Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Szakmaszerkezeti döntés AME egyeztetések - véleménycserék Alapítványi és Magániskolák Egyesülete, Szakképzési Tagozat, 2014. február 20-21.

Hasonló előadás


Az előadások a következő témára: "Szakmaszerkezeti döntés AME egyeztetések - véleménycserék Alapítványi és Magániskolák Egyesülete, Szakképzési Tagozat, 2014. február 20-21."— Előadás másolata:

1 Szakmaszerkezeti döntés AME egyeztetések - véleménycserék Alapítványi és Magániskolák Egyesülete, Szakképzési Tagozat, 2014. február 20-21.

2 Miért fontos? Alapítványi és Magániskolák Egyesülete, Szakképzési Tagozat, 2014. február 20-21.

3 Januári levél Tagozati döntésnek megfelelően: Széles körben küldtük el EMMI – több szintre NGM – több szintre Kamara – BKIK és megyei kamarák NHM Alapítványi és Magániskolák Egyesülete, Szakképzési Tagozat, 2014. február 20-21.

4 Válaszok Levelek és/vagy Egyeztetések Alapítványi és Magániskolák Egyesülete, Szakképzési Tagozat, 2014. február 20-21.

5 MKIK levele 1. MKIK az MKIK-GKI munkaerőpiaci felmérése, a helyi MFKB-k felmérései, valamint az iskolák/fenntartók beiskolázási tervei megismerése után dönt a keretszámokról. A helyi MFKB-k szerepét hangsúlyozza A kapacitáselosztásra nem ők, hanem a KLIK tett javaslatot – Kamara szeretné, ha ő tenne, mert ő jobban meg tudja oldani a feladatot, mint a KLIK MKIK kritizálja a rendelet megjelenésének időbeli eltolódását (Megj.: Ez részben a sok egyeztetés miatt volt.) Alapítványi és Magániskolák Egyesülete, Szakképzési Tagozat, 2014. február 20-21.

6 MKIK levele 2. A rendelettervezetben 2013. szeptemberében megjelent létszámkeret elosztásokkal kapcsolatos észrevételeket ők is látták, jelezték. Elemzés a Turisztikai ágazatról. Nézőpontjuk szerint itt több diplomásra van szükség, nem középfokú végzettségűre. (Megj.: Ezt még elemezzük.) Nem tartják jó megoldásnak a csonka szakmaszerkezeti döntést. Véleményük szerint nem a rendszer elhibázott, hanem a működésében vannak olyan hibák, melyek kiküszöbölése szükséges. Alapítványi és Magániskolák Egyesülete, Szakképzési Tagozat, 2014. február 20-21.

7 MKIK – Javaslatok MFKB tehessen javaslatot a keretszámokra fenntartónkénti bontásban is. Az így tett javaslat kerüljön egyeztetésre a KLIK-kel, VM-mel és a nem állami fenntartókkal, majd az ilyen módon kialakított javaslat kerüljön a rendelettervezetbe és közigazgatási egyeztetésre. A rendeletalkotás folyamatába kerüljenek bevonásra az MFKB- k oly módon, hogy a közigazgatási és társadalmi egyeztetés nyomán felmerült változtatások csak a bizottságok egyetértésével legyenek beépíthetők. Elengedhetetlen a kormányrendelet törvényben előírt határidőre történő megjelenése. Alapítványi és Magániskolák Egyesülete, Szakképzési Tagozat, 2014. február 20-21.

8 MKIK – Levél zárása, „az üzenet” A szakképzés átalakítási folyamatában várhatóan megnő az állami intézményfenntartó súlya és átrendeződik a nem állami intézményfenntartói szektor. Egy ilyen változás nem mehet végbe érdeksérelem nélkül, ugyanakkor szükséges ahhoz, hogy egy hatékonyan működő szakképzési rendszer alakuljon ki, ahol a képzés költséghatékonysága nemzetgazdasági szinten mérhető és nem intézményi szinten. A nem állami fenntartású intézményeknek is szükséges lesz a gyakorlat és eszközigényesebb, így a képzés szempontjából költségigényesebb szakképesítések felé nyitni. Alapítványi és Magániskolák Egyesülete, Szakképzési Tagozat, 2014. február 20-21.

9 BKIK – Békés megye Hivatkozik a széles körű gazdasági igényfelmérésre, helyi szinten is. Csak ott korlátozták a keretszámokat, ahol ebben biztosak voltak. A létszám fenntartók közötti elosztását nem tudták befolyásolni. Egymás igényeinek megismerése miatt nyitottak a személyes egyeztetésre. Alapítványi és Magániskolák Egyesülete, Szakképzési Tagozat, 2014. február 20-21.

10 BKIK – JNSZ megye Hivatkozik a széles körű gazdasági igényfelmérésre, helyi szinten is. Cél: az állami intézmények kapacitás kihasználtságának javítása csökkenő tanulólétszám mellett! A magániskolai szféra „újraelosztása” a vonatkozó rendelet értelmében Kormányhivatali hatáskör – majd azt írja: KLIK tesz rá javaslatot Hivatkozik a Kamara 7000 darabos reprezentatív kérdőíves felmérésére 2015/2016. tanévtől az MFKB felnőttképzésre is tesz javaslatot Alapítványi és Magániskolák Egyesülete, Szakképzési Tagozat, 2014. február 20-21.

11 BKIK – JNSZ megye /2. A tanulók által keresett szakmák igazoltan nem a munkaerőpiaci relevanciával rendelkező szakképesítések Presztízs szakmák – nincsenek összhangban a gazdaság igényeivel, pl. marketing- és reklámügyintéző, szépészeti szakmák Első szakma megszerzése ingyenes 21 éves korig (Megj. Nem helytálló megállapítás) Alapítványi és Magániskolák Egyesülete, Szakképzési Tagozat, 2014. február 20-21.

12 BKIK – JNSZ megye „üzenete” Sajnálja, hogy nagy múltú képzőintézmények szorulnak ki a képzésből, de a piacgazdaság versenye a képzés területén is érvényesül Speciális, kis igényeket kielégítő szakmák oktatását csak önköltséges alapon, állami támogatás nélkül javasoljuk – itt van szerepe a magániskoláknak. A tanulószerződéssel kapcsolatos javaslatot támogatnák Alapítványi és Magániskolák Egyesülete, Szakképzési Tagozat, 2014. február 20-21.

13 NGM levele Nagyon sok javaslatunkat figyelembe vették az egyeztetés során – rendszerszintűeket és fenntartókra vonatkozókat is. Az NGM úgy alakította ki a rendeletet, hogy minden megyében legalább tíz szakközépiskolai szakképesítés és öt szakközépiskolai ágazat korlátozás nélkül beiskolázható támogatott kategóriába tartozzon. (A legnagyobb kereslettel rendelkezők.) A gyakorlatigényesebb szakmák előtérbe helyezése a cél. Keretszám-átadás jó eszköz a rendelet megjelenése után kialakult „helyzetek” kezelésére. Alapítványi és Magániskolák Egyesülete, Szakképzési Tagozat, 2014. február 20-21.

14 NGM „üzenete” Azokon a területeken, ahol megfelelő állami kapacitások állnak rendelkezésre a szakképzési feladatok ellátására, az állam képez. A speciális területeken kaphatnak szerepet a nem állami fenntartású szakképző iskolák – felnőttoktatás területe ilyen. Az alapítványi és magániskolák szakképzésben betöltött szerepe megkerülhetetlen. Az AME véleményét, javaslatát kiemelten kezelik Alapítványi és Magániskolák Egyesülete, Szakképzési Tagozat, 2014. február 20-21.

15 EMMI egyeztetés EMMI (köznevelés, felsőoktatás), NGM, OH, KLIK EMMI gondozza a saját szakmáit: Támogatott kategóriába sorolás Szakképzési Törvény módosítása? NGM – részleteiben ismeri, s foglalkozik az AME javaslataival KLIK szakképzésért felelős elnökhelyettese KLIK-kel való együttműködés kezdete? Alapítványi és Magániskolák Egyesülete, Szakképzési Tagozat, 2014. február 20-21.

16 NMH – MKIK – AME egyeztetés 2014. március 25. Alapítványi és Magániskolák Egyesülete, Szakképzési Tagozat, 2014. február 20-21.

17 KLIK – AME egyeztetés Tervezés, szervezés alatt Alapítványi és Magániskolák Egyesülete, Szakképzési Tagozat, 2014. február 20-21.


Letölteni ppt "Szakmaszerkezeti döntés AME egyeztetések - véleménycserék Alapítványi és Magániskolák Egyesülete, Szakképzési Tagozat, 2014. február 20-21."

Hasonló előadás


Google Hirdetések