Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Egyesült Királyság zászlaja: Egyesült Királyság címere:

Hasonló előadás


Az előadások a következő témára: "Egyesült Királyság zászlaja: Egyesült Királyság címere:"— Előadás másolata:

1 Egyesült Királyság zászlaja: Egyesült Királyság címere:

2 Fővárosa London é. sz. 51° 30′, ny. h
Fővárosa London é. sz. 51° 30′, ny. h. 0° 07′ Államforma parlamentáris monarchia Vezetők Uralkodó II. Erzsébet brit királynő Miniszterelnök David Cameron Hivatalos nyelv de facto az angol Beszélt nyelvek ír, ulsteri skót, skót gael,scots, walesi, korni

3 Nagy-Britannia Nagy-Britannia és Észak-Írország Egyesült Királysága nyugat-európai szigetország,mely a Brit-sziget teljes területét és az Ír-sziget északkeleti részét, valamint több kisebb szigetet foglal magába. Szárazföldi határa csak Észak-Írországnak van, Írországgal, ettől eltekintve az országot az Atlanti-óceán, az Északi-tenger, a La Manche és az Ír-tenger határolja. A legnagyobb szigetet, a Brit-szigetet a Csatorna-alagút köti össze Franciaországgal.

4 Földrajza A Brit-szigetet, az Ír-szigetet és a körülöttük fekvő mintegy 1000 kisebb-nagyobb szigetet együttesen Brit-szigeteknek is nevezik . A két fő szigeten kívül a legjelentősebbek a Nyugat-Skócia partjai mellett található Hebridák szigetcsoport és a skót szárazföldtől északkeletre fekvő Orkney és Shetland, amelyek közigazgatásilag Skóciához tartoznak, valamint az Ír-tengerben elhelyezkedő, önálló Man szigete.

5 Vízrajz A Brit-szigeteken a bőséges csapadék hatására sűrű vízhálózat alakult ki. Az aránylag kis terület és a domborzati viszonyok következtében azonban a folyók rövidek, a Shannon, a Severn vagy a Temze alig haladja meg a Bodrog vagy a Hernád hosszát. Gazdasági jelentőségüket egyenletes vízjárásuknak, bő vizüknek, fagymentességüknek és tölcsértorkolatuknak köszönhetik.

6 Éghajlat Uralkodó a nedves óceáni éghajlat, melyet a Golf-áramlat befolyásol. Jellemzőek a hűvös nyarak és az enyhe telek, a naponta változó időjárás, a magas páratartalom és a gyakori ködképződés. A januári átlaghőmérséklet +2 és −4 °C közötti, a júliusi 14-17 °C között ingadozik. Az évi átlagos csapadékmennyiség NY–K-i irányban csökken, a hegyekben aláhulló 2500 mm-től a síkságon mért 700 mm-ig.

7 Gazdaság Gazdasága: fejlett ipari ország. Az Egyesült Királyságot a „világ műhelyeként” emlegetik. A században kibontakozott az ipari forradalom. A 20. században erős hanyatlás következett, amelyet a 70-es években sikerült megállítani. Jelenleg Nagy-Britannia bruttó nemzeti összterméke 2000 milliárd dollár felett van, ezzel Európa harmadik legnagyobb gazdasága.

8 Érdekeségek

9 Angol labdarúgó-válogatott
Angol Labdarúgó-szövetség címere: A Wembley Stadion Londonban:

10 Köszönöm a figyelmet


Letölteni ppt "Egyesült Királyság zászlaja: Egyesült Királyság címere:"

Hasonló előadás


Google Hirdetések