Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Csökkentsük együtt a hulladékot!

Hasonló előadás


Az előadások a következő témára: "Csökkentsük együtt a hulladékot!"— Előadás másolata:

1 Csökkentsük együtt a hulladékot!
Az Európai Hulladékcsökkentési Hét bemutatja Csökkentsük együtt a hulladékot! Az alábbi diasor rövid bevezetést ad a hulladékkal kapcsolatos problémához, valamint megismerteti a hallgatóságot a hulladékcsökkentés fontosságával.

2 Európában egy átlagember 500 kg hulladékot termel évente.
Az Eurostat adatai alapján Európában átlagosan megközelítőleg 500 kg hulladékot termel egy európai polgár. Ez természetesen tagállamonként változik. A fejlettebb tagállamok többet fogyasztanak ezáltal több hulladékot is termelnek, míg a felzárkózók kevesebbet. Európában egy átlagember 500 kg hulladékot termel évente.

3 Ezáltal 2.500.000.000.000 kg vagyis 2,5 milliárd tonna hulladék keletkezik az EU-ban egy év alatt.
Összesen irdatlan nagy mennyiségű (2,5 milliárd tonna) hulladék keletkezik Európában csak a háztartásokban. Ezen felül az ipar és mezőgazdaság, valamint a többi gazdasági szektor is rengeteg hulladékot termel.

4 A hulladék káros a környezetre és az emberi egészségre
Szennyezi… a vizeket, a talajt, a levegőt, az élővilágot, …és minket. Ez az óriási hulladékmennyiség hatalmas terhet ró a környezetre, különösen ha nem megfelelően kezeljük őket. A különböző hatásokra (nedvesség, napsugárzás, hő) a szemétben lévő anyagok reakcióba lépnek a környezetükkel. A talajvízbe és a talajba káros anyagok szivárognak, szennyeződik a víz, talaj, levegő, rajtuk keresztül pedig az állat és növényvilág, végső soron pedig az ember.

5 A földi ökoszisztéma a körkörösségen alapszik.
A természetben nincs hulladék. A földi ökoszisztéma a körkörösségen alapszik. A bolygónk ezt a környezeti terhelést nem tudja elviselni a végtelenségig. Alapvetően ugyanis a természetben nem keletkezik hulladék. A természetben végbemenő folyamatok a körkörösségre alapszanak, ezért egy folyamat végterméke egy másik kezdetét jelenti. Például a mag bekerül a földbe, majd kikel, növény lesz belőle. A növényt a növényevő állatok, azokat pedig a húsevők eszik meg. Miután a tápláléklánc csúcsán a ragadózó elpusztul, testét más élőlények lebontják. A lebomló folyamatok során a tápanyagok a földbe kerülnek, amely újra képes lesz a magokat táplálni. A kör bezárul. Minden folyamat végterméke, egy másik kezdetét jelenti.

6 Az emberi tevékenység megszakítja a körkörösséget.
A XX. századtól új anyagok terjednek el (pl. műanyagok, gumi, fémek), melyek korábban nem voltak megtalálhatók a természetben. Nem, vagy csak nagyon hosszú idő alatt bomlanak le. A műanyag csomagolás ezer év alatt bomlik le. A modern világunk hulladékai azonban ezt a körfolyamatot megakasztják. Olyan bonyolult anyagokat állítunk elő a technikai fejlődésnek köszönhetően, amelyek nem találhatóak meg a természetben, és nem is tudnak (vagy csak nagyon lassan tudnak) lebomlani normál körülmények között. Ezáltal elkezdenek felhalmozódni, és belőlük kikerülő szennyező anyagok pusztítják a környezetet. Megakasztják a természet körforgását.

7 Földünk készletei végesek, mégis pazaroljuk őket.
17 millió hordó olajat használunk fel évente PET palackok gyártására. Ez több mint, amit 1 millió autó használ el egy éven át! A megtermelt étel és élelmiszer 1/3 a kukában végzi. Ma olyan nagy lábon élünk Európában, hogy kétszer annyit fogyasztunk, mint amit a Föld meg tud nekünk teremteni. A környezetszennyezésnek az emberek az okai. E rengeteg hulladékot mi termeljük azáltal, hogy mértéktelenül fogyasztjuk a természeti javakat annak ellenére, hogy azok végesek. Minden ember, köztük te is felelős vagy azért, hogy kevesebb hulladék keletkezzen, ezáltal ne szennyezzük a környezetet. Ehhez azonban alapjaiban kell változtatnunk szokásainkon. Mert ma, ha a Földön mindenki az Európai életszínvonalon élne és fogyasztana 2 bolygóra lenne szükségünk, hogy eltartson minket. A hulladék erőforrás – kezdjük velük! Évente 9 milliárd forintnyi fémdobozt dobunk ki a világon. Az a papír- és famennyiség, amit évente eldobunk, elegendő lenne 50 millió ház 20 évi fűtésére!

8 A legjobb hulladék az, ami nem keletkezik!
STOP A legjobb hulladék tehát az, ami nem keletkezik! A hulladék nagy része megelőzhető lenne, ha odafigyelnénk.

9 Mit tehetünk? Megpróbáljuk kezelni a problémát
Legjobb esetben újrahasznosítjuk a hulladékot Vagy energetikailag hasznosítjuk Mit tehetünk a hulladékkal? A legkézenfekvőbb dolog, hogy szelektíven gyűjtjük és újrahasznosítjuk a hulladékot. Ha ezt nem tudjuk megvalósítani, akkor célszerű, ha kihasználjuk a hulladékban lévő energiát, hőt és elektromos áramot állítunk elő belőle égetése során. Csak legrosszabb esetben, ha semmi mást nem tudunk kezdeni a hulladékkal, akkor hulladéklerakóban helyezzük el. A fent felsorolt módszerek azonban csak tüneti kezelései egy problémának. Magát a problémát, vagyis a hulladékot nem szüntettük meg. Legrosszabb esetben hulladéklerakóba rakjuk a hulladékot Kerüljük, amikor lehet! Szelektáljunk!

10 Mit tehetünk? 2. Elébe megyünk a problémának
Megpróbáljuk a feleslegessé vált dolgainkat újrahasználni Csökkents! Egy másik megközelítésből tekintve a problémára, meg kell próbálnunk csökkentenünk a hulladék mennyiségét. Kevesebb hulladék, kevesebb probléma. Ezt több féle módon tudjuk megtenni, de minden esetben fel kell használnunk hozzá a kreativitásunkat. A hulladék megelőzésére számos praktika van, mely újszerű szemléletmódot igényel. Kis odafigyeléssel már hatalmas változásokat tudnánk elérni, ha mindenki lépne. Tehát nem elég csökkentenünk a hulladékot, másokat is meg kell ismertetnünk a hulladékcsökkentés fontosságával. Tudatosan törekszünk arra, hogy kevesebb hulladékot termeljünk

11 Hogyan csökkenthetjük a hulladékot?
Gondolkodj és cselekedj! Hogyan csökkenthetjük a hulladékot? Csak rajtad múlik! Nem tudod, hogy fogj hozzá? Kezdetnek vegyél részt aktívan az Európai Hulladékcsökkentési Héten! Légy nyitott az új megoldásokra, és merj változtatni. Vegyél részt az Európai Hulladékcsökkentési Héten!

12 Néhány gyakorlati tipp!
Írj bevásárló listát a nem kívánt vásárlások elkerülése érdekében! Használd a kreativitásod, adj új életet megunt tárgyaidnak! Próbáld megjavítani, mielőtt kidobnád! Csere-bere napok! Használj újrahasználható bevásárlótáskát! Jótékonykodj! Gyűjts szelektíven! Kerüld a nyomtatást! Kezdetnek íme néhány tipp. 1. Írj bevásárló listát mielőtt vásárolni mész! Így nem valószínű, hogy felesleges dolgokat veszel. 2. Vidd el szerelőhöz elromlott berendezéseidet, mielőtt kidobnád! 3. Mielőtt kidobnád a felesleges dolgaidat, gondolj bele abba, hogy ez másoknak mekkora érték és segítség lehet. Jótékonykodj! 4. Cseréld el nem használt könyveidet, vagy ruháidat barátaiddal! 5. Bevásárláskor használj textil táskát a műanyag szatyor helyett, amit vásárlás után egyből kidobnál. 6. Ne nyomtass feleslegesen! Ha további ötleteket szeretnél gyűjteni, látogass el az Európai Hulladékcsökkentési Hét hivatalos honlapjára. További ötletekért látogass el a hulladekcsokkentesihet.hu weboldalra!

13 Köszönjük a figyelmet!


Letölteni ppt "Csökkentsük együtt a hulladékot!"

Hasonló előadás


Google Hirdetések