Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Szerver monitorozó programunk

Hasonló előadás


Az előadások a következő témára: "Szerver monitorozó programunk"— Előadás másolata:

1 Szerver monitorozó programunk
Zabbix Szerver monitorozó programunk

2 Alapok Korábban is a Zabbix előző verzióit használtuk szervereink monitorozására, ám a legfrissebb es verzió nem volt elérhető a debian csomaglistában, így az új zabbix szerver telepítése nem a hagyományos csomagkezelőkön keresztül zajlott.

3 Alapok 2 Milyen előnyei vannak az új verziónak:
Fejlettebb jogosultság kezelési rendszer Fejlettebb item és trigger kezelési rendszer Újabb template kezelés API külső programokhoz (pl android alkalmazások) Riasztások finomhangolása (pl. delay) Megújult PHP frontend (nem biztos hogy átláthatóbb)

4 Telepítés - függőségek
Apache 2 PHP5 (smtp, mysql, gd2 modulok stb..) MySQL (esetleg Postgre SQL, Orace, IBM DB2 stb.)

5 Telepítés 2 – telepítési lépések
Adatbázis létrehozás, és felhasználó létrehozás Táblaszerkezet importálása (create/shema/mysql.sql) Adatok importálása (create/data/images_mysql.sql)

6 Telepítés 3 – fordítás Szerver fordítás: ./configure --enable-server --with-mysql --with-libcurl make install Kliens fordítás ./configure --enable-agent make install

7 Telepítés 4 - indítás Mivel a kész programot nem lehet a hagyományos módon indítani, mert a telepítés során a sem a zabbix szervernek sem a kliensnek nem készül indító állománya ezt saját kezűleg kellett megírni

8 Telepítés 5 – Szerver indító script (/etc/init.d/zabbix-server)
#! /bin/sh # # Zabbix daemon start/stop script. # Written by Alexei Vladishev NAME=zabbix_server DAEMON=/usr/local/sbin/${NAME} DESC="Zabbix server daemon" PID=/var/run/zabbix-server/$NAME.pid test -f $DAEMON || exit 0 case "$1" in start) echo "Starting $DESC: $NAME" start-stop-daemon --oknodo --start --pidfile $PID \ --exec $DAEMON ;; stop) echo "Stopping $DESC: $NAME" start-stop-daemon --oknodo --stop --pidfile $PID \ restart|force-reload) $0 stop $0 start *) N=/etc/init.d/$NAME echo "Usage: $N {start|stop|restart|force-reload}" >&2 exit 1 esac exit 0

9 Telepítés 6 – indítási hibák
Az indító script megírásával még nem indult el sem a szerver sem a kliens. Mindkettő futásához szükséges pid fájlhoz szükséges helyet el kellett készíteni és a jogosultságokat be kellett állítani, ezek a következők lettek: /var/run/zabbix-agent /var/run/zabbix-server

10 Telepítés 7 – konfigurációs fájlok (zabbix-server.conf)
LogFile, DebugLevel PidFile DBHost, DBName, DBSchema, DBUser, DBPassword HousekeepingFrequency, Timeout, UnreachablePeriod, UnavaibleDelay, UnreachableDelay AlertScriptsPath ExternalScriptsPath LogSlowQueries

11 Telepítés 8 – konfigurációs fájlok (zabbix-agentd.conf)
PidFile LogFile (elhagyható) Server (zabbix-agent.conf fájlban is be kell állítani) Hostname

12 Hostok Hostok alatt a megfigyelt szervereket értjük.
Rendszerünkben két nagy csoportra oszthatóak, a belső hálózati IP címmel rendelkezőek (pl, Titan, Foxtrot) és a belső címmel nem rendelkező szerverekre (Xenon, Pegazusok). A gépeket IP cím alapján vizsgáljuk A könnyebb azonosíthatóság kedvéért pedig el is nevezzük a zabbix szerveren őket (a valódi szerver nevük alapján).

13 Hostok 2

14 Templatek A rendszerben nagyon jól használható template kezelő rendszer van. Egy hosthoz több template is rendelhető, így pl. rendelhetünk egy szerverhez egy általános linux és egy webserver templatet is.

15 Template 2 A használt és használt templateink:
Template_Linux (általános linux) WS_Templates_WS_Commmons (minden WS szerverre süksége) WS_Template_DNS_Servers WS_Template_Mailblacklists (Blacklist figyelő) WS_Template_Mailtests ( szervereket figyelő) WS_Template_Webservers (Webserverekre szükséges)

16 Template 3 – csatolt templatek

17 Template 4 - Templates

18 Items Az itemek azok a tulajdonságok amiket a hostokon vizsgálunk (pl. szabad hely, terhelés) A hostoknak a következő fontos paraméteri vannak: Description (név) Key (amit vizsgálunk pl.: proc.num[xenconsoled], vagy exim4fut) Data type (milyen értékeket várunk eredményül) Update interval (milyen sűrűséggel ellenőrizzük) Status (éppen aktív-e, figyeljük-e)

19 Items – 2

20 Tiggers Az itemekhez megfelelő riasztásokat tudunk készíteni, (pl. nem fut valamilyen szolgáltatás) Ezeket a riasztásokat priorizálni is tudjuk, 6 különböző prioritást tudunk beállítani (Disaster, High, Average, Warning, Information, Not classified).

21 Triggers 2 - beállítás Az alábbi beállításokat kell megadnunk:
Name (trigger neve) Expression (az item értéke és a riasztás állapotának határértéke pl load > 10) Event generation: normal, vagy ismételt (Multiple Problem Events) Serverity (prioritás)

22 Triggers 3

23 Media Types Különböző kommunikációs forrásokat lehet megadni, hogy a regisztrált felhasználókat hogyan értesítse a bekövetkezett eseményekről (pl ). Ehhez két saját médiát adtam hozzá, a ws_mail-t ami egy hagyományos php alapú küldő, és egy ws_sms-t ami a webserver sms rendszeren keresztül küld SMS értesítést a B.O. tagjainak. Ez akorábban látott server konfigban megadott AlertScriptben meagdott mappába kellett helyezni.

24 Media Types 2

25 Actions Itt adható meg, hogy az adott prioritású riasztásra, milyen esemény hajtódjon végre. Itt adható meg az üzenet szövege és a kézbesítés módja is, szóval itt tudjuk a triggereket a összekapcsolni a csatolt médiákkal.

26 Actions 2

27 Actions 3

28 Users és User Groups A zabbix jogosultági rendszerében tudunk felhasználókat és csoportokat is kezelni. Egy felhasználó több csoport tagja is lehet. Az alapértelmezett csoportokon kívül még létrehozam egy Web-Server.HU admins csoportot, és hozzáadtam a BO tagjait. A guest felhasználónak pedig olvasási jogot adtam a Web-Server.hu szerverekre, hogy az Admiban és az Errorhandlerben nyomon lehessen követni a szerverek állapotának alakulását.

29 Users és User Groups 2

30 Users és User Groups 3 A felhasználói alapadatokon (név, felhasználói név) és jelszón kívül megadhatóak még a következők. Ki melyik csoport tagja Nyelv, téma (frontend), sorok sázma egy oldalon, frissítés ide. Média típusok. Ezen belül pedig: értesítés fajtája, célja (pl.: cím), milyen triggerekről jönnöm az értesítés és mikor.

31 Users és User Groups 4

32 Kérdések?

33 Köszönöm a figyelmet!


Letölteni ppt "Szerver monitorozó programunk"

Hasonló előadás


Google Hirdetések