Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Eszenyiné dr. Borbély Mária, DE Informatikai Kar

Hasonló előadás


Az előadások a következő témára: "Eszenyiné dr. Borbély Mária, DE Informatikai Kar"— Előadás másolata:

1 Eszenyiné dr. Borbély Mária, DE Informatikai Kar
A tanulás szerepe az életpálya - építés során: az iskolarendszerű képzés Eszenyiné dr. Borbély Mária, DE Informatikai Kar A kiszámítható életpálya. Budapest, Országos Széchényi Könyvtár november 26.

2 A felsőfokú könyvtárosképzés felsőoktatási környezete
A könyvtárosképzés szintjei ma Magyarországon: asszisztens segédkönyvtáros informatikus könyvtáros alapképzési szak (BA) informatikus könyvtáros mesterképzési szak (MA) könyvtárpedagógia-tanár mesterképzési szak (MA) osztatlan tanári-könyvtárostanár doktori képzés Valamennyi képzési szint megtartása kívánatos és szükséges. A kiszámítható életpálya. Budapest, Országos Széchényi Könyvtár november 26.

3 A felsőfokú könyvtárosképzés felsőoktatási környezete
Az informatikus könyvtáros BA és MA képzés a társadalomtudományi képzési területhez tartozik. A társadalomtudományi képzési terület további alapképzési szakjai: kommunikáció és médiatudomány kulturális antropológia szociológia társadalmi tanulmányok szociális munka szociálpedagógia politológia nemzetközi tanulmányok A társadalomtudományi területen az informatikus könyvtáros mesterképzési szakkal együtt összesen 21 mesterképzési szak van. Az osztatlan tanári-könyvtárostanár szakos hallgatók képzése a Pedagógusképzés képzési területen, az osztatlan mesterképzés keretein belül kapott helyet. Társadalomtudományi képzési terület nappali tagozat évek BA (9szak) MA (21 szak) Alapképzésben végzettek informatikus könyvtáros BA informatikus könyvtáros MA 2010. év 17449 3568 2957 2011. év 17264 4366 2856 2012. év 16743 4480 3090 2013. év 14835 4242 3080 2014. év 14864 4311 35-40 fő A kiszámítható életpálya. Budapest, Országos Széchényi Könyvtár november 26.

4 Képző intézmények a felsőfokú könyvtárosképzésben
2014-ben alapképzésre elsőéves nappali tagozatos informatikus könyvtáros hallgatót felvett intézmények: Debreceni Egyetem ELTE Pécsi Tudományegyetemen Szegedi Tudományegyetem 2014-ben osztatlan tanári-könyvtárostanár elsőéves nappali tagozatos hallgatót felvett intézmények: Debreceni Egyetemen Pécsi Tudományegyetem 2014-ben mesterképzésre elsőéves nappali tagozatos informatikus könyvtáros hallgatót felvett intézmények: Debreceni Egyetem Eszterházy Károly Főiskola ELTE Pécsi Tudományegyetemen Szegedi Tudományegyetem 2014-ben mesterképzésre elsőéves nappali tagozatos informatikatanár - könyvtárpedagógia-tanár szakpárra: A kiszámítható életpálya. Budapest, Országos Széchényi Könyvtár november 26.

5 Képző intézmények a felsőfokú könyvtárosképzésben
2014-ben informatikus könyvtáros alapképzési szakon levelező tagozaton elsőéves hallgatót felvett intézmények: Eszterházy Károly Főiskola ELTE Szent István Egyetem Jászberény Nyugat-Magyarországi Egyetem Szombathely 2014-ben könyvtárpedagógia-tanár mesterszakon, levelező tagozaton elsőéves hallgatót felvett intézmények: Szegedi Tudományegyetem Juhász Gyula Pedagógusképző Kar Pécsi Tudományegyetem 2014-ben mesterképzésre elsőéves levelező tagozatos informatikus könyvtáros hallgatót felvett intézmények: Eszterházy Károly Főiskola ELTE Pécsi Tudományegyetem Nyugat-Magyarországi Egyetem Szombathely A kiszámítható életpálya. Budapest, Országos Széchényi Könyvtár november 26.

6 Képző intézmények a felsőfokú könyvtárosképzésben
A kiszámítható életpálya. Budapest, Országos Széchényi Könyvtár november 26.

7 Képző intézmények a felsőfokú könyvtárosképzésben
A kiszámítható életpálya. Budapest, Országos Széchényi Könyvtár november 26.

8 A felsőfokú könyvtáros képzést befolyásoló külső körülmények
2012-ben a társadalomtudományi képzési terület államilag támogatott keretszámainak lecsökkentése. A társadalomtudományi képzési terület egészét tekintve 71,1% volt az elsőhelyes jelentkezők közül felvételt nyertek aránya, az informatikus könyvtáros képzésben csak 57% ban a képzési terület egészén 84%-os volt az első helyes jelentkezettek bekerülési aránya, az informatikus könyvtáros képzésben viszont csak 69%-os. A kiszámítható életpálya. Budapest, Országos Széchényi Könyvtár november 26.

9 A felsőfokú könyvtáros képzést befolyásoló külső körülmények
Az informatikus könyvtáros képzésre történő jelentkezési hajlandóságot tovább csökkentette a 423/2012. (XII. 29.) Korm. rendelet a felsőoktatási felvételi eljárásról. Ennek értelmében az informatikus könyvtáros képzésre jelentkezőknek a felsorolt tárgyak közül egyet emelt szinten kell teljesíteni: angol nyelv, francia nyelv, német nyelv, olasz nyelv, orosz nyelv, spanyol nyelv, magyar nyelv és irodalom, matematika, társadalomismeret, történelem, informatikai alapismeretek. A drasztikusan alacsony jelentkezési hajlandóság miatt megfontolandó az emeltszintű érettségi felvételi követelmény átmeneti visszavonásának kezdeményezése. Az informatikus könyvtáros mesterképzés megőrzése kiemelten fontos feladat, de az informatikus könyvtáros alapképzés jelenlegi szűk keresztmetszete nem garantálja ezt. Szélesíteni kell az MA bemenetet, megkönnyítve a nem informatikus könyvtáros alapszakot végzettek számára is a bekerülést. Az osztatlan tanárképzés kereteiben 2013-ban elindult a tanár-könyvtárostanár képzés. Az újra osztatlanná váló tanárképzés is érzékenyen érinti az alapképzést, a jelentkezők egyre nagyobb arányban választják az úgynevezett kétszakos könyvtárosképzést. Megjegyzendő, hogy a tanárképzés nem válthatja ki az informatikus könyvtáros alap-és mesterképzést. Ugyanakkor előbb-utóbb számolni kell az informatikus könyvtáros alapképzés és a tanárképzés közötti kétirányú átjárhatóság igényének megjelenésével is. A kiszámítható életpálya. Budapest, Országos Széchényi Könyvtár november 26.

10 A felsőfokú könyvtárosképzés és a munkáltatói, munkaerő-piaci igény
A könyvtáros munkakörben dolgozó szakemberek korfája alapján nagyszámú nyugdíjba menetel, és szakmai generációváltás prognosztizálható a közeljövőben. Könyvtári, levéltári, múzeumi, egyéb kulturális tevékenység 15–29 30–39 40–49 50–59 60– Összesen 2 001 3 873 3 757 4 496 1 311 15 438 A foglalkoztatottak korcsoport, nemzetgazdasági ág és ágazat szerint, 2011 A könyvtáros korfa a 2001-es KSH adatokat mutatja, így 13 év elteltével azt a következtetést vonhatjuk le, hogy a következő 5-10 évben a könyvtáros munkakörben dolgozóknak kb. 25%-a nyugdíjba fog menni. Ez a hozzávetőlegesen 9000 fős munkavállalói csoportot alapul véve 2250 fő nyugdíjazását jelenti. A kiszámítható életpálya. Budapest, Országos Széchényi Könyvtár november 26.

11 A felsőfokú könyvtárosképzés és a munkáltatói, munkaerő-piaci igény
Amennyiben nem sikerül lépéseket tenni annak érdekében, hogy emelkedjen a szakra jelentkezők és az oda felvettek száma, rövid időn belül komoly gondot jelent majd a szakember utánpótlás. Az ismertetett életkori adatok szerint az évi frissen végzett könyvtáros szakember iránti igény pusztán a könyvtári területről is nagy biztonsággal előre jelezhető. A pályakövetés adatai szerint az informatikus könyvtáros végzettségű szakemberek elhelyezkedési esélyei viszonylag jók, gyakran a könyvtári területen kívül eső munkakörökben is sikerrel helyezkednek el. A könyvtárostanárok iránti igény is folyamatos az iskolák részéről. Ezt támasztják alá például a Közigazgatási és Igazságügyi Hivatal Közigállás állásportáljának hirdetései is. Megjegyzendő, hogy a tanárképzés nem válthatja ki az informatikus könyvtáros alapképzést és mesterképzést. A Nemzeti Munkaügyi Hivatal Nemzeti Pályaorientációs Portál is azt erősíti, hogy a stagnáló könyvtáros létszámban növekedés várható. A kiszámítható életpálya. Budapest, Országos Széchényi Könyvtár november 26.

12 Köszönöm a figyelmet! A kiszámítható életpálya. Budapest, Országos Széchényi Könyvtár november 26.


Letölteni ppt "Eszenyiné dr. Borbély Mária, DE Informatikai Kar"

Hasonló előadás


Google Hirdetések