Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Egyszerű ügyiratok.

Hasonló előadás


Az előadások a következő témára: "Egyszerű ügyiratok."— Előadás másolata:

1 Egyszerű ügyiratok

2 Egyszerű ügyiratfajták
Nyugta Ellennyugta Elismervény Kötelezvény Meghatalmazás Igazolás Nyilatkozat

3 Szükséges tartalmi elemek
Az irat megnevezése Az üggyel kapcsolatos minden lényeges adat Keltezés Az irat kiállítójának neve, azonosító adatai, aláírása Az iratban foglaltak valódiságáért az irat kiállítója (aláírója) felel.

4 Azonosító adatok Lakcím
Születési adatok (születési hely, idő; anyja neve) Személyi igazolvány (vagy egyéb közokirat: útlevél, jogosítvány stb.) száma Egyéb számadatok (például: adószám vagy adóazonosító szám, TAJ-szám, ügyfélszám, kötvény- vagy szerződésszám stb.) Valamely csoporthoz tartozás megnevezése stb.

5 Cégszerű aláírás Cégszerű aláírásra jogosult
a társasági szerződésben és/vagy a cégkivonatban szabályozott módon, a cég hivatalos képviseletére jogosult személy(ek) a cégjegyzésre jogosult személy által meghatalmazott személy(ek). Az aláírás felett/alatt szerepelnie kell a cég előnyomott, illetve nyomtatott nevének és/vagy bélyegzőlenyomatának.

6 Mikor bizonyíték egy irat?
A magánszemélyek által készített iratok a hivatalos (jogi) eljárásban csak akkor számítanak bizonyító erejű okiratnak (magánokiratnak), ha az irat készítője azt saját kezűleg írta és aláírta, vagy a nyomtatott formában készült és saját kezűleg aláírt dokumentumot két tanú aláírásával is igazolta. Mit igazolnak a tanúK? A tanúk aláírásukkal azt igazolják, hogy az iratot az aláíró személy előttük, saját kezűleg írta alá.

7 Forma Egyedi irat Sablon Nyomtatvány, űrlap

8 Nyugta A pénz átvételét igazolja. A pénz átvevője állítja ki.
Tartalma: Nyugta megnevezés Az átvett pénzösszeg számmal és betűvel, A pénz átadójának neve, azonosító adatai Keltezés Átvevő neve, aláírása, azonosító adata.

9 Ellennyugta Az átvett pénz eredetét igazolja.
A pénz átadója állítja ki. Tartalma: Az átadott pénzösszeg számmal és betűvel, A pénz átvevőjének neve, azonosító adatai, A pénzösszeg rendeltetése, jogcíme Keltezés Átadó neve, aláírása, azonosító adata.

10 Meghatalmazás 1. A meghatalmazó rendelkezési jogot ad a meghatalmazottnak, hogy helyette és nevében a megjelölt ügyben eljárjon. A meghatalmazás érvényes lehet: - egy alkalomra - meghatározott ideig - visszavonásig Ha a meghatalmazó magánszemély, akkor a hitelesítéshez két tanú aláírása is szükséges. Ha a meghatalmazó jogi személy (szervezet), akkor cégszerű aláírás hitelesíti az iratot.

11 Meghatalmazás 2. Tartalma: Meghatalmazás megnevezés
Meghatalmazott neve Az ügy, amelyben eljárhat A meghatalmazás érvényessége Keltezés Meghatalmazott aláírása, azonosító adata Meghatalmazó aláírása. azonosító adata Hitelesítés: két tanú aláírása, azonosító adatai, vagy cégszerű aláírás

12 Elismervény Elismervény
Tárgy, eszköz stb. (nem pénz) átvételét igazolja. Az átvevő állítja ki. Kötelezvény Átvett pénz vagy tárgy átvételét igazolja, ugyanakkor kötelezettséget vállal a pénzösszeg visszafizetésére, ill. a tárgy visszaadására. Az átvevő (kötelezettségvállaló) állítja ki. Igazolás Az igazolást többnyire szervezetek állítják ki munkavállalók, ügyfelek, tagok stb. részére, amelyben az általuk nyilvántartott információkat hivatalosan igazolják.


Letölteni ppt "Egyszerű ügyiratok."

Hasonló előadás


Google Hirdetések