Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

A DÉL-DUNÁNTÚLI REGIONÁLIS FORRÁSKÖZPONT SZEREPE ÉS TAPASZTALATAI A „KÖZ-TÉR-HÁLÓ” PROJEKT MEGVALÓSÍTÁSA SORÁN Záró konferencia Alsómocsolád, 2014. augusztus.

Hasonló előadás


Az előadások a következő témára: "A DÉL-DUNÁNTÚLI REGIONÁLIS FORRÁSKÖZPONT SZEREPE ÉS TAPASZTALATAI A „KÖZ-TÉR-HÁLÓ” PROJEKT MEGVALÓSÍTÁSA SORÁN Záró konferencia Alsómocsolád, 2014. augusztus."— Előadás másolata:

1 A DÉL-DUNÁNTÚLI REGIONÁLIS FORRÁSKÖZPONT SZEREPE ÉS TAPASZTALATAI A „KÖZ-TÉR-HÁLÓ” PROJEKT MEGVALÓSÍTÁSA SORÁN Záró konferencia Alsómocsolád, 2014. augusztus 29. Petrovicsné Takács Rózsa DDRFK

2 A FORRÁSKÖZPONT PROJEKTBEN BIZTOSÍTOTT SZOLGÁLTATÁSAI / KÉPZÉSEI (1) I.HUMÁN SZOLGÁLTATÁSBAN DOLGOZÓ, ILLETVE A PROJEKT SZEMÉLYZET SZÁMÁRA BIZTOSÍTOTT KÉPZÉSEK, SZOLGÁLTATÁSOK Mentorok alapképzése 5 fő családi mentor számára, azzal a céllal, hogy a célcsoporttal történő munkájukhoz szükséges ismereteiket bővíthessék, kompetenciáikat fejleszteni tudják. Antidiszkriminációs tréningek Fontosnak tartottuk, hogy a célcsoporttal dolgozók előítéletektől mentesen tudjanak kommunikálni, viselkedni. Esetmegbeszélő ülések Moderátora: dr. Elblinger Csaba, diplomás szupervízor, pszichológus (phd), családterapeuta szakember, a résztvevők a projektben dolgozó mentorok (a projekt-vezető eseti jelleggel vett részt) voltak.

3 A FORRÁSKÖZPONT PROJEKTBEN BIZTOSÍTOTT SZOLGÁLTATÁSAI / KÉPZÉSEI (2) II.A MÉLYSZEGÉNYSÉGBEN ÉLŐK SZÁMÁRA BIZTOSÍTOTT TEVÉKENYSÉGEK Képzések (összesen 11 képzést valósítottunk meg ) „Kézenfogott családok” (120 óra) – Kisvaszar Számítástechnikai alapismeretek (80 óra) – Bikal, Döbrököz Házi praktikák nőknek (60 óra) – Szágy, Döbrököz Álláskeresési technikák és Motivációs tréning – Alsómocsolád Egészségmegőrzés tréning – Szágy Munkaerő-piaci trénig – Gerényes Álláskeresési technikák tréning – Mekényes Munkaerő-piaci trénig – Tormás

4 A FORRÁSKÖZPONT PROJEKTBEN BIZTOSÍTOTT SZOLGÁLTATÁSAI / KÉPZÉSEI (2) A képzések tapasztalatai a részvevők elégedettségmérése elégedettségmérés alapján: elégedettek voltak az oktatási helyszínekkel, infrastruktúrával, az oktatások során alkalmazott szemléltető eszközökkel, oktatási segédanyagokkal, visszajelzések alapján is sikerült a képzések során kiváló oktatókkal együtt dolgoznunk (szaktudás, oktatási módszereik, attitűd), az elsajátított ismeretek mellett a képzésben résztvevők a képzések végén visszatért önbizalommal, önbecsüléssel és jövőképpel távoztak, olyan hasznos ismereteket szerezhettek, amelyeket a mindennapi élet során is hasznosítani tudnak. A képzéseken összesen 128 fő vett részt, olyan is akadt, aki több téma iránt is érdeklődött.

5 A FORRÁSKÖZPONT PROJEKTBEN BIZTOSÍTOTT SZOLGÁLTATÁSAI / KÉPZÉSEI (2) Szervezői tapasztalatok a képzések megvalósítása során: A pályázat írásától a megvalósításig évek teltek el, így alkalmazkodni kellett az új helyzethez, pl. : a közfoglalkoztatáshoz kapcsolódó képzések megjelenése (elmaradt képzések, módosítási lehetőségek), A lemorzsolódási arány minimális volt, néhány %, A szervezés során alkalmazkodtunk a résztvevők időbeosztásához, igényeihez az időpontokat rugalmasan kezeltük, pl.: több képzésünk délutáni időpontokban került megvalósításra a résztvevők munkaidejének lejárta után az emberek lakóhelyén, Azokon a településeken indítottuk az adott képzéseket, ahol igény volt rá, hogy ne kelljen utazni. Összességében a képzéseket sikeresnek ítéljük, a résztvevők örömmel éltek az ingyenes tanulási lehetőséggel. A csoportok a hosszabb képzések végére igazi összetartó közösségekké formálódtak.

6 A FORRÁSKÖZPONT PROJEKTBEN BIZTOSÍTOTT SZOLGÁLTATÁSAI / KÉPZÉSEI (2) A legsikeresebb képzések: Számítástechnikai alapismeretek képzésünk 80 órás, melynek során a résztvevők elsajátították az alapvető számítógép használói, szövegszerkesztési és internetes ismeretek (keresés, böngészés, letöltés, e- mail használat stb.), továbbá képessé váltak a számítógépen való önéletrajz írásra, az interneten keresztül történő álláskeresésre. A Házi praktikák nőknek képzés helyszínéül a Praktikák Háza szolgált. A képzés egy olyan 60 órás komplex program, amely felkészíti a családokat a takarékos, ész szerű családi gazdálkodásra, az egészséges életmódra, a higiénikus és igényes megjelenésre, a lakókörnyezet karbantartására mind a házban, mind a ház körül, a lakókörnyezet adottságainak kihasználásra, a korszerű táplálkozásra, a környezettudatos életvitelre, a családi értékek védelmére és a gyermeknevelési ismeretek bővítésére, az idősek, a betegek és a gyermekek ápolására.

7 A FORRÁSKÖZPONT PROJEKTBEN BIZTOSÍTOTT SZOLGÁLTATÁSAI / KÉPZÉSEI (3) III.EGYÉB CSOPORTOS KÉPESSÉGFEJLESZTŐ, ILLETVE KÖZÖSSÉGI PROGRAMOK Böngésző Klub kialakítása és működtetése A klubok összesen 40 alkalommal Nagyhajmás, Tormás, Varga, Szágy, Kisvaszar, Bikal településeken 4-12 fő részvételével zajlottak. „Lehetőségek napja” I nformációs napokkal segítettük a munkaerő-piacon való eligazodást Mekényesen, Döbröközön, Gerényesen és Tormáson. „Álláskeresők teaháza” önsegítő klub Összesen 40 db Álláskeresők teaházát valósítunk meg, Tormás, Döbrököz, Nagyhajmás, Gerényes, Mekényes, Alsómocsolád településeken, amelyeken alkalmanként 4-12 fő vett részt. Közösségi Önsegítő Klubok Külső szakértői csapat megvalósításában - Civil Közösségi Házak Magyarországi Egyesülete

8 A FORRÁSKÖZPONT PROJEKTBEN BIZTOSÍTOTT SZOLGÁLTATÁSAI / KÉPZÉSEI (4) IV.MAGONC TANODA PROGRAM DÖBRÖKÖZÖN „Komplex szemléletformáló, non formális képzési program” zajlott, „szakkör-szerű” szabadidős tevékenység formájában 20 fő 4. osztályos általános iskolás részvételével, összesen 180 órában, 60 alkalommal. Feltételek: Befogadó iskola, együttműködő pedagógusok, Önkormányzati segítség (földterület), Segítő családok, családtagok, Eszközök, anyagok biztosítása a projektből, Szakértői csapat, módszertani anyagok, Lelkes gyerekek. A Döbröközi Önkormányzat 2014-ben is biztosította a földterületet. A program igazi generációk közötti közösségi programmá fejlődött, sokat segítettek az idősebb családtagok.

9 TAPASZTALATOK Munkában a gyerekek

10 KÖSZÖNÖM A FIGYELMET!


Letölteni ppt "A DÉL-DUNÁNTÚLI REGIONÁLIS FORRÁSKÖZPONT SZEREPE ÉS TAPASZTALATAI A „KÖZ-TÉR-HÁLÓ” PROJEKT MEGVALÓSÍTÁSA SORÁN Záró konferencia Alsómocsolád, 2014. augusztus."

Hasonló előadás


Google Hirdetések