Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Szoftverjog és etika, adatvédelem 1 témakör. Szerzői jog 1999. évi LXXVI. Törvény szerzői jog kizárólagos tulajdonjog szellemi tulajdonjog törvényi szabályozás.

Hasonló előadás


Az előadások a következő témára: "Szoftverjog és etika, adatvédelem 1 témakör. Szerzői jog 1999. évi LXXVI. Törvény szerzői jog kizárólagos tulajdonjog szellemi tulajdonjog törvényi szabályozás."— Előadás másolata:

1 Szoftverjog és etika, adatvédelem 1 témakör

2 Szerzői jog 1999. évi LXXVI. Törvény szerzői jog kizárólagos tulajdonjog szellemi tulajdonjog törvényi szabályozás = védelem illeti meg

3 Szoftver jog A szoftver létrejöttének pillanatától szerzői jogvédelem alatt áll. A szerzői jogról lemondani nem lehet, nem eladható, másra át nem ruházható. Az illegális szoftverhasználat, a szoftver hamisítása, ugyanazon program jogosulatlanul több gépre való telepítése, internetről letöltött illegális szoftverek használata szoftverkalózkodásnak számít. A licencszerződés megsértője törvénysértést követ el.

4 Tulajdonosi szoftverek A kereskedelmi forgalomban megvásárolható – teljes értékű – programok mellett a szoftverfejlesztők más csatornákon keresztül egyéb szoftverváltozatokat is közzé tesznek: A demóprogramok a kereskedelmi változat működését bemutató programok.

5 Szabad szoftverek Nem tévesztendő össze az ingyenes szoftverrel. Ennél sokkal többet kap a felhasználó és sokkal több joggal rendelkezik. A program: – ingyenesen beszerezhető, bármilyen forrásból (CD, internet), – szabadon használható, – szabadon terjeszthető, – forráskódja megismerhető, tehát kellő szaktudással szabadon módosítható.

6 Adatvédelem, adatbiztonság Az adatvédelem a személyes adatok gyűjtésének, feldolgozásának és felhasználásának korlátozásával, az érintett személyek védelmével foglalkozik. 2011. évi CXII. törvény az információs önrendelkezési jogról és az információszabadságról

7 Rendszervédelem, rendszer biztonság Az informatikai védelmi rendszer általában egy előre megtervezett, majd e terv alapján felépített, teljes körű, zárt és a kockázatokkal arányos rendszer. Adatvédelem: Az informatikai/információs rendszerek adatvesztés elleni védelmét, az adatok folyamatos rendelkezésre állását biztosító szabályzatok, folyamatok és megoldások. Adatbiztonság: Az informatikai/információs rendszerek adataihoz való illetéktelen hozzáférést meggátló szabályozások, folyamatok és megoldások.

8 Számítógépes vírusok A számítógépes vírus olyan program, amely saját másolatait helyezi el más, végrehajtható programokban vagy dokumentumokban. Többnyire rosszindulatú, más állományokat használhatatlanná, sőt teljesen tönkre is tehet. Védelem: – Óvatossági szabályok (Víruspajzs) – Vírusfigyelő programok – Vírusirtó programok


Letölteni ppt "Szoftverjog és etika, adatvédelem 1 témakör. Szerzői jog 1999. évi LXXVI. Törvény szerzői jog kizárólagos tulajdonjog szellemi tulajdonjog törvényi szabályozás."

Hasonló előadás


Google Hirdetések