Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

E RŐFORRÁS HATÉKONYSÁG ÉS K ÖRKÖRÖS GAZDASÁG TETTEK ÉS TERVEK A KORMÁNY ASZTALÁN V. Németh Zsolt Környezetügyért, Agrárfejlesztésért és Hungarikumokért.

Hasonló előadás


Az előadások a következő témára: "E RŐFORRÁS HATÉKONYSÁG ÉS K ÖRKÖRÖS GAZDASÁG TETTEK ÉS TERVEK A KORMÁNY ASZTALÁN V. Németh Zsolt Környezetügyért, Agrárfejlesztésért és Hungarikumokért."— Előadás másolata:

1 E RŐFORRÁS HATÉKONYSÁG ÉS K ÖRKÖRÖS GAZDASÁG TETTEK ÉS TERVEK A KORMÁNY ASZTALÁN V. Németh Zsolt Környezetügyért, Agrárfejlesztésért és Hungarikumokért felelős államtitkár Földművelésügyi Minisztérium Magyar Fenntarthatósági Csúcs 2014 2014. november 19., Budapest, Danubius Hotel Arena

2 G ONDOLKODJUNK RENDSZERBEN !  Optimális erőforrás felhasználást biztosító termelés és fogyasztás.  Csökkenő hulladékmennyiséget eredményező termelési rendszerek.

3  A történelem során a fogyasztói szokások folyamatosan alakultak.  2008-ban kezdődő pénzügyi válság – átrendeződő világgazdaság.  Feltörekvő gazdaságok – növekvő alapanyag- és energiaárak.  A „Business as usual” elve már nem érvényes. V ÁLTSUNK SZEMLÉLETET ! A VILÁGGAZDASÁG ÁTRENDEZŐDÉSE É SZAK - A MERIKA N YUGAT - EURÓPA K ELET - EURÓPA Á ZSIA ÉS C SENDES - ÓCEÁNI TÉRSÉG K ÖZEL - K ELET ÉS A FRIKA D ÉL - AMERIKA

4 Fogyasztói magatartás - szemléletváltás

5 Az erőforrás-hatékonyság fokozása  Csökkenteni kell a kitermelt és felhasznált erőforrások mennyiségét.  Mérsékelni kell az új nyersanyagok termelési folyamatba történő áramlását.  Mérsékelni kell a termelés és fogyasztás által előidézett anyagveszteséget, hulladékképződést.  Elfogadott uniós stratégiák és jogalkotási intézkedések (Európa 2020, Erőforrás hatékony Európa kiemelt kezdeményezés, hulladékokról szóló keretirányelv, az EU 7. Környezetvédelmi Cselekvési Programja) teljes körű végrehajtása E REDMÉNY  Kevesebb erőforrás használat azonos eredmény mellett.  Gazdasági haszon a megújult és versenyképesebb vállalati tevékenység által.

6 Zöld munkahelyek  A megújuló energia szektor csak az EU-ban 1,2 millió munkahelyet hozott létre.  A zöld munkahelyek növekedése 2000 és 2008 között évi 2,7%-os volt.  2020-ig a hulladékgazdálkodás és az újrafeldolgozás 400 – 700 ezer új munkahelyet teremthet az EU-ban.  2020-ig 1,4 – 2,8 millió új munkahely valósulhat meg az EU-ban.  Az üvegházhatású gázok 30%-os kibocsátás csökkentése hatására az EU- ban harmadával csökkenne a munkanélküliség.

7  2014. júliusi Közlemény: „Úton a körkörös gazdaság felé: zéró hulladék program Európa számára” címmel: erőforrás-hatékonyság fokozása hulladék keletkezés minimalizálása gazdasági hatékonyság növelése  Kapcsolódás: Európa 2020 program erőforrás hatékonysági kezdeményezés, hulladékgazdálkodási célkitűzések. Európai Bizottság közleménye

8 Körkörös gazdaság  A lehető legtovább tartja körforgásban a természeti erőforrásokat.  Minimalizálja a hulladékká váló anyagok mennyiségét.  Változásokat követel meg: a gazdaságban, a termék megtervezésében, a gyártási folyamatban, a fogyasztói szemléletben.  Már a tervezés szintjén kiiktatják a hulladékot.  Újrahasznosítási technológiák fejlesztésének kiemelt szerepe.

9 A körkörös gazdaság elérése érdekében  Módosítások: hulladék-keretirányelv, hulladéklerakó irányelv, csomagolási és csomagolóanyag-irányelv.  2025-től TILOS a műanyag, a fém, az üveg, a papír és karton, az egyéb biológiai lebomló hulladék LERAKÁSA. Az ártalmatlanításra kerülő hulladékok mennyisége nem haladhatja meg a települési hulladékmennyiség 25%-át. A csomagolási hulladékok újrafeldolgozási arányának 70%-ra történő emelése.  2030-tól TILOS bármilyen, nem maradék hulladék LERAKÁSA. Az ártalmatlanításra kerülő hulladékok mennyisége nem haladhatja meg a települési hulladékmennyiség 5%-át.

10  Egy új, környezettudatosabb, anyag- és energiatakarékosabb, magas erőforrás hatékonysági szinttel működő újrafeldolgozó társadalom.  A környezeti elemeket kímélő hulladékkezelés, a környezetbarát, innovatív technológiák alkalmazásának előtérbe kerülése, a veszélyes anyagok használatának csökkenése.  A hulladékra a társadalom, mint erőforrásra tekint majd.  Csökken a hulladéklerakás, csak az a hulladék kerül lerakásra, amelynek a hasznosítása nem megoldható. Jövőkép

11  Hasznosítási arányok növelése.  Hulladékképződés csökkentése.  Elkülönített gyűjtés kialakítása és fejlesztése.  A hulladékká vált termékek újrahasználható összetevőinek elkülönítése, javítása és ismételt felhasználása. A jövőkép eléréséhez szükséges

12 Hazai helyzet  Csökkent az évente képződő hulladék mennyisége a fő hulladékáramok mindegyikében.  Nőtt az anyagában történő hasznosítás részaránya.  Nőtt a hulladékok energetikai hasznosításának részaránya.  Csökkent a lerakással ártalmatlanított hulladék aránya. Forrás: FM

13 A gazdaság zöldítése – stratégiai célok  Az erőforrások további felhasználásának csökkentése.  A környezeti terhelések, károk minimalizálása.  A felhasznált erőforrások gazdaságba történő visszaforgatása.  Az innováció fokozása.  A partnerség, együttműködés kialakítása, fenntartása, az állami szerepvállalás növelése.  A fogyasztói magatartás fenntartható termékek és szolgáltatások felé történő elmozdítása.  A természeti erőforrásokkal való gazdálkodást támogató, egymással összefüggő stratégiák, programok (Országos Hulladékgazdálkodási Terv, Országos Megelőzési Program, Nemzeti Környezetvédelmi Program, Nemzeti Környezettechnológiai Innovációs Stratégia).

14 Rendelkezésre álló források  Környezet és Energiahatékonysági Operatív Program: összesen 1 118 Mrd Ft.  Kiegészítő források: Gazdaságfejlesztési és Innovációs Operatív Program, Területfejlesztési Operatív Program.

15 Köszönöm a megtisztelő figyelmet !


Letölteni ppt "E RŐFORRÁS HATÉKONYSÁG ÉS K ÖRKÖRÖS GAZDASÁG TETTEK ÉS TERVEK A KORMÁNY ASZTALÁN V. Németh Zsolt Környezetügyért, Agrárfejlesztésért és Hungarikumokért."

Hasonló előadás


Google Hirdetések