Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Alapismeretek Számítógépes adatábrázolás Bit, bájt Adattárolás Karakterábrázolás.

Hasonló előadás


Az előadások a következő témára: "Alapismeretek Számítógépes adatábrázolás Bit, bájt Adattárolás Karakterábrázolás."— Előadás másolata:

1 Alapismeretek Számítógépes adatábrázolás Bit, bájt Adattárolás Karakterábrázolás

2

3

4

5 Neumann-elvek 1.Soros utasításvégrehajtás 1.Soros utasításvégrehajtás A gép az utasításokat egymás után hajtja végre 2.Teljesen elektronikus működés 3.Kettes számrendszer használata 3.Kettes számrendszer használata Könnyű megvalósítani kétállapotú áramkörökkel 4.Belső memória és tárolt program elve 4.Belső memória és tárolt program elve A program és az adatok tárolása azonos helyen történik 5.Univerzális működés 5.Univerzális működés Alkalmas legyen bármilyen feladat megoldására

6

7 előtag Pl: egy floppy lemez: 1,44 Mb; egy CD lemez: 650 Mb

8 1. A kód fogalma: A kód megállapodás szerinti jelek vagy szimbólumok rendszere, mellyel valamely információ egyértelmûen megadható. 2. Kódolás fogalma: A kódolás valamely információ átalakítása egyezményes jelekké. 3. A számítógépben tárolt adatok lehetnek: betûk, írásjelek, számok vagy egyéb (grafikus) karakterek. Ezek számítógépes ábrázolására ún. bináris kódokat használnak, vagyis az ábécé betûihez, a különbözõ írásjelekhez és szimbólumokhoz egy-egy számot rendelnek. A kód egyezményes jelekkel való helyettesítést jelent.

9 A kódolás során egy adott információból kódot állítunk elõ. Egy kódrendszerrel szembeni követelmény az: egyszerûség, rövidség, egyértelmûség és bõvíthetõség. 4. Karakterábrázolás: A számítógép 8 bitet használ a karakterek ábrázolására,így 256 (2 8 ) karakter ábrázolására van lehetõség. Nyolc biten 2 8 = 256 különbözõ karakter ábrázolható (pl: á = 160).


Letölteni ppt "Alapismeretek Számítógépes adatábrázolás Bit, bájt Adattárolás Karakterábrázolás."

Hasonló előadás


Google Hirdetések