Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Személyiségünk szerepe - a lelki-, és energiaegyensúly megtartásában

Hasonló előadás


Az előadások a következő témára: "Személyiségünk szerepe - a lelki-, és energiaegyensúly megtartásában"— Előadás másolata:

1 Személyiségünk szerepe - a lelki-, és energiaegyensúly megtartásában
Vas Megyei Slerosis Multiplex Egyesület TÁMOP / számú projekt keretében

2 Mentálhigiéné fogalma
Társadalmi szinten: tömegméretű lelki egészség Az egyén szintjén: az ember mikro és makro alkalmazkodási képessége

3 Egészség WHO megközelítése alapján: Az egészség elemei:
Egészség: az ember biológiai, pszichológiai, szociális jólét állapota Az egészség elemei: Testi egészség: biológiai egyensúly Lelki egészség: belső harmónia Szociális egészség: az anyagiak és a kapcsolatok biztonsága

4 Az egészség megközelítése a pszichológiában
Orvosi modell Van tünetet vagy nincs? Ha van, akkor beteg, ha nincs, akkor nem beteg. Kérdés: mi és mennyi a tünet? Ideális modell Leír egy ideális állapotot. Kérdés: van-e ilyen? ... továbbá, ez egy statikus viszonyítás, ugyanakkor az élet változatos, dinamikus dolog. Statisztikai modell Az a normális, amiből legtöbb van, ami ettől eltér, az beteg. Kérdés: ha az egész társadalom neurotizálódik, akkor a neurotikus már nem számít betegnek? Dinamikus modell A lényeg az alkalmazkodás képessége, vagyis hogy az ember tud-e a - mindig változó - körülményeivel boldogulni úgy, hogy közben nem veszti el egyensúlyát.

5 Érett személyiség „Tevékeny ura környezetének, személyisége bizonyos fokig egységes, képes arra, hogy pontosan észlelje mind önmagát, mind a világot.” Allport: Az én érzésének kiterjesztése: funkcionális autonómia: nem elég, hogy aktívan elvégzem a tevékenységet, részt kell benne vennem. Meghitt viszony másokkal: mások tisztelete. Érzelmi biztonság, önelfogadás: így jobban el tudjuk viselni a traumákat. Valósághű percepció: reálisan látni a világot. Önismeret és humor Egységesítő életfilozófia: az élet céljának meghatározása. Ez mindenkinek más lehet.

6 Személyiség humanisztikus megközelítése
Képviselői, abból a feltevésből indulnak ki, hogy az emberek nem az objektív valóságra reagálnak, hanem az általuk szubjektíven észlelt valóságra. Ebből következően az egyes emberek személyiségműködése csak akkor érthető meg, ha megismerjük a saját szubjektív vonatkoztatási keretüket. Bíznak a személyeknek a saját tapasztalataikra épülő önmegvalósító, önmeghatározó és „növekedési” hajlamában. Szerintük a „szubjektív” tapasztalatok a személyt az „igazsághoz” segítik közelebb, ezért minden olyan beavatkozás (elsősorban értékelő minősítés), ami eltéríti a személyt arról az útról, hogy a tapasztalatait maga értékelje, gátolja az egészséges személyiségműködést.

7 Maslow motivációs piramisa

8 Carl Rogers személyiségelmélete
ember jelentést ad a világnak eredendően jó önmegvalósítás szükséglete teljességgel működés fejlődés Énkép pozitív értékelés szükséglete önelfogadás szükséglete

9 Köszönöm a figyelmet! Bartos Eszter
Szombathely, 2014.


Letölteni ppt "Személyiségünk szerepe - a lelki-, és energiaegyensúly megtartásában"

Hasonló előadás


Google Hirdetések