Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Nőgyógyászati Műtéttan Alapok

Hasonló előadás


Az előadások a következő témára: "Nőgyógyászati Műtéttan Alapok"— Előadás másolata:

1 Nőgyógyászati Műtéttan Alapok
2008

2 Műtéttan KÉZIMŰSZEREK HASZNÁLATA
Minden gyakorlat megkezdése előtt győződjünk meg arról, hogy a tálcán valamennyi szükséges kéziműszer rendelkezésre áll-e! Tisztára mosott mű-szerekkel dolgozzunk és tisztára mosva, szárazra törölve tegyük azokat vissza a tálcára a gyakorlat végén! Kisméretű, éles kéziműszerek (kisolló, csipesz) kizárólag finom preparálásra használhatók (idegek, erek, m.rectus). Bőrt, csontot csak nagyméretű ollóval szabad vágni.

3 Műtéttan Kéziműszerek ismerete, alapvető használata elengedhetetlen a műtéti beavatkozásokhoz. Nem a műtét közben kell ezeket megtanulni.

4 Műtéttan Szövetek szétválasztása
A szövetek szétválasztása két módszer szerint lehetséges, élesen, metszéssel, a szövetek átvágása útján, és tompán, a rétegek szétválasztásával. A szövetek metszéssel történő szétválasztását főképpen a bőrön, a savós és nyálkahártyákon, fasciákon, valamint az izomzaton alkalmazzuk. Állatkísérletekben - szemben az emberi műtétekkel - sokkal gyakrabban használjuk a tompa szétválasztást. Bár gyakran nagyobb szöveti sértést okoz, mint az éles metszés, sok előnye van, az erek és idegek kevésbé sérülnek meg, ezáltal a műtéti terület szerveinek működési zavara elkerülhető, és ez a kísérlet szempontjából igen lényeges. Tompa preparálásnál mindig a szövetek közötti réseken hatolunk a mélybe. A szövetet ujjunkkal, vagy mélyebb területen, kisebb helyen csipesszel, tupferral, választjuk szét. Az éles metszésnél figyelni kell arra, hogy a metszés elég nagy legyen a műtét nyugodt elvégzéséhez, de ne zavarja a műtéti terület vér és idegellátását. A bőrmetszés irányát a műtétre kerülő szerv helyzete szabja meg. A laza kötőszövetet, lapos izmokat ujjunkkal, a szike nyelével vagy csukott csipesszel toljuk szét. Erek, idegek preparálásánál először a környező szöveteket fejtjük szét, majd fogászati csipesszel vagy Deschamps-al fonalat húzunk át a képlet alatt és ezzel felemelve óvatosan megtisztítjuk a kötőszövettől.

5 Műtéttan Vérzéscsillapítás
A vérzéscsillapítás módszerét a vérzés nagysága, másrészt a szövetek jellege szabja meg. Tampont nyomunk a vérző sebre. Ez a módszer lágy szövetekből való vérzéseknél hatásos, a kapilláris vérzés ellátásaként is bevált A vérző ér peannal történő zúzásával is elállíthatjuk a bőr és a bőr alatti szövetek kisebb ereinek vérzését, (ilyenkor a vérző ér intimája és izomrétege roncsolódik és eltömi az ér lumenét). Az ér izolált lekötése kis artériákból és vénákból származó vérzés esetén használatos. A peánnal megfogott érre a lefogás alatt csomót helyezünk. Ha az átmetszett ér visszacsúszott a szövetekbe, az ér környező szövetekkel együtt történő lekötése segíthet.

6 Műtéttan Elmélet Gyakorlat (állatmodel) Műtői gyakorlat

7 Műtéttan Általános műtéttan Speciális műtéttan

8 Műtéttan Általános műtéttan Minimálisan invazív sebészet

9 Nőgyógyászati – Műtéttan (Szülészeti)
Hüvelyi műtétek Hasi műtéek Endoscopos műtétek

10 Oktatás Alapfogalmak és beavatkozások (bemosakodás…….stb)
Speciális szakmaspecifikus beavatkozások Endoscopos beavatkozások (pelvitrainer, szimulátor stb)

11 Szülészet-Nőgyógyászat Szakvizsga feltételrendszere
Abdominális hysterectomia 5 Első asszisztálás 5 Császármeztszés 20 Hüvelyi szülés 200 Medencevégű 5 Iker 5 Hüvelyi szülésbef. műtét 5 Manuális méhüri rev. 20

12 Szülészet-Nőgyógyászat Szakvizsga feltételrendszere
Abrasio+INTER 100 Kis hüvelyi+portio 20 Laparotomia 10 Első assz Lapsc.+első assz. 5/5 Hysterosc.+assz. 2/2 Vaginális hysterect.+assz. 5/5 Assz.spec.műtétben 1

13 Szülészet-Nőgyógyászat Szakvizsga feltételrendszere
Sebészeti beavatkozás 10 Intubálás 10 Spinális és EDA 20

14

15

16


Letölteni ppt "Nőgyógyászati Műtéttan Alapok"

Hasonló előadás


Google Hirdetések