Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Idegenforgalmi földrajz 1. Afrika - Marokkó

Hasonló előadás


Az előadások a következő témára: "Idegenforgalmi földrajz 1. Afrika - Marokkó"— Előadás másolata:

1 Idegenforgalmi földrajz 1. Afrika - Marokkó
Egy előadás könnyen vitára ösztönözheti a hallgatóságot. A PowerPoint bemutatók használatával azonban megfelelő mederbe terelheti a hozzászólásokat. Vetítés közben nyomja le a jobb oldali egérgombot Válassza a Jegyzőkönyvvezetőt Válassza a Műveletek lapot Gépelje be a hozzászólásokat az elhangzás sorrendjében Az OK gombbal a panel kikapcsolható A vetítés végén önműködően létrejön egy Műveletek című kocka , ami a beírt hozzászólásokat tartalmazza. Idegenforgalmi földrajz 1. Afrika - Marokkó

2 Marokkó Afrika É-i részének nyugati végén fekszik.
A 33,2 milliós (2006) ország fővárosa Rabat – 1, 6 milliónyian lakják. 3000 km-es tengerpartjának nagy része már az Atlanti-óceánhoz tartozik, de hasonlóan jelentős az idegenforgalma, mint a Földközi-tenger partján fekvő területeknek. Elsősorban kulturális és történelmi adottságai jelentősek; a Szahara és az Atlasz hegység a kalandvágyó kedvű turisták számára jelent egyre nagyobb vonzerőt.

3 Marokkó Területének nagy részét az Atlasz hegység foglalja el:
a Földközi-tenger partján a Rif-hegység, az ország középső területein pedig a Középső-Atlasz, a Magas-Atlasz és az Anti-Atlasz vonulatai húzódnak. Az Atlasz vonulatai között helyezkedik el a Marokkói-mezeta táblás fennsíkja. Éghajlata: a partvidéken mediterrán: a Földközi-tenger partján melegebb és csapadékosabb, az Atlanti-parton hűvösebb és szárazabb változattal. A belső fennsíkokon az éghajlat kontinentális jellegű, a déli medencékben sivatagi. Lakossága arabok (65 %), berberek (34 %) és ezek keverékéből áll.

4 Marokkó idegenforgalma, látnivalók
Mediterránium: nagyon jó strandok, sziklák, vízisport-lehetőségek. Tanger Gibraltári-szorossal szemben  ide érkeznek általában az európai látogatók, komppal + nemzetközi reptere is van = Marokkó európai kapuja. Szultán Palotája: a 17. századból való épület ma múzeumként működik.

5 Tanger

6 Tanger

7 Tanger

8 Tanger

9 Tanger - mecset

10 Marokkó idegenforgalma, látnivalók
Atlanti-part: É-on sziklás, D-en homokos strandok. Rabat Az ország fővárosa. A város fénykora a 12. sz-ban volt. A 17. sz-ban a Spanyolországból elüldözött mohamedánok itt telepedtek meg. Fővárossá a francia megszállás alatt vált 1913-ban. Királyi Palota: ma is az uralkodó rezidenciája. Tour Hassan minaretje: egy földrengés miatt maradt befejezetlen. V. Mohamed mauzóleuma: a függetlenséget kivívó szultánnak állít emléket.

11 Rabat - Királyi Palota

12 Rabat - Királyi Palota

13 Rabat - Királyi Palota

14 Rabat - Királyi Palota

15 Rabat - Királyi Palota

16 Rabat – Tour Hassan minaretje

17 Rabat – Tour Hassan minaretje

18 Rabat – V. Mohamed mauzóleuma

19 Rabat – V. Mohamed mauzóleuma

20 Rabat – V. Mohamed mauzóleuma

21 Rabat – V. Mohamed mauzóleuma

22 Casablanca A mai város igazi modern metropolisz ben portugálok alapították az 1468-ban lerombolt ókori berber város, Anfa helyén. II. Hasszan Mecset: az iszlám világ második legnagyobb egyházi épületegyüttese m2-es épület, belül egyszerre hívőt, kívül további et tud fogadni. Királyi Palota. Sacre Coeur katedrális: oltárán mennyezetig érő, monumentális Krisztus szobor kapott helyet. Notre Dame de Lourdes templom: modern épület 1956-ból. Magas, vakolatlan betonból készült épület, színes üvegablakai szépek.

23 Casablanca Olajsejkek nyaralóbázisa.
A hanyatlásnak indult várost a franciák építették újjá – érdekes elgondolás, hogy az európai jellegű széles utak és parkok mellett a középületek mór stílusjegyeket kaptak. A várostól É-ra nagyszerű fürdőhelyek találhatóak. Salé A főváros közelében található ősi városban van az ország legjobb régészeti múzeuma.

24 Casablanca – II. Hasszán mecset

25 Casablanca – II. Hasszán mecset

26 Casablanca – II. Hasszán mecset

27 Casablanca – II. Hasszán mecset

28 Casablanca – II. Hasszán mecset

29 Casablanca – II. Hasszán mecset

30 Casablanca – Királyi palota

31 Casablanca – Királyi palota

32 Casablanca – Sacre Coeur katedrális

33 Casablanca – Notre Dame de Lourdes templom

34 Casablanca

35 Casablanca

36 Casablanca - medina

37 Agadír Belső területek
8 km-es strand, luxusüdülőhely, az 1960-as földerengés után teljesen újjáépítették a várost + golfpályák, lovaglási lehetőség és teniszpályák. A széllovasok által nagyon kedvelt partszakasz. Belső területek Az ország az egyik legrégibb iszlám ország  történelmi helyekben bővelkedik.

38 Agadír

39 Agadír

40 Agadír

41 Agadír

42 Fez Marokkó legrégibb városa.
A 8. századtól -kisebb megszakításokkal ig a főváros volt. A medina (óváros) a világ egyik legnagyobb ma is zsúfolt középkori negyede, az UNESCO által védett műemlékegyüttes. Az óvárosban több palota, mecset és medresze (Korán-iskola) található. Továbbá itt van a Kasbah, az egykori erőd is. Mekka és Medina mellett a mohamedánok ma is híres zarándokhelye. Iszlám főiskola (Medersa Bou Inania): ma is jelentős iskola, melyet 1350-ben alapítottak.

43 Fez - medina

44 Fez - medina

45 Fez – medina - bőrfestés

46 Fez – Királyi palota

47 Fez – Attarine medresze

48 Fez – Medersa Bou Inania

49 Fez – Seffarine palota

50 Volubilis A legnagyobb római romváros Marokkóban (Meknés közelében). A 18. századig lakott hely romjai megtekinthetők. Marrakesh Kulturális központ, piacáról és fesztiváljairól híres. Marokkó nevét a városról kapta, melyet berberek alapítottak a 11. században. Az óvárosban érdekes mecsetek és múzeumok láthatók. A városfal a hatalmas városkapukkal, a Koutoubia-mecset a 77 méter magas minarettel (a város jelképe), és a jellegzetes ódon házak mind középkori hangulatot árasztanak. Az Atlasz-hegység közelsége fontos téli üdülőhellyé teszi.

51 Marrakesh - piac

52 Marrakesh és az Atlasz

53 Marrakesh - városfal

54 Marrakesh - városfal

55 Marrakesh – Koutoubia-mecset

56 Marrakesh – Koutoubia-mecset

57 Marrakeshi szállodában

58   Jebel Toubkal Az ország legmagasabb pontja (4165 m). A hegyre vezető kétnapos túra kedvelt a turisták körében. Todra-hasadék A Magas-Atlaszban levő Tinehirtől É-ra található. A 300 m magas sziklafalak között 10 m széles a völgy. A környéken jó néhány kasbah (lakóvár) van – az agyagos földből épült házak a táj és az építészet harmóniájának szép példái.

59 Jebel Toubkal

60 Jebel Toubkal

61 Todra-hasadék

62 Todra-hasadék

63 Todra-hasadék

64 Todra-hasadék

65 Todra-hasadék

66 Világörökségek Fezi medina (1981). Marrakeshi medina (1985).
Ksar Aït Ben-Haddou-ban (1987). A vályogépítészet széles körben elterjedt a Magas-Atlasz déli lejtőin. A különböző épülettípusok közül, a módosabbak lakta lakóház, a kasbah nevet kapta. Olykor ezek csoportosan is előfordulnak, egész erődítmény-települést alkotva. Nevük ez esetben ksar; fal veszi körül őket, melyen belül egyrészt lakások sorakoznak, másrészt különböző középületek; mecsetek, közös istállók és magtárak. Az Aït Ben-Haddou-i ksar, melynek eredete a 17. század elejére nyúlik vissza, egy szokványos dél-marokkói település az Atlasz lábánál.

67 Aït Ben-Haddou

68 Aït Ben-Haddou

69 Aït Ben-Haddou

70 Világörökségek Meknés történelmi városa (1996):
A Feztől 50 km-re DNy-ra, a Középső-Atlasz hegyei között található Meknést a 11. században alapították, majd Iszmail szultán ( ) birodalmának székhelye lett. Az uralkodó a várost pompás spanyol-mór stílusú épületekkel gazdagította, és magas falakkal vetette körül. A város műemlékei harmonikusan ötvözik az iszlám és az európai művészet hagyományait. Volubilis régészeti lelőhelye (1997). Tetouan medinája (1997). Essaouira medinája (2001) Mazagan (El Jadida) portugál városa (2004).


Letölteni ppt "Idegenforgalmi földrajz 1. Afrika - Marokkó"

Hasonló előadás


Google Hirdetések