Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Nők a közigazgatásban A TÖOSZ Polgármesternői Tagozatának bemutatása.

Hasonló előadás


Az előadások a következő témára: "Nők a közigazgatásban A TÖOSZ Polgármesternői Tagozatának bemutatása."— Előadás másolata:

1 Nők a közigazgatásban A TÖOSZ Polgármesternői Tagozatának bemutatása

2 Számos kezdeményezés van a nők és a férfiak közötti esélyegyenlőség megteremtésére, Számos kezdeményezés van a nők és a férfiak közötti esélyegyenlőség megteremtésére, a nők társadalmi, hivatalos elismerése egyre nő, de nézzük mi a helyzet jelenleg napjainkban, milyen arányban vesznek részt a nők a közigazgatásban: a nők társadalmi, hivatalos elismerése egyre nő, de nézzük mi a helyzet jelenleg napjainkban, milyen arányban vesznek részt a nők a közigazgatásban:

3

4

5 Legmagasabb állami tisztségek LétszámFérfiNőNők %-os aránya Kormány11 00 Kormánybiztos5500 Kormányszóvivő Államtitkárok: Kormányhivatalok Összesen: ,3

6 A képviselőnők száma és aránya az országgyűlésben Év Év Összes mandátum Összes mandátum % Nők Nők , ,

7 Mi a helyzet ma?

8 Megye: F é rfi: Nő: Ö sszesen: Nők ar á nya: 1 Baranya Baranya % 2 B á cs-Kiskun B á cs-Kiskun % 3 B é k é s B é k é s % 4 Borsod-Aba ú j-Zempl é n Borsod-Aba ú j-Zempl é n % 5 Csongr á d Csongr á d % 6 Fej é r Fej é r % 7 Győr-Moson-Sopron Győr-Moson-Sopron % 8 Hajd ú -Bihar Hajd ú -Bihar % 9 Heves Heves % 10 J á sz-Nagykun-Szolnok J á sz-Nagykun-Szolnok % 11 Kom á rom-Esztergom Kom á rom-Esztergom % 12 N ó gr á d N ó gr á d % 13 Pest Pest % 14 Somogy Somogy % 15 Szabolcs-Szatm á r Szabolcs-Szatm á r % 16 Tolna Tolna % 17 Vas Vas % 18 Veszpr é m Veszpr é m % 19 Zala Zala % 20 Budapest Budapest221234% Ö sszesen: Ö sszesen: %

9 választás éve képviselő (%) polgármester (%) nincs adat 19 Nők részaránya a megválasztottak körében:

10 Hazai kutatások: - Becslések szerint a helyi közéletben önkormányzati szinten megjelenő női politikusok társadalma kb főből állhat. - A helyi szinttől felfelé haladva egyre kisebb a nők részaránya a politikai közéletben. (Ez a jelenség a nemzetközi közéletben is megfigyelhető.) - - Adatok szerint: minél nagyobb lélekszámú települést veszünk és minél magasabb szintű önkormányzati pozíciót, annál valószínűbb, hogy a nők reprezentációja alacsonyabb szintű. - A nőknek jóval nagyobb az esélyük arra, hogy képviselői mandátumot nyerjenek el, mintsem, hogy polgármesterek legyenek.

11 TÖOSZ – Települési Önkormányzatok Országos Szövetsége Alakulás éve: 1989 Tagjainak száma: 1575 település Főbb célkitűzései: - Önkormányzati érdekek következetes védelme - Önkormányzatok, a közigazgatás és a társadalom fejlesztése - Önkormányzati összefogás segítése

12 A TÖOSZ polgármesternői tagozata Alakulás éve: 2003 Alakulás éve: 2003 Tagjainak száma: 115 Tagjainak száma: 115 A nemek közötti esélyegyenlőség megteremtése céljából létrehozott, A nemek közötti esélyegyenlőség megteremtése céljából létrehozott, a szövetség keretei között nem önálló jogi személyként működő országos érdekképviseleti szerv. a szövetség keretei között nem önálló jogi személyként működő országos érdekképviseleti szerv.

13 A tagozat tagjai, mint a TÖOSZ tagönkormányzatok vezetői, közéletben betöltött szerepükkel példát mutatva, A tagozat tagjai, mint a TÖOSZ tagönkormányzatok vezetői, közéletben betöltött szerepükkel példát mutatva, szemlélet-formáló szándékkal a nők és a hátrányos helyzetű társadalmi csoportok támogatásáért szemlélet-formáló szándékkal a nők és a hátrányos helyzetű társadalmi csoportok támogatásáért és az esélyegyenlőséget megvalósító pozitív diszkriminációs akciók sikeréért tevékenykednek, és az esélyegyenlőséget megvalósító pozitív diszkriminációs akciók sikeréért tevékenykednek, - információk terjesztésével, - projektek szervezésével, - lobby tevékenységükkel, amelyet a társadalom és a közigazgatás szervezeteivel, valamint nemzetközi szervezetekkel együttműködve valósítanak meg. amelyet a társadalom és a közigazgatás szervezeteivel, valamint nemzetközi szervezetekkel együttműködve valósítanak meg.

14 Vezérlő elv: - a társadalmi igazságosság, - a társadalmi igazságosság, - a részvételi demokrácia elve - a részvételi demokrácia elve annak érdekében, hogy a társadalmon belül a hatalom és a javak elosztásában érvényesülhessen az esélyegyenlőség a nemek és a különböző társadalmi csoportok között. annak érdekében, hogy a társadalmon belül a hatalom és a javak elosztásában érvényesülhessen az esélyegyenlőség a nemek és a különböző társadalmi csoportok között. –részt vesz a jogszabályi háttér e célkitűzések szerinti alakításában –pártsemleges, –tagjai önkéntes alapon szerveződnek a TÖOSZ tagjainak sorából.

15 A TÖOSZ polgármesternői tagozatának feladatai: a nemek közötti esélyegyenlőség, az egyenlő bánásmód elősegítése, támogatása (prevenció, intervenció és korrekció által); a nemek közötti esélyegyenlőség, az egyenlő bánásmód elősegítése, támogatása (prevenció, intervenció és korrekció által); a nők közéleti szerepének fejlesztése; a nők közéleti szerepének fejlesztése; a hátrányos helyzetűekkel szembeni negatív diszkrimináció elleni küzdelem; a hátrányos helyzetűekkel szembeni negatív diszkrimináció elleni küzdelem; jogszabályok és más állami döntések tervezeteinek véleményezése; jogszabályok és más állami döntések tervezeteinek véleményezése; a tagság nemzetközi kapcsolatainak segítése, kapcsolattartás az e területen működő hazai és nemzetközi szervezetekkel; a tagság nemzetközi kapcsolatainak segítése, kapcsolattartás az e területen működő hazai és nemzetközi szervezetekkel; az önkormányzati és közigazgatási szféra fejlesztése az esélyegyenlőségnek és a társadalmi igazságosságnak megfelelően. az önkormányzati és közigazgatási szféra fejlesztése az esélyegyenlőségnek és a társadalmi igazságosságnak megfelelően.

16 A TÖOSZ polgármesternői tagozata részt ve tt a CEMR – Európai Önkormányzatok és Régiók Tanácsa - Esélyegyenlőségi munkacsoport munkájában, amely partnereivel együtt kidolgozta és terjeszti: Európai Charta a nők és a férfiak közötti Európai Charta a nők és a férfiak közötti esélyegyenlőségről a helyi életben esélyegyenlőségről a helyi életben A chartát aláíró önkormányzat vállalja: kidolgoz egy Esélyegyenlőségi Cselekvési Tervet, melyben megjelöli a prioritásokat, a tevékenységeket és az erre fordítandó erőforrásokat is. kidolgoz egy Esélyegyenlőségi Cselekvési Tervet, melyben megjelöli a prioritásokat, a tevékenységeket és az erre fordítandó erőforrásokat is. a területén lévő valamennyi intézménnyel és szervezettel együttműködik annak érdekében, hogy elősegítsék a valódi esélyegyenlőség érvényesülését a gyakorlatban. a területén lévő valamennyi intézménnyel és szervezettel együttműködik annak érdekében, hogy elősegítsék a valódi esélyegyenlőség érvényesülését a gyakorlatban.


Letölteni ppt "Nők a közigazgatásban A TÖOSZ Polgármesternői Tagozatának bemutatása."

Hasonló előadás


Google Hirdetések