Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

EGYSZERŰ ÜGYIRATOK. EGYSZERŰ ÜGYIRATFAJTÁK  Nyugta  Ellennyugta  Elismervény  Kötelezvény  Meghatalmazás  Igazolás  Nyilatkozat.

Hasonló előadás


Az előadások a következő témára: "EGYSZERŰ ÜGYIRATOK. EGYSZERŰ ÜGYIRATFAJTÁK  Nyugta  Ellennyugta  Elismervény  Kötelezvény  Meghatalmazás  Igazolás  Nyilatkozat."— Előadás másolata:

1 EGYSZERŰ ÜGYIRATOK

2 EGYSZERŰ ÜGYIRATFAJTÁK  Nyugta  Ellennyugta  Elismervény  Kötelezvény  Meghatalmazás  Igazolás  Nyilatkozat

3 SZÜKSÉGES TARTALMI ELEMEK  Az irat megnevezése  Az üggyel kapcsolatos minden lényeges adat  Keltezés  Az irat kiállítójának neve, azonosító adatai, aláírása Az iratban foglaltak valódiságáért az irat kiállítója (aláírója) felel.

4 AZONOSÍTÓ ADATOK  Lakcím  Születési adatok (születési hely, idő; anyja neve)  Személyi igazolvány (vagy egyéb közokirat: útlevél, jogosítvány stb.) száma  Egyéb számadatok (például: adószám vagy adóazonosító szám, TAJ-szám, ügyfélszám, kötvény- vagy szerződésszám stb.)  Valamely csoporthoz tartozás megnevezése  stb.

5 CÉGSZERŰ ALÁÍRÁS Cégszerű aláírásra jogosult  a társasági szerződésben és/vagy a cégkivonatban szabályozott módon, a cég hivatalos képviseletére jogosult személy(ek)  a cégjegyzésre jogosult személy által meghatalmazott személy(ek). Az aláírás felett/alatt szerepelnie kell  a cég előnyomott, illetve nyomtatott nevének és/vagy  bélyegzőlenyomatának.

6 MIKOR BIZONYÍTÉK EGY IRAT? A magánszemélyek által készített iratok a hivatalos (jogi) eljárásban csak akkor számítanak bizonyító erejű okiratnak (magánokiratnak),  ha az irat készítője azt saját kezűleg írta és aláírta,  vagy a nyomtatott formában készült és saját kezűleg aláírt dokumentumot két tanú aláírásával is igazolta. MIT IGAZOLNAK A TANÚK? A tanúk aláírásukkal azt igazolják, hogy az iratot az aláíró személy előttük, saját kezűleg írta alá.

7 FORMA  Egyedi irat  Sablon  Nyomtatvány, űrlap

8 NYUGTA A pénz átvételét igazolja. A pénz átvevője állítja ki. Tartalma:  Nyugta megnevezés  Az átvett pénzösszeg számmal és betűvel,  A pénz átadójának neve, azonosító adatai  Keltezés  Átvevő neve, aláírása, azonosító adata.

9 ELLENNYUGTA Az átvett pénz eredetét igazolja. A pénz átadója állítja ki. Tartalma:  Az átadott pénzösszeg számmal és betűvel,  A pénz átvevőjének neve, azonosító adatai,  A pénzösszeg rendeltetése, jogcíme  Keltezés  Átadó neve, aláírása, azonosító adata.

10 MEGHATALMAZÁS 1. A meghatalmazó rendelkezési jogot ad a meghatalmazottnak, hogy helyette és nevében a megjelölt ügyben eljárjon. A meghatalmazás érvényes lehet:  -egy alkalomra  -meghatározott ideig  -visszavonásig Ha a meghatalmazó magánszemély, akkor a hitelesítéshez két tanú aláírása is szükséges. Ha a meghatalmazó jogi személy (szervezet), akkor cégszerű aláírás hitelesíti az iratot.

11 MEGHATALMAZÁS 2. Tartalma:  Meghatalmazás megnevezés  Meghatalmazott neve  Az ügy, amelyben eljárhat  A meghatalmazás érvényessége  Keltezés  Meghatalmazott aláírása, azonosító adata  Meghatalmazó aláírása. azonosító adata  Hitelesítés: két tanú aláírása, azonosító adatai, vagy cégszerű aláírás

12 ELISMERVÉNY Elismervény  Tárgy, eszköz stb. (nem pénz) átvételét igazolja.  Az átvevő állítja ki. Kötelezvény  Átvett pénz vagy tárgy átvételét igazolja, ugyanakkor kötelezettséget vállal a pénzösszeg visszafizetésére, ill. a tárgy visszaadására.  Az átvevő (kötelezettségvállaló) állítja ki. Igazolás  Az igazolást többnyire szervezetek állítják ki munkavállalók, ügyfelek, tagok stb. részére, amelyben az általuk nyilvántartott információkat hivatalosan igazolják.


Letölteni ppt "EGYSZERŰ ÜGYIRATOK. EGYSZERŰ ÜGYIRATFAJTÁK  Nyugta  Ellennyugta  Elismervény  Kötelezvény  Meghatalmazás  Igazolás  Nyilatkozat."

Hasonló előadás


Google Hirdetések