Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Funkciós blokkok 1-5 1-5-1 A funkciós blokkok áttekintése 1-5-2 Az alkalmazás előnyei.

Hasonló előadás


Az előadások a következő témára: "Funkciós blokkok 1-5 1-5-1 A funkciós blokkok áttekintése 1-5-2 Az alkalmazás előnyei."— Előadás másolata:

1 Funkciós blokkok 1-5 1-5-1 A funkciós blokkok áttekintése 1-5-2 Az alkalmazás előnyei

2 Funkciós blokkok A SYSMAC CP szériában a funkciós blokkok programozása ugyan úgy történik mint a CS/CJ szériában

3 A funkciós blokkok áttekintése A funkciós blokk egy alap program elem, amely egy meghatározott feladathoz standard feldolgozási funkciókat tartal- maz. A standard feldolgozási funkció azt jelenti, hogy a funkciós blokk nem a valós fizikai címeket használja, hanem lokális változókat. A felhasználó paramétereket ad meg (címeket vagy értékeket) és ezeket a változókat használja a funkciós blokk. Azokat a címeket amelyeket a változók használnak, a program (CX-Programmer) mindig automatikusan osztja ki és helyezi el. Minden funkciós blokk a CX- Programmerrel egyedi fileként elmenthető, így másik PLC programban újra felhasználható. Így egy könyvtár hozható létre a standard feldolgozási funkciókból.

4 Az alkalmazás előnyei A funkciós blokkok könnyen újra felhasználható, komplex programozási egységek. Ha egyszer egy standard program szekciót funkciós blokként írunk meg, és mentünk el file-ba, ezt legközelebb egy egyszerű behelyezéssel és a blokk IO paramétereinek megadásával újra tudjuk használni. A tipizált funkciós blokkok újrahasznosításával csökken a programozásra és ellenőrzésre fordított idő, csökken a programozási hibák száma, a program tömörebbé és áttekinthetőbbé válik.

5 Az alkalmazás előnyei Struktúrált programozás A funkciós blokkban struktúrált programozást alkalmazva javul a design minősége, és csökken a fejlesztéshez szükséges idő.

6 Az alkalmazás előnyei Könnyen értelmezhető „Fekete doboz” kinézet Az IO operandusok a programban lokális változó nevekként jelennek meg, így a blokkot alkalmazáskor egy fekete doboznak tekinthetjük, és nem szükséges extra időt fordítani a belső algoritmusának megértésére.

7 Az alkalmazás előnyei A különféle folyamatok könnyen kezelhetőek egyedi funkciós blokkok- ként A különféle alkalmazásokhoz könnyen alkothatunk egyedi funkciós blokkokat, amelyek a bemeneti változóikat (pl. időzítők SV értéke, konstansok, fordulatszám beállítása, távolságok) paraméterkén használják a folyamatban.

8 Az alkalmazás előnyei A programozási hibák csökkenése A programfejlesztés során a programozási hibák száma lecsökken, mivel az újra felhasznált blokkok már ellenőrzésen estek át.

9 Az alkalmazás előnyei Adat védelem A funkciós blokkban alkalmazott lokális változók nem férnek hozzá közvetlenül a kimeneti oldalhoz, így az adatok védhetők. (Az adat nem változhat meg véletlenszerűen)

10 Az alkalmazás előnyei A változókkal javul a programozói újrafelhasználhatóság A funkciós blokk IO vonalai csak lokális változókat használnak, így a blokk belső változóinak címei nem változnak meg, ha a blokkot átmásoljuk vagy újra hasznosítjuk.

11 Az alkalmazás előnyei Könyvtárak létrehozása Az önálló és újrahasznosítható folyamatok ( pl. folyamatok egyedi lépései gépekben, készülékekben vagy vezérlő rendszerekben) egy funkció könyvtár bejegyzéseiként funkciós blokkokban elmenthetőek, és újra használhatóak más szekciókban.

12 Az alkalmazás előnyei Több nyelv együttes alkalmazhatósága A Struktúrált text (ST) nyelvben matematikai kifejezések alkalmazhatók. A funkciós blokkba illesztést a CX-Programmer V6.0 vagy magasabb verziószám támogatja. Előfordulhat olyan speciális matematikai kifejezés amely csak a Struktúrált text (ST) nyelvben létezik. A funkciós blokk használatának részleteit a CX-Programmer Ver. 7.0 Kezelési kézikönyv: Funkciós blokkok (Cat. No. W447) írja le.


Letölteni ppt "Funkciós blokkok 1-5 1-5-1 A funkciós blokkok áttekintése 1-5-2 Az alkalmazás előnyei."

Hasonló előadás


Google Hirdetések