Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Táplálkozási antioxidánsok szerepe az egészségmegőrzésben.

Hasonló előadás


Az előadások a következő témára: "Táplálkozási antioxidánsok szerepe az egészségmegőrzésben."— Előadás másolata:

1 Táplálkozási antioxidánsok szerepe az egészségmegőrzésben

2 FLAVONAX – 100 Gyümölcs-zöldséglé színanyagkoncentrátum Természetes antioxidánstartalmú étrendkiegészítő

3 Gyümölcs –Zöldséglé Színanyag- koncentrátum összetétele: Bodzabogyólé-koncentrátum Feketeáfonyalé-koncentrátum Feketeszederlé-koncentrátum Céklalékoncentrátum Kékszőlőkoncentrátum Homoktövis gyümölcshúsolaj Homoktövislékoncentrátum Aróniakoncentrátum Hibiscus Extract Homoktövis bogyólé

4 Vitaminok- részben antioxidánsok Polifenol vegyületek -részben antioxidánsok Gyümölcssavak- széles biológiai spektrummal Gyümölcssók (makro-,mikroelemek)-részben antioxidánsok: Se, Zn, Mn Egyéb bioaktív anyagok – részben antioxidánsok HATÓANYAGCSOPORTOK

5 Egyes exogén antioxidánsok eloszlása és gyökfogó képessége Kötődés, oldékonyság AO Szinglet O Hidroxil Peroxinitrit Szuperoxid Lipofil AO-k (Vérlipidek, sejt és intracell.membránok sejt-organellumok) E-vit karotin. Koenzim Q10 Liponsav Melatonin + ? + ? + ? Fehérjékhez membránokhoz kötődők Flavonoidok Polifenolok és proantocianid ek + + + + Vízoldékonyak (folyadékterek, citoszol) C-vitamin Acetilcisztein Acetilszalicils av + ? + ? + +:bizonyított gyökfogó hatás; ? nincs elérhető adat

6 A homoktövis hatóanyagai I.

7 A homoktövis hatóanyagai II.

8 Homoktövisbogyó feldolgozásával készült termékek tápanyag analízise I. TápanyagPrésléCentrifugált lé SzűrtléZagySűrítmény Szárazanyag/ 100g 5,3 5,2 3,1 7,9 54 Olaj g /100g 1,4 1,5 0,1 5,5 1,4 Etilalkohol g/ 100g - 1,2 1,12 1,36 0,0 pH 2,88 2,94 3,13 2,77 Savfok ml n NaOH/100g 27,8 23,1 23,2 474 Aszkorbinsav mg/ 100 g 70 75 70 2300 Tiamin mikro g/ 100 g 13 4 2 24 9 Riboflavin mikrog / 100 g 40 16 53 140

9 Homoktö visbogyó feldolgozásával készült termékek tápanyag analízise II. TápanyagPrésléCentrifugáltéSzűrtléZagySűrítmény Folsav mikro g/100 g 8 8 10 9 40 Tokoferol mg/100 g 7,7 12,7 4,5 40,1 14,7 Karotin mg/100 g 1,1 0,95 0,002 7,7 0,8 Kalium mg/100 g 155 115 105 120 2475 Magnesium mg/ 100 g 4,0 3,2 3,7 6,8 65 Kalcium mg/100 g 86 76 81 83 148 Vas mikrogramm/g 12,5 10,0 12,0 52,0 145 Réz mikrogramm/ g 1,05 0,20 0,17 2,31 3,04 Cink mikro g/ g5,75 5,00 3,50 41,0 39,2 Mangan mikro/g1,43 1,14 0,72 2,08 20,6

10 A Céklasűrítmény kiemelt hatóanyagai Jelentős mennyiségű vízoldható növényi antociánok (különösen sok betain) B1, B 2, C, P- vitaminok Kalium és egymáshoz jól arányló calcium és foszfor Szilicium, kén, jód, vas, réz, mangan, cézium Különböző enzimek

11 A fekete berkenye sűrítmény kiemelt hatóanyagai „P”-vitamin -igen magas- (rutin, citrin, heszperidin) zsíroldható A-, E-, K-, és vízoldható B 2, C, PP vitaminok Oxikumarinok Ca, Fe, bór, réz, mangán, molibdén, Jód

12 A fekete áfonya sűrítmény kiemelt hatóanyagai 6- féle antocián, PP-factor Karotinoidok C-, B 1-, B 2- vitaminok Ca, foszfor, vas Cserzőanyagok (tannin, polimer polifenolok)

13 A fekete szeder- sűrítmény kiemelt hatóanyagai Bioflavonoidok, antocián, leukoantocián, procianidin Karotin C-vitamin réz

14 A bodzasűrítmény kiemelt hatóanyagai Antociánok (sambuciamin) Almasav, ecetsav, stb. A-vitamin C-vitamin Cseranyagok (polimer polifenol vegyületek)

15 Kékszőlőlé (héj és magkivonattal) sűrítmény Polifenolok, antociánok, flavonoidok C-vitamin B-vitaminskála Folsav Kalium Magnézium Mangán

16 Hibiszkusz virágkivonat sűrítmény kiemelt hatóanyagai Antociánok Hibiszkussav C-vitamin

17 A homoktövis húsolaj, lésűrítmény és bogyólé lényeges összetevői ismételten összefoglalva Karotinoidok, apokarotenálok, likopin, Xantinvegyületek, Bioflavonoidok:antociánok, katehinek, flavonok,flavonoidok: kempferol, izoramnetin, mirecetin, asztragalin, klorogénsav, kávésav, fenolsav, Tokoferolok, C-, K1-,B1-,B2-, B4-,B8-, B9-, vitamin, niacin, nikotinsav, nikotinamid, továbbá: béta- szitoszterin, sztigmaszterin, szerotonin, kumarinok, oxi- kumarinok,urszolsav, pektinek, viaszok, aminosavak, makro-, mikroelemek, sokasága (kiemelkedő K és Zn)


Letölteni ppt "Táplálkozási antioxidánsok szerepe az egészségmegőrzésben."

Hasonló előadás


Google Hirdetések