Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Fenntartható fejlődés a megújuló energiaforrások használatával Környezetvédelmi konferencia 2012. december 3 Mindannyiunk életét érinti a humánmeteorológia.

Hasonló előadás


Az előadások a következő témára: "Fenntartható fejlődés a megújuló energiaforrások használatával Környezetvédelmi konferencia 2012. december 3 Mindannyiunk életét érinti a humánmeteorológia."— Előadás másolata:

1 Fenntartható fejlődés a megújuló energiaforrások használatával Környezetvédelmi konferencia 2012. december 3 Mindannyiunk életét érinti a humánmeteorológia Dr. Pintér Ferenc ICI Interaktív Zrt - vezérigazgató Meteo Klinika - igazgató ICI Interaktív Kommunikációs Zrt

2 ICI Interaktív Kommunikációs Zrt Mi a humánmeteorológia? Egy új tudományterület, melynek működési területét és rendszerét cégünk kutatói és szakemberei alkották meg, és egy erre alapozott szolgáltatási rendszer, melyet cégünk fejlesztett ki és 12 éve védett le, így egy szolgáltatási védjegy is, melyet cégünk engedélye nélkül senki sem használhat jogszerűen.

3 HUMÁNMETEOROLÓGIA ®

4 Fontosságát jól mutatja, hogy a XIX. Innováció Nagydíj Pályázaton „A humánmeteorológiai szolgáltatási rendszer kifejlesztése az egészségmegőrzésért (Meteo Klinika Program) és a környezettudatos életért (Környezeti Monitoring Program)” c. munkánk Kiemelt elismerésben részesült. Ez a két pirossal megjelölt program már jól jelzi, hogy miről is van szó valójában.

5 Parlamenti díjátadó 2011

6 TERMÉSZET EMBER Az ember a természet része, amellyel interaktív kapcsolatban áll: kölcsönösen hatnak egymásra. Különösen erős ez a kapcsolat a légköri környezettel, hiszen ebben a közegben élünk, a nap minden percében körülvesz bennünket, igencsak „bizalmi” viszonyban vagyunk vele, hisz percenként számos légvétellel a testünk belsejébe is folyamatosan beengedjük. Azt hiszem, hogy egyikünknek sem mindegy, hogy miben vagyunk, és mit lélegzünk be!

7 De a légköri környezet a testi hatások mellett nagyon erős pszichés hatást is gyakorol ránk. Gondoljunk csak arra, hogy mi a különbség egy ködös, szürke, hideg, barátságtalan téli reggel és egy szikrázó napsütéses kellemes nyári hajnal között! De sokakra hat nagyon zavaróan pl. a tartós fényhiány, a tartós eső, az erős szél, hogy csak a legnyilvánvalóbbakat említsük. Ezek legalább annyira meghatározzák életminőségünket, mint a fizikai testi hatások, és kölcsönösen rá is segítenek egymásra.

8

9 Látható tehát, hogy a humánmeteorológia több tudományterületre is kiterjedő diszciplína. Fő komponensei: meteorológia (20%) környezettudomány (10%) orvostudomány (10%) természetgyógyászat (20%) új szemlélet, új megközelítés és kutatási eredmények (40%) Meglehetősen eltúlzott tehát a „meteorológia” komponens a humánmeteorológia elnevezésben.

10 Humánmeteorológiai kutatás-fejlesztés Az elmúlt években 4 pályázatban 200 millió Ft összértékű KMOP K+F pályázatot nyertünk, ebben: 50% volt a saját erő, 50% az EU és a Magyar Állam támogatása. Jelenleg országszerte már több mint 50 humánmeteorológiai mérőállomásunk monitorozza a légköri környezetet, real-time percenkénti méréseket küldve adatközpontunkba. Itt 12 diplomás meteorológus, kutató orvos, mérnök és természetgyógyász (köztük 5 doktorjelölt ill. doktorandusz) végzi az operatív és kutatási feladatokat.

11

12 ICI Interaktív Kommunikációs Zrt Hogyan hat ránk a légköri környezet? A hatások rendkívül sokfélék, és különböző módokon fejtik ki hatásukat. Erre jelen előadásban csak példákat tudunk mondani: fizikai hőmérséklet légnedvesség légmozgás nyomásváltozás légszennyezettség pollenkoncentráció elektromágneses sugárzások frontok évszakok változása

13

14 Az időjárás változása alkalmazkodásra készteti a szervezetet (jellemzően gyorsan) - > idegrendszeren keresztül Befolyásolja a napi teendőket (pl. tanulás, munka, közlekedés- koncentrálás, teljesítő képesség)

15 Bár csak 1-1 szeletét érintettük a környezet- ember kapcsolatnak, és máris láthatjuk, hogy milyen bonyolult és mélyreható is ez a kapcsolatrendszer. Pedig a még messzebbre vezető és legalább ennyire fontos pszichés komponenst még nem is említettük. Így már nem is annyira meglepő a cím: „Mindannyiunk életét érinti a humánmeteorológia!”

16 Kutatásaink szerint az emberek 78%-a esetében mutatható ki olyan légköri környezet által kiváltott hatás: ami lényegesen befolyásolja egészségi és kedélyállapotát, életminőségét, munkavégző és reagálóképességét. Tehát 78%-unk érzékeny a légkörkörnyezetre, röviden: időjárásérzékeny.

17 A problémát az jelenti, hogy mindenkinél más hatásra és más módon jelentkezik ez az érzékenység. Vannak, akiket a hidegfrontok átvonulása vagy éppen a tartós hőhullámok viselnek meg, de másoknál az erős szél, bizonyos pollenek jelenléte vagy a napfényhiány válthat ki tüneteket. A függésnek az adott személyre jellemző módját írja le a személy meteoprofilja. Ezt csak alapos kivizsgálás során állapítható meg, melyre a Meteo Klinikán dolgoztunk ki vizsgálati módszert.

18

19 Miért jó a meteoprofil? A szervezetünkre hatást gyakorló legfontosabb légkörkörnyezeti paraméterek mérésére és előrejelzésére modelleket dolgoztunk ki, ill. számos modell jelenleg is fejlesztés alatt áll. A meteoprofil ismeretében időben figyelmeztetni tudjuk az embereket a várható humánmeteorológiai hatásokra.

20

21 Ma már nem kell tehetetlenül elviselnünk a kellemetlen vagy káros hatásokat. A Meteo Klinikán számos esetben megoldásokat is tudunk kínálni ezen hatások kivédésére, megelőzésére. Más esetekben pedig a figyelmeztetés is hasznos, pl. balesetet előzhetünk meg, vagy átalakíthatjuk tervezett programjainkat.

22 Igen fontos, hogy mindennapi kultúránk és tevékenységünk szerves részévé váljon az időjárás-tudatos, ill. pontosabban a légkörkörnyezet-tudatos gondolkodásmód. Láthatjuk, hogy milyen nagymértékben függünk tőle, mennyire meghatározó tud lenni egészségünkre, életminőségünkre.

23 TERMÉSZET EMBER Az ember a természet része, amellyel interaktív kapcsolatban áll: kölcsönösen hatnak egymásra. Különösen erős ez a kapcsolat a légköri környezettel, hiszen ebben a közegben élünk, a nap minden percében körülvesz bennünket, igencsak „bizalmi” viszonyban vagyunk vele, hisz percenként számos légvétellel a testünk belsejébe is folyamatosan beengedjük. Azt hiszem, hogy egyikünknek sem mindegy, hogy miben vagyunk, és mit lélegzünk be!

24 És most értünk vissza az előadás elején említett interaktív kapcsolatra! Az emberi tevékenység nagyban befolyásolja ezt a környezetet. Ha elrontjuk, kamatostól kapjuk vissza a negatív hatásokat. Az erősen szennyezett nagyvárosi levegő a káros gázokon és mikro porrészecskéken keresztül évekkel is megrövidítheti életünket. A megnövekedett UV-sugárzás szemkárosodásokat és halálos bőrdaganatokat okozhat. A megváltozó klíma olyan új kihívások elé állítja a lakosságot, amire az adott populáció nincs felkészülve, gondoljunk csak a sok plusz halálozást okozó hőhullámokra!

25 Bizony a környezet védelme nem pusztán energiaspórolási vagy esztétikai kérdésekről kell hogy szóljon! Valójában közvetlen lételemünket, és legdrágább kincsünket: az egészségünket óvjuk vele! Ez a kapcsolat sokkal mélyrehatóbb annál, mint első pillanatra gondolnánk. Az emberek jobban megértik, ha a számukra nehezen megfogható fogalmak (pl. klímaváltozás) helyett az életüket közvetlenül érintő hatásokat kommunikáljuk.

26 „Meteo Klinika” című műsorainkban naponta adunk humánmeteorológiai tájékoztatást a sok embert érintő tipikus humánmeteorológiai hatások aktuális és várható alakulásáról. Reggelente a Kossuth Rádió 180 Percben, 8:15-kor (szombaton a Szombat Délelőttben 10:05-kor), napközben pedig az MTV1 Család Barát és MM Magazin műsoraiban. Kerületi lakosok!!! De igen gyakran megjelenünk a kereskedelmi csatornákon és egészségügyi portálokon. Mindenkinek ajánljuk figyelmébe!

27

28 Köszönöm a figyelmet! 1183 Budapest Czuczor Gergely u. 2. +36-70/469 9900 ferenc.pinter@icicom.hu


Letölteni ppt "Fenntartható fejlődés a megújuló energiaforrások használatával Környezetvédelmi konferencia 2012. december 3 Mindannyiunk életét érinti a humánmeteorológia."

Hasonló előadás


Google Hirdetések