Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

ACCESS Lekérdezések, űrlapok, jelentések

Hasonló előadás


Az előadások a következő témára: "ACCESS Lekérdezések, űrlapok, jelentések"— Előadás másolata:

1 ACCESS Lekérdezések, űrlapok, jelentések

2 Lekérdezések-feltételek megadása

3

4 Access néhány gyakrabban használt függvénye
A függvények két részből állnak, a függvénynévből és a függvénynevet követő, kerek zárójelek közözött megadott argumentumlistából. Azokat az argumentumokat, melyeket kötelező megadnunk félkövér-dőlt, azokat melyeket nem kötelező megadnunk dőlt betűvel jelöltük.

5 Dátum/Idő kategóriába tartozó függvények
DATE() A Date függvény az aktuális dátumot jeleníti meg. A függvény alkalmazásához kattintsunk duplán a nevére, vagy a használjuk a panel Beillesztés gombját. Ekkor megjelenik a függvény a panel szerkesztő ablakában. A Date függvény használatakor az argumentum üres. Például: Date()

6 DATEPART DATEPART(intervallum;dátum;hétköznap;elsőhét)
A DatePart függvénnyel a dátum és idő típusú értékek év, hónap vagy nap részét jeleníthetjük meg. Az intervallum argumentumban azt adjuk meg, hogy a dátum melyik részét szeretnénk eredményül kapni.

7

8

9 DAY, MONTH DAY(dátum) MONTH(dátum)
A Day függvénnyel a megadott dátum nap részét jeleníthetjük meg. A függvény kiválasztása után a korábban megismert módon adjuk meg azt a mezőt, amelynek nap részletét meg szeretnénk jeleníteni. Például az aktuális dátum napja: Day(Date()). MONTH(dátum) A Month függvény segítségével a megadott dátum hónap részét tudjuk megjeleníteni. Például az aktuális dátum hónapja: Month(Date()).

10 NOW, YEAR NOW() YEAR(dátum)
A Now függvény a dátumot és a hozzá tartozó aktuális időt jeleníti meg. A Date függvényhez hasonlóan, az argumentum üres. Például az aktuális dátum és idő: Now(). YEAR(dátum) A Year függvény a megadott dátum év részét jeleníti meg. Használata hasonló a Day és a Month függvényéhez. Például az aktuális napi dátum év része: Year(Date()) A korábbi példa alapján egy tanuló születési éve a születési dátumot tartalmazó mező alapján a Year([Tanuló]![Szul_datum]) kifejezés segítségével határozható meg.

11 Matematikai függvények
ABS (kifejezés): numerikus kifejezés abszolút értékét adja eredményül ACOS (kifejezés): A kifejezés arkusz koszinuszát adja /ASIN, ATAN/ CEILING (kifejezés): Azt a legkisebb egész értéket adja vissza, amely nagyobb vagy egyenlő, mint a megadott numerikus kifejezés. FLOOR (kifejezés): Azt a legnagyobb egész értéket adja vissza, amely kisebb vagy egyenlő, mint a megadott numerikus kifejezés

12 Matematikai függvények
DEGREES (kifejezés): Radiánban megadott szög értékét számítja fokra Radians (kifejezés): Fokban megadott szög étékét számítja radiánba EXP (kifejezés): ex függvény értékét számítja ki. POWER (kifejezés, kitevő): Adott kifejezést a megadott hatványra emeli

13 Matematikai függvények
Rand ([szám]): 0 és 1 közötti véletlen számot ad vissza ROUND ( kifejezés, hossz, [, jelző]): Ha a jelző értéke 0 (vagy elhagyjuk), a kifejezés értékét az adott pontosságra kerekíti, különben csonkol. SQUARE (kifejezés): kifejezés négyzete SQRT (kifejezés): kifejezés négyzetgyöke

14 Logikai függvény (programfolyamat függvény)
IIF(feltétel;igaz_rész;hamis_rész) Az Iif függvény megvizsgálja a feltétel argumentum értékét és ha a feltétel teljesül, az igaz_rész, ha nem teljesül, a hamis_rész értékét adja eredményül. Az igaz_rész és hamis_rész argumentumok tetszőleges adattípusúak, sőt akár képletek is lehetnek. Például a következő kifejezéssel megállapíthatjuk, hogy melyek az akciós termékek: IIf([Engedmeny]>0;"akciós termék";"normál áras termék"). Megjegyzés Az Iif függvény a feltétel eredményétől függetlenül minidig kiértékeli az igaz_rész és a hamis_rész argumentumok értékét. Például, ha a hamis_rész nullával való osztást tartalmaz, abban az esetben is hibaüzenetet kapunk, ha a feltétel eredménye IGAZ.

15 Konverziós függvények
CAST ( kifejezés AS adattípus): A kifejezést az adott típusra konvertálja. CONVERT (adattípus [hossz], kifejezés [stílus]): A kifejezést az adott típusúra alakítja. A stílus a formai megjelenést állítja be.

16 Szöveges függvény LEFT(szöveg;hossz) LEN(szöveg)
A Left függvény egy szöveges érték hossz argumentumban megadott számú karakterét jeleníti meg, balról jobbra haladva. Például a Left("Budapest";4) függvény eredményül a .Buda. Szöveget adja eredményül. LEN(szöveg) A Len a megadott szöveg karaktereinek számát adja eredményül. Például a Len([könyv]![cím]) függvény a könyv címének hosszát adja eredményül, a szóközöket és írásjeleket is beleértve

17 MID, RIGHT MID(szöveg;kezdet;hossz) RIGHT(szöveg;hossz)
A Mid függvény a szöveg argumentumban megadott mezőben lévő szöveg kezdet karakterétől kezdődően hossz számú karaktert jelenít meg. Ha a hossz argumentumot nem adjuk meg, a függvény a kezdet karaktertől kezdődő részt adja eredményül. Például a következő függvény eredménye a .víz. szó: Mid("televízió";5;3) RIGHT(szöveg;hossz) A Right függvény a Left függvényhez hasonlóan működik, azzal a különbséggel, hogy a megjelenített karakterek a szöveg jobbról számított karakterei lesznek. Például a Right("Budapest";4) függvény eredményül a .pest. Szöveget adja.

18 Biztonsági információs függvények
HAS_DBACCESS (adatbázisnév): 1, ha a felhasználónak van hozzáférési joga az adatbázishoz, kül 0. (0 akkor is, ha az adatbázisnév érvénytelen) USER ID ([felhasználónév]): Felhasználó azonosító számát adja. SUSER_SID ([bejelentkezési név]):Adott néven bejelentkezett felhasználó biztonsági azonosító számát adja.

19 Lekérdezések összesítő függvényei

20

21 Űrlapok Esztétikus adatbeviteli felület kialakítása Űrlap nézetei:
Űrlap nézet-adatbevitelre Adatlap nézet-táblázatos adatbevitel Tervező nézet-űrlap módosításhoz

22

23

24

25

26 Űrlap részei

27

28

29

30

31

32 Jelentések

33 Jelentések nézetei

34

35

36

37

38

39

40

41

42 Jelentések nyomtatása

43

44


Letölteni ppt "ACCESS Lekérdezések, űrlapok, jelentések"

Hasonló előadás


Google Hirdetések