Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Segédlet a kollégiumi biztonság megőrzéséhez

Hasonló előadás


Az előadások a következő témára: "Segédlet a kollégiumi biztonság megőrzéséhez"— Előadás másolata:

1 Segédlet a kollégiumi biztonság megőrzéséhez
Tűz és Munkavédelem a

2 Tűzvédelem A tűz elleni védekezésről, a műszaki mentésről és a tűzoltóságról az évi XXXI. Törvény rendelkezik (tűzvédelmi törvény). Ezen törvény egyik fontos végrehajtási utasítása az Országos Tűzvédelmi Szabályzat (OTSZ). Kollégiumra vonatkozó tűzvédelmi előírásokat a Tűzvédelmi Szabályzat tartalmazza.

3 A tűzvédelmi szabályzat kiterjed:
A kollégium valamennyi dolgozójára. A kollégium tanulóira. Az intézmény fenntartó egyéb dolozóira. Az intézménybe látogató valamennyi személyre.

4 Tűz esetén értesítendő:
Az intézmény igazgató (120-as belső számon, ha Ő bent van). Műszaki igazgató helyettes (122-es belső számon, ha Ő bent van). Munka- és tűzvédelmi felügyelő (156-os belső számon ha Ő bent van). Kollégiumvezető (144-es belső számon, ha Ő bent van).

5 Tűz esetén… A tűzoltóságot munkaidőben a fentiek közül bárki értesítheti, munkaidő után a portás vagy az éjszakai kollégiumi nevelőtanár (ügyeletes).

6 Tűz esetére vonatkozó alapszabályok
Tűz esetén rendezetten, pánik nélkül ki kell üríteni az épületet a tűzriadó tervnek megfelelően. Legfontosabb az emberi élet mentése. A tüzet keletkezéskor meg kell próbálni eloltani az intézményben megtalálható kézi tűzoltó készülékkel.

7 Tűzoltó készülék használata
Elektromos tüzet csak poroltóval; Ezen belül számítógépes tüzet viszont csak Co2 készülékkel; Fa, papír, műanyag, gumi oltását poroltóval vagy vízzel lehet végezni.

8 További teendők tűz esetén
Tűz esetén a villamos gépeket kikapcsolni és áramtalanítani kell. Alkalmi tűzoltó egységeket kell szervezni, tanárok vezetésével. A hivatásos tűzoltó egységek megérkezésével a terepet azonnal át kell adni nekik, megfelelő tájékoztatással ellátva őket az aktuális helyzetről. Az eloltott tüzet is jelenteni kell a tűzoltóságnak.

9 Tűzveszélyességi besorolás
A kollégiumi hálószobák „C” tűzveszélyességi osztályba tartoznak, ezért tűzveszélyesek. Az ételmelegítő helyiség, a tanulószobák, egyéb közös helyiségek „D” tűzveszélyességi osztályba tartoznak, ezért mérsékelten tűzveszélyesek.

10 További tűzvédelmi szabályok
Hőforrás csak és kizárólag az ételmelegítő konyhában üzemeltethető. Hősugárzó használata tilos a hálószobákban. Dohányozni csak az intézmény kerítésén kívül szabad. Kollégium területén nyílt lángot valamint robbanó és szikrát szóró anyagot használni szigorúan tilos!

11 A tűzvédelmi előírások betartása mindannyiunk közös ügye

12 Munkavédelem A munkavédelemmel az évi XCIII. Törvény foglalkozik, és ennek végrehajtási utasítása a 5/1993.(XII.26.) MÜM. Rendelet. Oktatási intézményünkben a balesetmentes munkavégzés feltételeiről a Munkavédelmi Szabályzat intézkedik.

13 Munkavédelmi Szabály alapján a diák köteles:
Tanév elején tűz és munkavédelmi oktatáson részt venni. Időben, munkaképes(tanulásra képes) állapotban megjelenni az oktatás színhelyén. A kollégium helyiségeit, eszközeit rendeltetésüknek megfelelően használni.

14 Munkavédelmi Szabály alapján a diák köteles:
Környezetét rendben tartani. Tisztaságát megóvni. Baleset bekövetkeztét tanárának haladéktalanul jelenteni. Baleset esetén a sérültet tanára segítségével elsősegélyben részesíteni, orvoshoz szállítani.

15 Magatartás a folyosón és zárt térben
Nedves padló „hatástalanítása” a csúszásveszély elkerülése végett. Elektromos eszközök óvatos és rendeltetésszerű használata. Érintésvédelmileg bevizsgált elektromos eszközöket szabad használni. Hibás, sérült, zárlatos csatlakozók, vezetékek észlelését a diák köteles jelenteni az aktuális nevelőnek.

16 Magatartás az udvaron és a tornateremben
A legtöbb baleset helyszíne az udvar ezért itt fokozottan kell ügyelni a magatartási szabályok betartására. Tornateremben megfelelő tapadást biztosító talpú sportcipő használata kötelező. Minden sporteszközt csak tanári felügyelettel szabad használni diáknak.

17 Magatartási szabályok a fürdőben
Mosdó és zuhanyzó helyiségekben az elcsúszás, a leforrázás és az áramütés veszélyeivel kell fokozottan számolni a magatartási szabályok megszegése esetén. Kerülni kell a virtuskodást, bírkózást, a ruhátlan test megcsúszását, mert az ütődéshez vezet.

18 Magatartási szabály az étkezőben
Étkező helyiségben az elcsúszás és a leforrázás veszélyét kell elkerülni. Étkezés időtartama alatt tartózkodhatnak tanulók a menzán, kizárólag étkezés céljából. Étel kiömlésekor a feltakarítást azonnal el kell végezni az elcsúszás megelőzése érdekében.

19 További kollégiumi magatartási szabályok
Elektromos hőforrást használat után ki kell kapcsolni. Vágó, szúró eszközök használata házirend szerint történik. Magunk és mások testi épségét ne veszélyeztessük. Kollégium egész területére mérgező, bódító anyagot bevinni szigorúan tilos.


Letölteni ppt "Segédlet a kollégiumi biztonság megőrzéséhez"

Hasonló előadás


Google Hirdetések