Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Alapismeretek Számítógépes adatábrázolás

Hasonló előadás


Az előadások a következő témára: "Alapismeretek Számítógépes adatábrázolás"— Előadás másolata:

1 Alapismeretek Számítógépes adatábrázolás
Bit, bájt Adattárolás Karakterábrázolás

2

3

4

5 Neumann-elvek Soros utasításvégrehajtás A gép az utasításokat egymás után hajtja végre Teljesen elektronikus működés Kettes számrendszer használata Könnyű megvalósítani kétállapotú áramkörökkel Belső memória és tárolt program elve A program és az adatok tárolása azonos helyen történik Univerzális működés Alkalmas legyen bármilyen feladat megoldására

6

7 Pl: egy floppy lemez: 1,44 Mb; egy CD lemez: 650 Mb
előtag Pl: egy floppy lemez: 1,44 Mb; egy CD lemez: 650 Mb

8 A kód egyezményes jelekkel való helyettesítést jelent.
1. A kód fogalma: A kód megállapodás szerinti jelek vagy szimbólumok rendszere, mellyel valamely információ egyértelmûen megadható. 2. Kódolás fogalma: A kódolás valamely információ átalakítása egyezményes jelekké. 3. A számítógépben tárolt adatok lehetnek: betûk, írásjelek, számok vagy egyéb (grafikus) karakterek. Ezek számítógépes ábrázolására ún. bináris kódokat használnak, vagyis az ábécé betûihez, a különbözõ írásjelekhez és szimbólumokhoz egy-egy számot rendelnek. A kód egyezményes jelekkel való helyettesítést jelent.

9 A kódolás során egy adott információból kódot állítunk elõ.
Egy kódrendszerrel szembeni követelmény az: egyszerûség, rövidség, egyértelmûség és bõvíthetõség. 4. Karakterábrázolás: A számítógép 8 bitet használ a karakterek ábrázolására,így 256 (28) karakter ábrázolására van lehetõség. Nyolc biten 28 = 256 különbözõ karakter ábrázolható (pl: á = 160).


Letölteni ppt "Alapismeretek Számítógépes adatábrázolás"

Hasonló előadás


Google Hirdetések