Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

CAD Az elvi kapcsolási rajz szerkesztése Tananyag

Hasonló előadás


Az előadások a következő témára: "CAD Az elvi kapcsolási rajz szerkesztése Tananyag"— Előadás másolata:

1 CAD Az elvi kapcsolási rajz szerkesztése Tananyag
Miért jó a kapcsolási rajz számítógéppel segített SZERKESZTÉSe? Mert számos hatékony eszközzel segíti a munkát: „Intelligens” ceruza és radír: Könnyű a rajzlapon „beszúrni” vagy „kivágni” függőleges vagy vízszintes területeket. Könnyű az ismétlődő alakzatok (kapcsolási rajz részletek) megrajzolása (blokkmásolás). A javítások, változások „átvezetése” automatikusan megvalósítható, a kapcsolási rajz újrarajzolása egyszerű. A kimeneti dokumentációk elkészítése automatikusan történik.

2 CAD Az elvi kapcsolási rajz szerkesztése Tananyag
A SZERKESZTÉS részfeladatai: szimbólumok keresése (könyvtárszerkezet, fájlok), strukturálás, (először csak) az alkatrész-szimbólumok felhelyezése (és) szerkesztése, összeköttetések létesítése, az alkatrészek adatainak (attribútumok) szerkesztése, egyéb információk elhelyezése, szerkesztése, kimeneti dokumentációk készítése.

3 CAD Elvi kapcsolási rajz: „szimbólumok” OrCAD Illusztráció
OrCAD\Document\: lib_list, Analog, Digital, Mixed .pdf fájlok

4 CAD Elvi kapcsolási rajz: „szimbólumok” OrCAD Illusztráció
OrCAD\Document\: lib_list, Analog, Digital, Mixed .pdf fájlok

5 CAD Elvi kapcsolási rajz: „szimbólumok” OrCAD Illusztráció
A tartalomjegyzékben (Index) alkatrészcsoportokban funkciók szerint kereshetünk

6 CAD Elvi kapcsolási rajz: „szimbólumok” OrCAD Illusztráció
Típus: FLIP-FOP Név: 74273 Fájl: 7400.OLB

7 CAD Az elvi kapcsolási rajz: „stuktúrálása” Tananyag
A szerkesztés a rajzlap(ok) számának és méreteinek „becslésével” kezdődik: Ha egy rajzlapon nem fér el: több rajzlap kell. Ha több egyforma egység van: - megoldható blokkokkal, vagy - hierarchikus rajzrendszerrel (hasonló mint a szubrutin)

8 CAD Az elvi kapcsolási rajz: „stuktúrálása” OrCAD Illusztráció
Project, design port Hierarchical port Hierarchical pin block

9 CAD Elvi kapcsolási rajz: „felhelyezés” OrCAD Illusztráció
A SZERKESZTÉSNEK ennek a fázisában a szimbólumok neve (pl. Q2N2222 vagy 74273) jellemzi a funkciót (npn tranzisztor, FLIP-FLOP). A megjelölt alkatrészt: Ha nem találja, használjuk a keresés funkciót az „aktuálisak” közül a „kijelölt” fájl(ok)-ban keresi.

10 CAD Elvi kapcsolási rajz: „felhelyezés” OrCAD Illusztráció
Keresés: A megjelölt alkatrészt: Ha megtalálta valamelyikben, megmutatja. a kijelölt könyvtár fájl-jaiban keresi.

11 CAD Elvi kapcsolási rajz: „felhelyezés” OrCAD Illusztráció
Jelölés több azonos funkciójú alkatrész/tok esetére Szimbólum felhelyezése A megtalált alkatrész Az új („kijelölt”) fájl az „aktuálisak” között Szimbólum

12 CAD Elvi kapcsolási rajz: „szimbólum szerkesztése” Tananyag
Mikor kell a szimbólumot szerkeszteni vagy újat készíteni? - ha nem megfelelő, - ha nem találjuk a könyvtárakban (fájlokban), - ha speciális alkatrész szimbólumot akarunk használni. Minden esetben célszerű egy meglévő szimbólumból rajzolatból kiindulni! Szimbólum szerkesztése (Edit Part) a „szokásos grafikus módon” történhet: Meglévő (kijelölt) részek: - törhetők, - másolhatók, - szerkeszthetők. Új elemek: - felrakhatók - beállíthatók.

13 CAD Elvi kapcsolási rajz: „szimbólum szerkesztése” Tananyag
Például egy kivezetés adatai: - név - lábszám - rajzolat (pl. „rövid”, „órajel”, „negált”) - szimulációs modell (kimenet, bemenet, stb.)

14 CAD Elvi kapcsolási rajz: „szimbólum szerkesztése” Tananyag
Új -felrakható, beállítható- elemek például: kivezetés (Pin) vonal (Line) téglalap (Rectangle) ellipszis (Ellipse) szöveg (Text)

15 CAD Elvi kapcsolási rajz: „felhelyezés” OrCAD Illusztráció
Egy fázisban tetszőleges számú szimbólum felhelyezhető, de célszerű funkcionális egységre bontva végezni a rajzszerkesztést.

16 CAD Elvi kapcsolási rajz: „összeköttetések” Tananyag
vezeték csomópont busz „bejárat” csomópont-név „csere”

17 CAD Elvi kapcsolási rajz: „összeköttetések” OrCAD Illusztráció
Tápfeszültség (ha látszik) Föld (különböző típusai) Hierarchikus port Külső csatlakozó Bekötetlen kivezetés

18 CAD Elvi kapcsolási rajz: „attributumok” OrCAD Illusztráció
Egy részét láttuk a szimbólum szerkesztésnél (rajzolat, kivezetések, szövegek) A további alkatrész adatok: - szimulációs modell - azonosító - layout szimbólum - tápfeszültség - forrás - érték

19 CAD Elvi kapcsolási rajz: „egyéb információk” OrCAD Illusztráció
- méret - cím - rajzszám - dátum - változat...

20 CAD Elvi kapcsolási rajz: „kimeneti dokumentációk” Tananyag
A kimeneti dokumentációk: - kapcsolási rajz, - .net (netlista a szimulációhoz), amely tartalmazza az: alkatrészlistát, az összekötés listát, a szimulációhoz szükséges generátor beállításokat. - .mnl (netlista a layouthoz), amely tartalmazza az: alkatrész rajzolat (Footprint) neveket, tokozás neveket, alkatrész neveket (refdes=reference designator), összeköttetés, csomópont (=net) neveket, alkatrész kivezetéseket minden csomóponthoz, és egyéb alkatrész jellemzőket. - .bom=bill of materials (alkatrészlista).

21 CAD Elvi kapcsolási rajz: „kimeneti dokumentációk” OrCAD Illusztráció
* source ELOAD .EXTERNAL OUTPUT PORTLEFT-L X_U M_UN0001 M_UN0002 M_UN0003 M_UN0004 M_UN0005 M_UN0006 M_UN0007 + M_UN0008 M_UN0009 M_UN0010 NET1 NET2 NET3 NET4 M_UN0011 M_UN0012 M_UN0013 + M_UN0014 $G_DPWR $G_DGND PARAMS: + IO_LEVEL=0 MNTYMXDLY=0 X_U GND_FIELD SIGNAL M_UN0015 VCC_CIRCLE VCC_CIRCLE VCC_CIRCLE + VCC_CIRCLE NET4 NET3 NET2 NET1 M_UN0016 M_UN0017 M_UN0018 M_UN0019 M_UN0020 + PORTLEFT-L OFFPAGELEFT-L M_UN0021 $G_DPWR $G_DGND PARAMS: Bill Of Materials March 12, :39:40 Page1 Item Quantity Reference Part ______________________________________________ 1 1 U 2 1 U

22 CAD Számítógéppel segített tervezés OrCAD CIS Illusztráció

23 CAD Az OrCAD Component Information System felépítése Tananyag
Keresés az interneten. Keresés a lokális könyvtárszerkezetben. Keresés az adatfájlokban, a kiválasztás segítése (az alkatrész adatok táblázatos megjelenítése, internetes link). A kiválasztott alkatrész - kapcsolási rajz szimbólumának, - layout szimbólumának, és - adatainak (raktározás, ár) megjelenítése.

24 CAD Számítógéppel segített tervezés OrCAD CIS Illusztráció

25 CAD Számítógéppel segített tervezés OrCAD CIS Illusztráció

26 CAD Számítógéppel segített tervezés OrCAD CIS Illusztráció

27 CAD Számítógéppel segített tervezés OrCAD CIS Illusztráció

28 CAD Számítógéppel segített tervezés OrCAD CIS Illusztráció

29 CAD Számítógéppel segített tervezés OrCAD CIS Illusztráció

30 CAD 24. tétel Vizsga-anyag
24. tétel. Az elvi kapcsolási rajz szerkesztése. Az OrCAD Component Information System (CIS) felépítése. 1. dia: A számítógéppel segített tervezés előnyei 2. dia: A szerkesztés részfeladatai (kiegészítve az alábbi diák szöveges információival: 3-6. dia: A szimbólumok könyvtárszerkezete 7. dia: Struktúrálás dia: Elvi kapcsolási rajz szimbólum szerkesztése dia: Összeköttetések 18. dia: Attributumok 19. dia: Egyéb információk 20. dia: Kimeneti dokumentációk 23. dia: Az OrCAD Component Information System felépítése


Letölteni ppt "CAD Az elvi kapcsolási rajz szerkesztése Tananyag"

Hasonló előadás


Google Hirdetések