleg terv

15 15 Költség felosztási ismeretek felfrissítése

16 16

17 17 Mitől függ az operatív tervezés hatékonysága Jól szervezzük-e meg a vállalatot a tervezhetőség szempontjából? Jól szervezzük-e meg a tervezési folyamatot? Jól hajtjuk-e végre a tervezési lépéseket? Milyen tervezési rendszernek része az operatív tervezés? Ez utóbbi a meghatározó elem

18 18 Üzenetek Tervezés nélkül nincs irányítás. A tervezés irányítás szempontjából legkifinomultabb eszköze az éves operatív terv. Ennek hatékonysága bonyolult vállalatszervezési feladatok végrehajtásától függ. Nagyon hasznos, ha ismerjük az éves operatív terv vállalati működést leképező általános algoritmusát.


Letölteni ppt "1 Költségvetés tervezés 6. előadás. 2 Tartalom A tervezési renaissance Az éves operatív terv Mitől függ az éves operatív terv hatékonysága?"

Hasonló előadás


Google Hirdetések