Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Pécs-Megyeháza.

Hasonló előadás


Az előadások a következő témára: "Pécs-Megyeháza."— Előadás másolata:

1 Pécs-Megyeháza

2 A Széchenyi tér nyugati oldalának alsó részén áll az eklektikus, háromszintes, jelenlegi Megyeháza épülete, a Széchenyi István tér 9. cím alatt található.

3 A két telken, amelyre emelték, korábban a Czyndery- és a Cséby-ház állt. A Czyndery-házban szállt meg 1770-ben pécsi tartózkodása során II. József császár.

4 Az 1898-ban, Korb Flóris és Giergl Kálmán tervei alapján emelt palota eredetileg a Pécsi Takarékpénztár épülete volt.A harmadik emeleti ablakközökben a Zsolnay gyárban készült színes kerámia képek láthatók.Az épület tetőzete szintén a Zsolnay gyár terméke.

5 A kapuzat oromdíszét kétoldalt egy-egy fél alakban, hermafigurában végződő félpillér tartja. Fent két allegorikus nőalak szobra támaszkodik a kapuzat ívére, középen pedig Baranya vármegye címere látható. A címer alatti mezőben a latin szövegű felirat VI. Károlyt és Nesselrode Vilmos Ferenc pécsi püspököt dicséri, mint akik ez épületet emeltették

6 A megyeházában foglal helyet a megyei önkormányzat, ahova minden kisebb régió (a megyén belül) 1-1 képviselőt delegál. Ennek az önkormányzatnak a feladata, hogy megyei szinten biztosítsa a közlekedés, adóztatás, oktatás, jogrendszer és egészségügy működését valamint a törvények betartatását.

7 Köszönjük a figyelmet!!


Letölteni ppt "Pécs-Megyeháza."

Hasonló előadás


Google Hirdetések