Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Az alapvető kommunikáció

Hasonló előadás


Az előadások a következő témára: "Az alapvető kommunikáció"— Előadás másolata:

1 Az alapvető kommunikáció

2 E Z T A Z A N Y A G O T T U D N I K E L L !
A kommunikáció A kommunikáció olyan beszélgetési folyamat, melynek tartalma az információk cseréje. A kommunikáció információk cseréjét, közlését jelenti valamilyen erre szolgáló eszköz, jelrendszer segítségével. A kommunikáló felek tehát egy általuk kialakított jelrendszer segítségével képesek egymással valamit közölni, s ily módon befolyásolni egymás viselkedését.

3 E Z T A Z A N Y A G O T T U D N I K E L L !
2. A kommunikáció folyamatának több eleme van Információ, üzenet: amit közölni szeretnénk. Feladó: megformázza, majd közli az információt. Beszéd esetén beszélőnek, írás esetén írónak nevezzük. Vevő, címzett: felfogja, és értelmezi a kapott információt. Ezután válaszol rá, így kicserélődnek a szerepek. Ezt beszéd esetén hallgatónak, írás esetén pedig olvasónak nevezzük. Csatorna: amin keresztül az információ halad, a közvetítő közeg. Ez beszédnél a levegő, telefonálásnál a telefonkábel, írásnál a papír.

4 E Z T A Z A N Y A G O T T U D N I K E L L !
2. A kommunikáció folyamatának több eleme van Kód: a közös jelrendszer, amelyet mind a feladó, mind a címzett ismer. Általában a nyelv. (mimika, kéz- mozdulatok, hanglejtés, hanghordozás, gesztusok, szem- és fejmozgás.)

5 E Z T A Z A N Y A G O T T U D N I K E L L !
3. A kommunikáció formái A folyamat irányultsága szerint beszélhetünk egyirányú és kétirányú kommunikációról. Az egyirányú kommunikáció Egyirányú a kommunikáció, ha a folyamaton belül a hallgatónak (vevőnek) nincs módja a visszajelzésre. Ilyen egyirányú kommunikációval találkozunk akkor, amikor előadást hallgatunk, televíziót nézünk, könyvet olvasunk. A kétirányú kommunikáció A kommunikáció kétirányú akkor, amikor a beszélő és a hallgató állandóan szerepet cserél (beszélgetés, telefonálás, vita stb.), a hallgatónak van módja a visszajelzésre.

6 E Z T A Z A N Y A G O T T U D N I K E L L !
A kommunikáció módjai: szavakkal történik, nem szavakkal történő közlés. A nem szavakkal történő kommunikáció Testbeszéd: tekintet, arckifejezés, testtartás, gesztusok, öltözet, hang.

7 E Z T A Z A N Y A G O T T U D N I K E L L !

8 Vokális jelek A kimondott üzenet mellett a hanggal is nagyon sok mindent kifejezhetünk. Nem mindegy, hogy amit mondunk, hogyan mondjuk. Nem a mondanivaló, hanem az azt kísérő hangnem, hanghordozás, hangsúlyozás fejezi ki a lényeget.

9 Tekintet A tekintetet a szemöldökünkkel, a szemhéjunkkal és az azokat mozgató izmokkal hozzuk létre. Visszajelzéseket ad.

10 Mimika A mimika az érzelmi viszonyok tükröződése az arcon, az arc izmainak mozgása által, jelentős szerepe van a kommunikációban. Az arcon az érzelmek kifejezésében a szemnek, a szemöldöknek és a szájnak van szerepe.

11 Gesztus A gesztusok közé soroljuk a fej, kéz és a kar mozgását.
Megfigyelhetünk tudatos, öntudatlan gesztusokat.

12 Testtartás A testtartás érzelmi állapotot is kifejez:
egyenes, álló: összhang, határozottság, kihúzom magam: elégedettség, önteltség összerogyok, görnyedt tartás: önbizalomhiány, stressz előredől a testünk: kezdeményező, akaratát érvényesíteni akaró hátradőlő: távolságtartás, bizalmatlanság

13 Térköz Négy távolságot különböztetett meg: Bizalmas: 0-45 cm
Személyes: cm Társasági: cm Nyilvános: 360 cm-től nagyobb

14 Emblémák Elsősorban a ruha, az öltözködés, a hajviselet és a test különböző díszei, a jelvények vagy a jelvény értékű tárgyak. A személyiséget a kommunikációs folyamat első pillanatától kezdve jellemzik. Többségükben tudatosan választjuk őket.

15 Az alapvető kommunikáció Összefoglalás:

16 Szavak nélküli kommunikáció Mit jelentenek a képek?
3 férfi beszélget. Zárt lábak bezárkózás, ökölbe szorított kéz az agresszió visszafojtását jelenti. A tarkót érintő kéz, kétségek megfogalmazása utalhat. Egymás felé fordulnak a testükkel. Szemkontaktus a három fél között nincs.

17 Köszönöm a figyelmet!


Letölteni ppt "Az alapvető kommunikáció"

Hasonló előadás


Google Hirdetések