Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

1 A termelés költségei. 2 A termelési költség: A termelés érdekében felhasznált termelési tényezők pénzben kifejezett értékét termelési költségnek nevezzük.

Hasonló előadás


Az előadások a következő témára: "1 A termelés költségei. 2 A termelési költség: A termelés érdekében felhasznált termelési tényezők pénzben kifejezett értékét termelési költségnek nevezzük."— Előadás másolata:

1 1 A termelés költségei

2 2 A termelési költség: A termelés érdekében felhasznált termelési tényezők pénzben kifejezett értékét termelési költségnek nevezzük.

3 3 A költségek csoportosítása Költségnemek szerint Összetételük szerint Elszámolási módjuk szerint A termelési volumen változásához való viszony szerint a)Anyagjellegű ráfordítások b)Személyi jellegű ráfordítások c)Amortizáció a)Egyszerű költségek b)Összetett költségek a)Közvetlen költségek b)Közvetett költségek a)Fix költségek b)Változó költségek

4 4 Közvetlen költség A közvetlen költség felmerülése pillanatában meghatározható, hogy melyik termék vagy szolgáltatás (költségviselő) miatt és milyen összegben merült fel.

5 5 Közvetett költség A közvetett költségek felmerülésekor nem határozható meg a költségviselő, csak a költséghely állapítható meg. Azokat a vállalati szervezeti egységeket, amelyek költségeit kimutatják, költséghelynek nevezzük. A közvetett költségek a különböző vállalati szervezeti egységek működése, valamint az épületek, a gépi és egyéb berendezések, továbbá a szükséges készletek fenntartása érdekében merülnek fel.

6 6 Fix költség Piaci és rövid időtávon értelmezhető. Ha nő vagy csökken a termelés, a fix költségek nem változnak. Ha szünetel a termelés, akkor is felmerül. Ft Q FC

7 7 Változó költségek Rövid és hosszú időtávon értelmezhetők. Ha nő a termelés, a változó költségek is nőnek, ha csökken a termelés a változó költségek is csökkennek. Ha szünetel a termelés a változó költség nem merül fel.

8 8 A változó költségek fajtái a)Arányosan változó (proporcionális) költségek. b)Arány alatt változó (degresszív) költségek. c)Arány felett változó (progresszív) költségek.

9 9 Arányosan változó (proporcionális) költségek Ha a termelést folyamatosan egységnyivel megnöveljük, a költség mindig állandó összeggel emelkedik. Ft VC Q

10 10 Arány alatt (degresszív) változó költségek Ha a termelést folyamatosan egységnyivel megnöveljük, a költség egyre kisebb összeggel emelkedik. Ft VC Q

11 11 Arány felett (progresszív) változó költségek Ha a termelést folyamatosan egységnyivel megnöveljük, a költség egyre nagyobb összeggel emelkedik. Ft VC Q

12 12 Változó költség függvény Változó költség függvénynek nevezzük azt az összefüggést, amely a vállalati kibocsátás lehetséges mennyiségeihez a változó költség összegét rendeli hozzá. FT Q VC

13 13 Teljes költség (TC) TC = FC + VC FT Q VC TC FC

14 14 A termelési függvény és a költségfüggvény kapcsolata Q VC Költség (FT) L Q TP L Q1Q1 Q1Q1 Q0Q0 Q0Q0 L0L0 L1L1 VC 0 VC 1 VC 0 = L 0 *P L VC 1 = L 1 *P L

15 15 Határköltség A határköltség mérőszám, amely kifejezi, hogy hány egységgel változik az összköltség, és a változó költség, ha egységnyivel megváltozik a kibocsátás.

16 16 Átlagos változó költség Az átlagos változó költség mérőszám, amely kifejezi az egységnyi kibocsátásra jutó változó költség összegét.

17 17 Átlagos fix költség Az átlagos fix költség mérőszám, amely kifejezi az egységnyi kibocsátásra jutó fix költség összegét.

18 18 Átlagköltség Az átlagköltség mérőszám, amely kifejezi az egységnyi kibocsátásra jutó összköltség összegét.

19 19 Q0Q0 Q Q Költég (FT) Költég (FT/db) TC VC

20 20 Q0Q0 Q Q MC Költég (FT) Költég (FT/db) TC VC

21 21 Q0Q0 Q1Q1 Q Q MC Költég (FT) Költég (FT/db) TC VC

22 22 Q0Q0 Q1Q1 Q Q AVCMC Költég (FT) Költég (FT/db) TC VC

23 23 Q0Q0 Q1Q1 Q2Q2 Q Q AVC MC Költég (FT) Költég (FT/db) TC VC

24 24 Q0Q0 Q1Q1 Q2Q2 Q Q AVC AC MC Költég (FT) Költég (FT/db) TC VC

25 25 Q0Q0 Q1Q1 Q2Q2 Q Q AVC AC MC Költég (FT) Költég (FT/db) TC VC AFC

26 26 A költségek csoportosítása megtérülésük szerint: Lekötött tőke Folyó költségek

27 27 A lekötött tőke: Egy adott időpontban nagy összegben felmerülő kiadás, amely lassan, fokozatosan, több év alatt térül meg a vállalat számára.

28 28 Folyó költségek: Az adott időszak (általában egy év) termelésével kapcsolatban merülnek fel és a termékek eladásával az adott évben meg is térülnek a vállalkozás számára.

29 29 Folyó költségek Explicit költségekImplicit költségek Számvitelileg elszámolható implicit költségek (Amortizáció) Számvitelileg nem elszámolható implicit költségek (Haszonáldozatok) (normálprofit) Számviteli költségek Teljes gazdasági költség

30 30 Explicit (kifejezett) költségek: Adott időszak folyamán, az adott év termelésével kapcsolatban számlákon, pénzügyi átutalásokon kifejezett formában jelennek meg.

31 31 Implicit (rejtett) költségek: Adott időszak ráfordításai, bár tényleges pénzkifizetésekben, számlákon az adott időszakban nem jelennek meg.

32 32 24.11.vbk.203.204

33 33 26.11.vbk.203

34 34 25.203.11.vbk

35 35 34.11.vbk.204

36 36


Letölteni ppt "1 A termelés költségei. 2 A termelési költség: A termelés érdekében felhasznált termelési tényezők pénzben kifejezett értékét termelési költségnek nevezzük."

Hasonló előadás


Google Hirdetések