Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

L YME - KÓR L YME BORRELIOSIS Készítette: Szilágyiné Horváth Adrienn.

Hasonló előadás


Az előadások a következő témára: "L YME - KÓR L YME BORRELIOSIS Készítette: Szilágyiné Horváth Adrienn."— Előadás másolata:

1 L YME - KÓR L YME BORRELIOSIS Készítette: Szilágyiné Horváth Adrienn

2 A KÓROKOZÓ Borrelia burgdorferi Borrelia baktériumok B. afzelii, B. garinii, B. burgdorferi sensu stricto és a B. spielmani A baktériumot Willy Burgdorferről nevezték el, aki 1981-ben kullancsokból izolálta.

3 A betegséget a baktériumok által fertőzött kullancs terjeszti. A megbetegedést 1975-ben, az Old Lyme városban (Connecticut, USA) jelentkező, ízületi gyulladással járó járvány kapcsán írták le.

4 A borreliák a kullancs bélcsatornájában szaporodnak. Vérszíváskor a középbélből a kullancs nyálmirigyeibe kerülnek. A borreliák vérárammal és szövetközti vándorlással terjednek a szervezetben. Egyedülálló genetikai struktúrával rendelkeznek, mely eltér minden egyéb baktériumétól: lineáris kromoszómájuk és számos lineáris valamint cirkuláris plazmidjuk van. Megbetegítő képességüket ezek a plazmidok kódolják.

5 A BETEGSÉG TERJEDÉSE Emberről emberre semmilyen formában sem terjed. Állatról emberre kullancsok közvetítésével jut át. A kullancs terjesztő (vektor) és fenntartó (rezervoár) egyszerre. A betegség előfordulása állatokon ritkább, lefolyása enyhébb és kezelésre gyorsabban gyógyul. Háziállatok közül a kutya a legfogékonyabb a betegségre.

6 A kullancsnak három gazdára van szüksége ahhoz, hogy végbemenjen a teljes fejlődési ciklusa.

7 Lárvái kisemlősökön, gyíkokon és énekesmadarakon szívnak vért, majd az első gazdát elhagyva a talajon vedlenek nimfává. A talajon vedlő nimfákból kialakuló nőstények és hímek a végleges gazdán párzanak. A nőstények a vérszívás befejeztével a talajon teszik le petéiket.

8 A kullancscsípéskor keletkező nyílt bőrsebbe kerülnek a baktériumok. A néha napokig tartó vérszívás iránya megfordulhat, és fertőzött vér is jut a sebbe. 48 órai vérszívás 30 %-os,72 órai pedig 100 %-os infekcióval fenyeget. A fertőzött kullancs csípése azonban nem minden esetben okoz betegséget. A Lyme-kór az északi félteke mérsékelt égövi zónájában a leggyakoribb.

9 K ULLANCSVESZÉLY Március közepétől, de a hidegebb tavasz akár későbbre, a szokásostól eltérő melegebb időjárás pedig akár korábbra is hozhatja a kullancsok aktivizálódását. Nedves, nyirkos, árnyékos aljnövényzetben. Kedvenc rejtekhelyük a füves részek és fás növényzet találkozásánál van.

10

11 A BETEGSÉG TÜNETEI ÉS SZAKASZAI Korai-helyi (lokalizált) szakasz: A kórképet jelző piros folt (erythema migrans) a friss fertőzöttek kevesebb mint felénél jelentkezik. Kullancscsípés után leghamarabb 2-3, legkésőbb 32 nappal jelenik meg. Kokárdaszerűen gyűrűs, gyulladt és épnek látszó bőrterületek váltakoznak a kullancscsípés helyén.

12

13 Korai-szórt (disszeminált) szakasz: Fáradtság, hidegrázás és láz, fejfájás, tarkómerevség, izom- és ízületi fájdalmak. A betegek közel felében a test más helyein is képződnek erythema migrans foltok ("vándor" foltok). Ritkább tünetek a hátfájdalom, a hányinger, hányás, a torokfájdalom, a nyirokcsomó- és lépmegnagyobbodás. Súlyosabb tünetek: az agy- és gerincvelőt borító hártyák érintettsége (aszeptikus meningitisz), az egyik arcfél izomgyengesége (Bell-féle bénulás).

14 Kései szakasz: Ízületi gyulladás (artritisz). A térdek duzzadtak, gyakran meleg tapintatúak és ritkán vörösek. Ciszták alakulhatnak ki a térd mögött.

15 M EGELŐZÉS Mindenféle kullancs elkerülése. Kullancs elriasztása bőrre permetezett dietiltoluamid vagy ruhára permetezett permetrin tartalmú rovarirtóval). reggel/délben bevett 1-2 Polybé tablettával A kullancs minél előbb történt felderítése, szakszerű, speciális csipesszel történő eltávolítása. Megfelelő ruházat viselése a kullancsveszélyes helyen.

16 A KULLANCSELTÁVOLÍTÁS ÁLTALÁNOS SZABÁLYAI A kullancsokat minél előbb el kell távolítani! A kullancs kivételekor sohase használjunk kenőcsöt, alkoholt, vagy más, a kullancsot károsító anyagot. A kullancscsípéskor nyílt seb keletkezik! A kullancs lágy részét megnyomva a kórokozót bepréseljük a nyílt sebbe!

17

18 M EGBETEGEDÉSEK GYAKORISÁGA M AGYARORSZÁGON Lyme borreliosis Magyarországon 1998 óta bejelentendő betegség.

19 A L YME - KÓR KEZELÉSE A klinikai gyanút laboratóriumi vizsgálatok, többek között vérvizsgálatok és, esetenként az ízületi folyadék (a duzzadt ízületekből nyert folyadék) vizsgálata erősítheti meg. A betegség kimutatását követően a kezelés a jelenleg alkalmazott antibiotikumokkal (szájon át vagy intravénásan) legalább négy-hat hétig tart. A kezelést néha meg kell ismételni.

20 I RODALOM Bózsik B. Kullancs-KRESZ. SubRosa Kiadó, Budapest, 1996. http://gendiagnosztika.hu/lyme-kor/ http://kullancsok.parazitak.hu http://kutya.mancsok.hu http://terra-medica.com http://www.doktorinfo.hu http://www.fsz.bme.hu http://www.printo.it/ http://www.tankonyvtar.hu Kapiller Z.-Szentgyörgyi L. Kullancsok és zoonózisok. B+V Lap- és KönyvkiadóKft.,2001. www.oek.hu

21 K ÖSZÖNÖM A FIGYELMET !


Letölteni ppt "L YME - KÓR L YME BORRELIOSIS Készítette: Szilágyiné Horváth Adrienn."

Hasonló előadás


Google Hirdetések