Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Füves puszták. Áttekintés a mérsékelt öv biomjairól ÖvezetÖvHőmérséklet évi eloszlása Csapadék évi eloszlása Biom Mérsékelt övezet Meleg mérsékelt öv.

Hasonló előadás


Az előadások a következő témára: "Füves puszták. Áttekintés a mérsékelt öv biomjairól ÖvezetÖvHőmérséklet évi eloszlása Csapadék évi eloszlása Biom Mérsékelt övezet Meleg mérsékelt öv."— Előadás másolata:

1 Füves puszták

2 Áttekintés a mérsékelt öv biomjairól ÖvezetÖvHőmérséklet évi eloszlása Csapadék évi eloszlása Biom Mérsékelt övezet Meleg mérsékelt öv (Szubtrópusi öv) Kevésbé meleg időjárás, évszakok megjelenése (a sarkok felé csökken a hőmérséklet) Monszun: csapadékos nyár Babérlombú erdők Évszakos erdők Mediterrán: csapadékos tél Keménylombú erdők Valódi mérsékelt öv A tengerektől távolodva csökken a csapadék mennyisége Lombhullató erdő Füves puszta Mérsékelt övi sivatag Hideg mérsékelt öv Hűvös évszakok Sokszor megfagy a víz a talajban Tajga

3 Száraz mérsékelt öv éghajlati jellemzői, földrajzi elhelyezkedés Nagy az évi hő ingás, és kevés (az óceántól távolodva egyre kevesebb) csapadék. Kontinensek belsejében. Ázsia: sztyepp, Észak Amerika: préri, Dél Amerika: pampa, Ausztrália D. Attenborough Az élő bolygó: 7. rész A síkságok: 1 30 -1 48

4 A füves puszták biológiai sokszínűsége A lombhullató erdőhöz képest kevesebb szint található. Kevesebb az eltérő környezeti tényezővel rendelkező élőhely. Kevesebb faj. Mivel kevés a csapadék és az alacsony hőmérséklet miatt lassúak a lebontó folyamatok, ezért a talajban felhalmozódik a növényvilág által termelt szerves anyag. Ez a jó talajon élő növéynzet és a kinyíló erdők lehetővé teszik a nagy testű állatok (emlősök) jelenlétét.

5 Füves puszta növényzetének jellemzése 1. A szárazföld belsejében a hőmérséklet és a csapadék viszonya nem elegendő az erdő kialakulásához. A csapadék mennyiségétől függően kétféle füves puszta alakult ki: Törpefüvű füves pusztaMagasfüvű füves puszta A növényzetnek a téli hideg és a nyári szárazság miatt két nyugalmi időszaka van. (A tavaszi és őszi aszpektusok az élettel teliek.)

6 A füves puszták növényzetének jellemzői 2. Szárazságtűrők Fénykedvelők Közepes hőigényűek Az évente kétszer bekövetkező nyugalmi időszakot csak a föld alatt raktározó szervekkel rendelkező növények viselik el sikeresen. Pázsitfüvek: D. Attenborough Az élő bolygó: 7. rész A síkságok: 5 30 -6 10 Hagymás gumós növények, pl. tulipán

7 Füves puszták fogyasztói: rovarok, rágcsálók, Rovarok Sáskák Szöcskék Emlősök Rágcsálók: ürgék Rágcsálók: hörcsög

8 Emlős patás: Mongol antilop D. Attenborough Az élő bolygó: 7. rész A síkságok: 2-3 10 Emlős patás: Amerikai bölény D. Attenborough Az élő bolygó: 7. rész A síkságok: 21 40 -23 25 Emlős ragadozó: Farkas Ragadozó madár: pusztai ölyv Füves puszták fogyasztói: patások, ragadozók (madarak, emlősök)

9 Füves puszták természetvédelmi problémái Mezőgazdasági használata a területeknek (jó minőségű föld): élettér szűkülés. Mezőgazdaság kemizálása: rovar és gyomirtók használata. Vadászat


Letölteni ppt "Füves puszták. Áttekintés a mérsékelt öv biomjairól ÖvezetÖvHőmérséklet évi eloszlása Csapadék évi eloszlása Biom Mérsékelt övezet Meleg mérsékelt öv."

Hasonló előadás


Google Hirdetések