Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Az Ébredések Alapítvány bemutatása: Innovációk a mentális betegek ellátása során Dr. Harangozó Judit SE Közösségi Pszichiátriai Centrum Ébredések Alapítvány.

Hasonló előadás


Az előadások a következő témára: "Az Ébredések Alapítvány bemutatása: Innovációk a mentális betegek ellátása során Dr. Harangozó Judit SE Közösségi Pszichiátriai Centrum Ébredések Alapítvány."— Előadás másolata:

1 Az Ébredések Alapítvány bemutatása: Innovációk a mentális betegek ellátása során Dr. Harangozó Judit SE Közösségi Pszichiátriai Centrum Ébredések Alapítvány

2 A pszichiátria az orvoslás része I.

3 A pszichiátria az orvos- tudomány része II. „Ezt megelőzőleg elmekórtani tudomány itt nem is létezhetett… Pedig Európa nyugati országaiban az elmekórtan daczára annak, hogy oly hosszú ideig mostoha gyermeke volt az orvosi tudománynak, e század közepén már egy erősen kifejlődött terebélyes fa volt, a mely sűrű lombozatával távol tartotta az árnyékában üdülő elmebetegektől azon támadásokat és szenvedéseket, amelyeket előítélet, babona, tudatlanság és rosszakarat az elmúlt századokban reájuk mért. Epstein László (1897): Magyarország elmebetegügye. Gyógyászat, 38: 582.

4 Hátrányok: 1. A rendészeti funkció fennmaradása  MDRI-jelentés:  Felesleges és káros intézményhasználat  Közösségi ellátás hiánya  Pszichiátriai szociális otthonban: embertelen és megalázó kezelés: be kell zárni! Réthelyi János: A Mental Disability Rights International jelentés háttere és hatástörténete LAM 2000;10 (2): 167-170.

5

6

7 R. Murray:  A hozzám hasonló biológiai pszichiáterek az elmúlt 20 évben a skizofrénia túlzottan orvosi modelljét képviselték, agyi betegségnek tekintették és nem vették figyelembe a környezeti tényezőket. Ennek az a szerencsétlen következménye lett, hogy nem figyeltünk oda azokra a körülményekre, amelyek között sok beteg él. A társadalmunk nagyon furcsa módon szervezett: azt várjuk lelkileg sérülékeny emberektől, hogy olyan körülmények közt éljenek, amiket mi magunk nem viselnénk el.  Az ilyen körülményekről tudjuk, hogy a betegség romlását okozzák, de mégsem vesszük figyelembe ezeket a betegség kiváltásában.  R. Murray (2002): What do we need to treat in schizophrenia? Progress in Neurology and Psychiatry 6. 20-23.

8 Az új paradigma: Basaglia és „a kék ló”

9 És a még újabb: A felépülés

10 új identitás: közösségi pszichiátria – Integrált pszichiátriai ellátás  Evidencia-alapú beavatkozások ÉS felépülés-értékek  Személyközpontúság  Alapvetően orvosi betegségmodell, de már nem tünetekkel, hanem személyes életcélokkal és bio- pszichoszociális megközelítéssel dolgozunk  Ian RH Falloon  Balogh József

11 Mental Health Programme Ugyanannak az asszonynak a fényképe intézményi, illetve közösségi ellátásban - Albániában

12 Az orvosi modellre alapozott identitás bedől  Még a közösségi ellátással sem lehet garantálni a humanizmust  Az orvosi szemlélet terjesztheti a stigmát - Vizsgálatok szerint a nyugati pszichiátria rosszabb prognózist eredményez  Az orvosi szemléletű diagnosztika sokszor gátja a megértésnek és dehumanizál, medikalizál  Marketing-pszichiátria: kutatások nem igazolják vissza a gyógyszerek (kellő) eredményességét  A gyógyítás címén tehát jelentős ártalmak keletkeznek…. Gén-környezet kölcsönhatás-vizsgálatok  Ráadásul: A segítők is sérültek …  További részletek: HJ:„Lehet más a pszichiátria” - youtube

13 (Újabb) Bajok a gyógyszerek körül  Antipszichotikumok: Az első epizód után a gyógyszert abbahagyó betegeknek évek múlva jobb lesz a kórkimenetele. Az abbahagyás utáni évben a betegek negyede, fele visszaesik, de akik nem esnek vissza, azoknak nagyon jó az esélyük.  http://www.nimh.nih.gov/about/director/2013/antipsychotics-taking-the-long-view.shtml http://www.nimh.nih.gov/about/director/2013/antipsychotics-taking-the-long-view.shtml  Wunderink L, Nieboer RM, Wiersma D, Sytema S, Nienhuis FJ. Recovery in Remitted First- Episode Psychosis at 7 Years of Follow-up of an Early Dose Reduction/Discontinuation or Maintenance Treatment Strategy: Long-term Follow-up of a 2-Year Randomized Clinical Trial. JAMA Psychiatry. 2013 Jul 3.  Harrow M, Jobe TH. Does Long-Term Treatment of Schizophrenia With Antipsychotic Medications Facilitate Recovery? Schizophr Bull. 2013 Mar 19.

14 Bajok A betegségek meghatározása és osztályozása körül I.  Az egy csoportba rendezett mentális problémák között ténylegesen kicsi az azonosság, és épp ezért valójában kevés e csoportokba rendezés klinikai hasznossága.  J. Van os et al: Beyond DSM and ICD: introducing “precision diagnosis” for psychiatry using momentary assessment technology. World Psychiatry. Jun 2013; 12(2): 113–117.

15 Bajok a betegségek meghatározása és osztályozása körül II.  Agyi eltéréseket feltételeznek, de az egyes kategóriák nem képezik le azt, amit az agy valójában csinál: mediálja az adaptív viselkedést irányító, a környezetből érkező értelmes észlelések folyamatos áramlását.  A statikus diagnózisok nem tudják ábrázolni ezt a dinamikát.  Van os et al: Beyond DSM and ICD: introducing “precision diagnosis” for psychiatry using momentary assessment technology. World Psychiatry. Jun 2013; 12(2): 113–117.

16 Tüneti dimenziók KL. betegnél CPS-50-nel mérve, akinek 20 év alatt 15 különböző diagnózisa volt… (Falloon, Harangozó, Unoka, et al. Acta Psychiatr Scand 2004: 110: 1–8. a magyar változatban még: Kovács Z., Varga A.)

17 Pillanatnyi állapotfelmérés Experience Sampling Method (ESM)

18 Pillanatnyi állapotfelmérés  „A kezelés alatt a betegek közvetlenül megfigyelhetik, hogyan is válaszolnak a mindennapi stresszhatásokra, hogyan hat rájuk a kezelés. Így a beteg maga ítélheti meg a diagnózisát és a kezelését, - távol az orvosi rendelőtől… „  Van os et al: Beyond DSM and ICD: introducing “precision diagnosis” for psychiatry using momentary assessment technology. World Psychiatry. Jun 2013; 12(2): 113–117.

19 Korai trauma és pszichózis  A gyermekkori traumát elszenvedett pszichotikus problémával élők más lelki problémákat is átélnek, pl. depressziót, szorongást. A kutatási és tapasztalati eredmények valószínűsítik, hogy a trauma-feldolgozást célzó terápia az ő esetükben is ugyanolyan fontos és hatékony, mint más betegeknél.  Ingo Schäfer, Helen L. Fisher: Childhood trauma and psychosis - what is the evidence? Dialogues Clin Neurosci. Sep 2011; 13(3): 360–365. Ingo SchäferHelen L. Fisher  A pszichózissal küzdők hatékony trauma-terápiájának kifejlesztése gyermekcipőben jár. . Sarah Bendall et al.:Childhood trauma and psychosis: An overview of the evidence and directions for clinical interventions. Family Matters No. 89, 2011

20 A hanghalló módszer Magyarországon http://www.nyitnikek.hu/index.php?p=hanghallok&pollid=1

21 Összefoglalás  A pszichiátriának el kell határolódnia az erőszakos gyakorlatok, a rendészeti funkciók, a kontroll, a stigma, az előítéletek miatt és az új kultúrát át kell vinnie a szervezeti és terápiás kultúrába: csak olyan segítséget tervezzünk, amit mi is elfogadnánk…  Kevés intézményesség  Ne legyünk a társadalmi szelekció végrehajtói (ld. trauma-következmények)!

22 Összefoglalás: Egy új szakmai identitás cserepei II.  Sebzett segítők, tapasztalati szakértők együtt  A betegközpontúság helyett beteg általi vezetés, határok lebontása, új „protokollok”  Tudatosan küzdeni a marketing-pszichiátria ellen – PlosMed, Lelki Egészség Fóruma  Új szemléletű diagnosztika felé  Több pszichológia, szociológia, spiritualitás, transzkultúrális ismeret  Nyitottság a változásra (végre egy érték a medicinából….)

23 A felépülést segítő utak  (Korai) tünetek megértése, monitorozása, kontrollja pszichológiai és pszichiátriai eszközökkel, kevés gyógyszer, több gondoskodás  Stresszkezelés – asszertivitás  Család, közösség, network  Készségfejlesztés az örömteli célok érdekében  Traumafeldolgozás – hanghalló módszer megközelítése és trauma-terápiák  Önsegítés  A pszichotikus probléma miatt kezelt betegek 15%-a gyógyszermentes, 55%-a dolgozik, és/vagy tanul.

24 Összefoglalás - Goldschmidt Dénessel  „…minden megközelítés – így az orvosi is – csak egy részt képes felfogni az emberi lét egészéből…”  „…nem csupán tévedés, de a gyógyítás ellen való vétség lehet a másik embert, a beteget szándékaink, vélekedéseink (akár diagnózisaink) ketrecébe zárni.”  Solt Ottília, Goldschmidt Dénesről,1990, Beszélő


Letölteni ppt "Az Ébredések Alapítvány bemutatása: Innovációk a mentális betegek ellátása során Dr. Harangozó Judit SE Közösségi Pszichiátriai Centrum Ébredések Alapítvány."

Hasonló előadás


Google Hirdetések