Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

TŰZ.

Hasonló előadás


Az előadások a következő témára: "TŰZ."— Előadás másolata:

1 TŰZ

2 Fogalma A tűz kémiai jelenség, éghető anyag fény-és hőhatással járó oxidációja. Az égés a szerves anyagokat visszafordíthatatlan folyamattal elbomlasztja.

3 GYULLADÁSI HŐMÉRSÉKLET
Az égés feLTÉTELE ÉGHETŐ ANYAG ÉGÉST TÁPLÁLÓ KÖZEG ÉS GYULLADÁSI HŐMÉRSÉKLET

4 A TŰZ ÉS AZ EMBER Bizonyított tény az, hogy a homo erectus már 790 ezer évvel a jelenkori ember, homo sapiens előtt használta a tüzet. A beszéd és a tárgyhasználat mellett a tűz megszelídítése emelte ki az állatvilágból a homo erectus-okat. XX. századi kutatások szerint az első lépcső a tűz domesztikációja felé a passzív tűz használat volt. Egy-egy tűzvész után ehető gyümölcsök és élve megsült állatok maradtak hátra, melyeket az ember megtalált és elfogyasztotta. Az ember táplálkozását gyökeresen megváltoztatta a tűz használata.

5 A tűz mint energia forrás
Sokan meglepődnek, de még ma is a tűz által nyerjük az előállított energia legnagyobb részét. A hőerőművekben szenet, kőolajat, földgázt, alternatív energiahordozókat égetnek el , a hőenergiát pedig elektromos áram előállítására használják fel.

6 Az tűz használata háborúban
Parittyákból olajjal átitatott gyutacsokat hajítottak már az ókorban is az ellenség védőhelyére. Az elfoglalt városokat többnyire felégették (lásd például Trója pusztulását) A görögtűz speciális tűz volt,ami ellen lehetetlen volt védekezni. A puskapor európai felfedezésével forradalmasodott a hadviselés, a lovagi harckultúrát felváltotta az újkorra jellemző tűzfegyveres hadviselés. Ágyúkban, puskákban, legkésőbb pisztolyokban alkalmazták.

7 A tűz a természetben A természetes környezetben megkülönböztetnek felszíni, talaj- és koronatüzet. A felszíni tűz az, amelyik a fű-és cserjeszintet éri, összességében ez okozza a legnagyobb károkat. Ha az égés folyamat már a végéhez közeledik, mert kevés az égnivaló, talajtűzzé megy át, mely parázslik, de ha égnivalót talál, fellobban és tovább terjed. A koronatűz, mely a fák lombjait is eléri, szerencsére ritka, de ez a legpusztítóbb a tűz kialvása utáni állapotokat tekintve.

8 A tűz és a természet II. Az első tüzek egyidősek a növényvilág szárazföldi létével. Tüzeket okozhat villámcsapás, vulkánkitörés. A tűz azonban korántsem kizárólag pusztító jellegű. A természet körforgásában részt vesz azáltal, hogy termékeny hamuzsír kerül általa a talajba.

9 Tűz és vallás A tűz megfoghatatlansága hatott a különböző korok gondolkodására is. A négy alapelem közé, a víz, a föld, a levegő mellé a tüzet tették, ugyanolyan fontosnak tartva. Kínában a tűz az öt elem egyike. Az óperzsa vallásalapító( Zarathustra) gondolatkörében is fontos szerepet játszik a tűz. Egyiptomban a főnixmadár, mely elégeti magát s hamvaiból feltámad, az öröklét jelképe. A különböző népek mítoszai nagyjából egyeznek abban , hogy a tűz isteni kiváltság volt, s hősnek tekintik azt , aki ellopta, a görög mitológiában például Prométheuszt.

10 Tűz és vallás II. A tűz a megtisztulás szimbóluma is , a kereszténység gondolatvilágban tisztítótűz formájában jelenik meg, de a tüzet a Pokolhoz is társítják. A középkorban babonás elemek jelentek meg, azt tartották, hogy a boszorkánynak nem fáj a tűz lángja, mert nem kiabál, mikor meggyújtják a máglyát. Ennek azonban az a magyarázata, hogy a füsttől nem látszott, hogy a boszorkánynak kikiáltott egyént tűzgyújtás előtt megfojtották.

11 Hideg égés A hideg égés során a láng hőmérséklete 500 Kelvin-800 Kelvin közötti. Ilyen lánggal a Nemzetközi Űrállomás laborjában kísérleteztek, mikro gravitációs körülmények között, ahol az ilyen hideg láng hosszú percekig ég. A Földön is előállítható hasonló láng, de az rövid időn belül kialszik. A hideg égés kémiája különbözik a hagyományos égéstől. Normál égéskor korom, szén-dioxid, és víz keletkezik. A hideg égés során szén-monoxid és formaldehid. A kutatás gyakorlati haszna lehet a hatékonyabb égés megvalósítása a gépkocsik motorjában.

12 A tűzvész természeti és emberi katasztrófát okozhat.
Katasztrófák A tűzvész természeti és emberi katasztrófát okozhat. A közelmúlt eseményeiből: 2007-es görögországi tűzvész Kelet-Ausztrália A történelem legnagyobb tűvészei többnyire a földrengés utáni történtek a közművek súlyos rongálódásai miatt: 1906 San-Francisco A legnagyobb katasztrófák: Róma Néró idején 1666 London 1847 Hamburg 1853 Newcastle 1871 Chicago

13 Köszönöm a Figyelmet!


Letölteni ppt "TŰZ."

Hasonló előadás


Google Hirdetések