Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Nőgyógyászati Műtéttan Alapok 2008. Műtéttan KÉZIMŰSZEREK HASZNÁLATA KÉZIMŰSZEREK HASZNÁLATA Minden gyakorlat megkezdése előtt győződjünk meg arról, hogy.

Hasonló előadás


Az előadások a következő témára: "Nőgyógyászati Műtéttan Alapok 2008. Műtéttan KÉZIMŰSZEREK HASZNÁLATA KÉZIMŰSZEREK HASZNÁLATA Minden gyakorlat megkezdése előtt győződjünk meg arról, hogy."— Előadás másolata:

1 Nőgyógyászati Műtéttan Alapok 2008

2 Műtéttan KÉZIMŰSZEREK HASZNÁLATA KÉZIMŰSZEREK HASZNÁLATA Minden gyakorlat megkezdése előtt győződjünk meg arról, hogy a tálcán valamennyi szükséges kéziműszer rendelkezésre áll-e! Tisztára mosott mű- szerekkel dolgozzunk és tisztára mosva, szárazra törölve tegyük azokat vissza a tálcára a gyakorlat végén! Minden gyakorlat megkezdése előtt győződjünk meg arról, hogy a tálcán valamennyi szükséges kéziműszer rendelkezésre áll-e! Tisztára mosott mű- szerekkel dolgozzunk és tisztára mosva, szárazra törölve tegyük azokat vissza a tálcára a gyakorlat végén! Kisméretű, éles kéziműszerek (kisolló, csipesz) kizárólag finom preparálásra használhatók (idegek, erek, m.rectus). Bőrt, csontot csak nagyméretű ollóval szabad vágni. Kisméretű, éles kéziműszerek (kisolló, csipesz) kizárólag finom preparálásra használhatók (idegek, erek, m.rectus). Bőrt, csontot csak nagyméretű ollóval szabad vágni.

3 Műtéttan Kéziműszerek ismerete, alapvető használata elengedhetetlen a műtéti beavatkozásokhoz. Kéziműszerek ismerete, alapvető használata elengedhetetlen a műtéti beavatkozásokhoz. Nem a műtét közben kell ezeket megtanulni. Nem a műtét közben kell ezeket megtanulni.

4 Műtéttan Szövetek szétválasztása Szövetek szétválasztása A szövetek szétválasztása két módszer szerint lehetséges, élesen, metszéssel, a szövetek átvágása útján, és tompán, a rétegek szétválasztásával. A szövetek szétválasztása két módszer szerint lehetséges, élesen, metszéssel, a szövetek átvágása útján, és tompán, a rétegek szétválasztásával. A szövetek metszéssel történő szétválasztását főképpen a bőrön, a savós és nyálkahártyákon, fasciákon, valamint az izomzaton alkalmazzuk. Állatkísérletekben - szemben az emberi műtétekkel - sokkal gyakrabban használjuk a tompa szétválasztást. Bár gyakran nagyobb szöveti sértést okoz, mint az éles metszés, sok előnye van, az erek és idegek kevésbé sérülnek meg, ezáltal a műtéti terület szerveinek működési zavara elkerülhető, és ez a kísérlet szempontjából igen lényeges. Tompa preparálásnál mindig a szövetek közötti réseken hatolunk a mélybe. A szövetet ujjunkkal, vagy mélyebb területen, kisebb helyen csipesszel, tupferral, választjuk szét. Az éles metszésnél figyelni kell arra, hogy a metszés elég nagy legyen a műtét nyugodt elvégzéséhez, de ne zavarja a műtéti terület vér és idegellátását. A bőrmetszés irányát a műtétre kerülő szerv helyzete szabja meg. A laza kötőszövetet, lapos izmokat ujjunkkal, a szike nyelével vagy csukott csipesszel toljuk szét. Erek, idegek preparálásánál először a környező szöveteket fejtjük szét, majd fogászati csipesszel vagy Deschamps-al fonalat húzunk át a képlet alatt és ezzel felemelve óvatosan megtisztítjuk a kötőszövettől. A szövetek metszéssel történő szétválasztását főképpen a bőrön, a savós és nyálkahártyákon, fasciákon, valamint az izomzaton alkalmazzuk. Állatkísérletekben - szemben az emberi műtétekkel - sokkal gyakrabban használjuk a tompa szétválasztást. Bár gyakran nagyobb szöveti sértést okoz, mint az éles metszés, sok előnye van, az erek és idegek kevésbé sérülnek meg, ezáltal a műtéti terület szerveinek működési zavara elkerülhető, és ez a kísérlet szempontjából igen lényeges. Tompa preparálásnál mindig a szövetek közötti réseken hatolunk a mélybe. A szövetet ujjunkkal, vagy mélyebb területen, kisebb helyen csipesszel, tupferral, választjuk szét. Az éles metszésnél figyelni kell arra, hogy a metszés elég nagy legyen a műtét nyugodt elvégzéséhez, de ne zavarja a műtéti terület vér és idegellátását. A bőrmetszés irányát a műtétre kerülő szerv helyzete szabja meg. A laza kötőszövetet, lapos izmokat ujjunkkal, a szike nyelével vagy csukott csipesszel toljuk szét. Erek, idegek preparálásánál először a környező szöveteket fejtjük szét, majd fogászati csipesszel vagy Deschamps-al fonalat húzunk át a képlet alatt és ezzel felemelve óvatosan megtisztítjuk a kötőszövettől.

5 Műtéttan Vérzéscsillapítás Vérzéscsillapítás A vérzéscsillapítás módszerét a vérzés nagysága, másrészt a szövetek jellege szabja meg. A vérzéscsillapítás módszerét a vérzés nagysága, másrészt a szövetek jellege szabja meg. Tampont nyomunk a vérző sebre. Ez a módszer lágy szövetekből való vérzéseknél hatásos, a kapilláris vérzés ellátásaként is bevált A vérző ér peannal történő zúzásával is elállíthatjuk a bőr és a bőr alatti szövetek kisebb ereinek vérzését, (ilyenkor a vérző ér intimája és izomrétege roncsolódik és eltömi az ér lumenét). Tampont nyomunk a vérző sebre. Ez a módszer lágy szövetekből való vérzéseknél hatásos, a kapilláris vérzés ellátásaként is bevált A vérző ér peannal történő zúzásával is elállíthatjuk a bőr és a bőr alatti szövetek kisebb ereinek vérzését, (ilyenkor a vérző ér intimája és izomrétege roncsolódik és eltömi az ér lumenét). Az ér izolált lekötése kis artériákból és vénákból származó vérzés esetén használatos. A peánnal megfogott érre a lefogás alatt csomót helyezünk. Az ér izolált lekötése kis artériákból és vénákból származó vérzés esetén használatos. A peánnal megfogott érre a lefogás alatt csomót helyezünk. Ha az átmetszett ér visszacsúszott a szövetekbe, az ér környező szövetekkel együtt történő lekötése segíthet. Ha az átmetszett ér visszacsúszott a szövetekbe, az ér környező szövetekkel együtt történő lekötése segíthet.

6 Műtéttan Elmélet Elmélet Gyakorlat (állatmodel) Gyakorlat (állatmodel) Műtői gyakorlat Műtői gyakorlat

7 Műtéttan Általános műtéttan Általános műtéttan Speciális műtéttan Speciális műtéttan

8 Műtéttan Általános műtéttan Általános műtéttan Minimálisan invazív sebészet Minimálisan invazív sebészet

9 Nőgyógyászati – Műtéttan (Szülészeti) Hüvelyi műtétek Hüvelyi műtétek Hasi műtéek Hasi műtéek Endoscopos műtétek Endoscopos műtétek

10 Oktatás Alapfogalmak és beavatkozások (bemosakodás…….stb) Alapfogalmak és beavatkozások (bemosakodás…….stb) Speciális szakmaspecifikus beavatkozások Speciális szakmaspecifikus beavatkozások Endoscopos beavatkozások (pelvitrainer, szimulátor stb) Endoscopos beavatkozások (pelvitrainer, szimulátor stb)

11 Szülészet-Nőgyógyászat Szakvizsga feltételrendszere Abdominális hysterectomia5 Abdominális hysterectomia5 Első asszisztálás5 Első asszisztálás5 Császármeztszés20 Császármeztszés20 Hüvelyi szülés200 Hüvelyi szülés200 Medencevégű5 Medencevégű5 Iker5 Iker5 Hüvelyi szülésbef. műtét5 Hüvelyi szülésbef. műtét5 Manuális méhüri rev.20 Manuális méhüri rev.20

12 Abrasio+INTER100 Abrasio+INTER100 Kis hüvelyi+portio20 Kis hüvelyi+portio20 Laparotomia10 Laparotomia10 Első assz.10 Első assz.10 Lapsc.+első assz.5/5 Lapsc.+első assz.5/5 Hysterosc.+assz.2/2 Hysterosc.+assz.2/2 Vaginális hysterect.+assz.5/5 Vaginális hysterect.+assz.5/5 Assz.spec.műtétben1 Assz.spec.műtétben1 Szülészet-Nőgyógyászat Szakvizsga feltételrendszere

13 Sebészeti beavatkozás10 Sebészeti beavatkozás10 Intubálás10 Intubálás10 Spinális és EDA20 Spinális és EDA20 Szülészet-Nőgyógyászat Szakvizsga feltételrendszere

14

15

16


Letölteni ppt "Nőgyógyászati Műtéttan Alapok 2008. Műtéttan KÉZIMŰSZEREK HASZNÁLATA KÉZIMŰSZEREK HASZNÁLATA Minden gyakorlat megkezdése előtt győződjünk meg arról, hogy."

Hasonló előadás


Google Hirdetések