Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Óravázlat Készítette: Kucsera Mihály és Toldi Miklós

Hasonló előadás


Az előadások a következő témára: "Óravázlat Készítette: Kucsera Mihály és Toldi Miklós"— Előadás másolata:

1 Óravázlat Készítette: Kucsera Mihály és Toldi Miklós
Operációs rendszerek Óravázlat Készítette: Kucsera Mihály és Toldi Miklós

2 Eszközkezelő programok
A perifériák szabványos illesztésére szolgálnak. Az eszközkezelő programok operációs rendszer szabványműveleteit átfordítják az adott eszköz parancsaira, és az eszköz által visszaadott adatokat értelmezhetővé teszi az operációs rendszer számára, valamint megvalósítja az aszinkron működésű hardver interrupt-kontrollját.

3 Megszakítás A megszakítás egy olyan eseményt jelent,
amellyel az operációs rendszernek azonnal foglalkoznia kell.

4 Megszakítások fajtái Megszakítás (Interupt) Kivétel (Exception)
Nem maszkolható megszakítás (Non Maskable Interrupt, NMI) Csapda (Trap) A megszakításoknak létezik prioritási szintje, amely alapján osztályozhatóak.

5 Megszakítás menete

6 A felhasználói felület fogalma
Felhasználói felületnek nevezzük az operációs rendszer azon részét, amelyen keresztül a felhasználó az igényeit szabványos módon közölheti az operációs rendszerrel.

7 A felhasználói felület feladatai
Programok indítása, kapcsolat folyamatokkal Rendszermag szolgáltatásainak elérése Alapvető utasítások és segédprogramok biztosítása A programozói felület

8 A barátságos felhasználói felület kritériumai – I.
Könnyen tanulható legyen Méretezhető legyen Utasítások eredményét lehessen visszavonni Törölni lehessen műveleteket Többszintű, helyzetfüggő súgót tartalmazzon Hasonlítson az élő nyelvhez a parancskiadás

9 A barátságos felhasználói felület kritériumai – II.
Minden parancsra érkezzen válasz Hasonló funkciók mindenhol hasonlóan működjenek

10 A felhasználói felület fajtái
Karakteres (Shell) Grafikus

11 A karakteres felhasználói felület tulajdonságai
A shell az interaktív rendszerek kialakulásával jelent meg. A shellt nevezik még parancsértelmezőnek (Command Interpreter –nek) is: az user által megadott szabványos parancsokat értelmezi és végrehajtja.

12 Különböző shellek DOS: command.com Linux: Bash -, Korn -, False shell

13 A shellek feladatai Programkezelés - programok indítása
- program környezet beállítása - folyamatok futásának ellenőrzése Egyéb funkciók biztosítása a felhasználók számára (pl. állománykezelés)

14 Programok indítása Közvetlen módon Közvetett módon
Kereséséi útvonalak alkalmazása Kötegelt futtatás (*.bat, *.ncf) Automatikus programbetöltés (autoexec.bat, bash_profile) Futtatás háttérben (többfelhasználós rendszerek esetén)

15 Program környezet beállítása – I.
A program futását befolyásoló, módosító paraméterek összességét nevezzük a program környezetének. A módosító paraméterek lehetnek: - utasítás paraméterek - kapcsolók - átirányítási adatok - környezeti változók

16 Program környezet beállítása – II.
Utasítás paraméterek : olyan adatok, amelyek megadják a program számára, hogy az utasítás során min kell dolgozni. Pl. xcopy c:\prg.exe d: mv /etc/apache/httpd.conf httpd.bak

17 Program környezet beállítása – III.
Kapcsolók: a program működését befolyásolják vagy módosítják. Pl. format a: /s tar cfz mentes.tar.gz /home/toldim

18 Program környezet beállítása – IV.
Átirányítási adatok: a programnak szánt input, vagy éppen a program futása során keletkező output helyét befolyásolják. Pl. copy con a:proba.txt make install > /home/toldim/log.txt 2>&1

19 Program környezet beállítása – V.
Környezeti változók: az operációs rendszer beállításai az éppen futó program számára. Pl. FILES=200 SHELL=/bin/bash

20 Folyamatok futásának ellenőrzése
Többfeladatos operációs rendszerben van lehetőség a futó folyamatok állapotának megfigyelésére, vagy éppen állapotuk megállapítására. Lehetséges akciók: - az éppen futó folyamatok listázása - folyamatok szüneteltetése, vagy újbóli elindítása - folyamatok leállítása

21 Grafikus felület tulajdonságai
A grafikus felület a többfeladatos rendszerekben használatos. A grafikus felület szöveges és képi információkat használ a felhasználó és az operációs rendszer közti kapcsolat megvalósítására. A grafikus felületen fontos szerepet kap a mutatóeszközök (pl. egér) használata.

22 Grafikus felület megvalósításai
Microsoft Windows Apple Mac OS Unix/Linux: X-Window

23 Ablakozó rendszer – I. Azt a grafikus felületet , amely ablakozó
technikán alapul, ablakozó rendszernek nevezzük. Ablakozó technika: az egyes programok egymástól függetlenül futnak - vagyis saját ablakuk (vagy egy, azt reprezentáló ikonjuk) van.

24 Ablakozó rendszer – II. Egyszerre csak egy ablak fogadhat bevitelt
– ez az aktív ablak. Minden ablakból nyílhat több, másik ablak. Ezt szülő – gyermek kapcsolatnak nevezzük.

25 Ablakozó rendszer – III.
Eseménynek (event –nek) a felhasználó által előidézet akciót, az egyik vagy másik input eszköz állapotváltozását nevezzük. Az ablakozó rendszerben meg kell oldani: - az események címzettjeinek felismerését - az eszközfüggetlen működést - a lehető legkisebb adatáramlást

26 Üzenetvezérelt működés
A felhasználó által generált események üzenetekként jelentkeznek a grafikus felület számára, így azok kezelésével meg lehet oldani az események kezelését multitask környezetben is.

27 Üzenetvezérelt működés folyamata

28 Eszközfüggetlen működés
Az alkalmazásnak nem kell ismerni a megjelenítésben részvevő perifériákat. Az alkalmazásnak szabványos utasításokat kell adnia, amely alapján a megjelenítést végző rendszer létrehozza a megjelenítendő képet. A megjelenítést végző rendszer számára csak az alkalmazás utasításaira van szükség a megjelenítésre.

29 X Window System, X11 Az X Window System olyan kliens-szerver
rendszer, amely egy ablakozó rendszer megvalósítást kínál, Unix/Linux rendszerben. Az X Window System előnye, hogy nyílt rendszer, és hogy hálózati környezetben is képes működni.

30 X Window System felépítése


Letölteni ppt "Óravázlat Készítette: Kucsera Mihály és Toldi Miklós"

Hasonló előadás


Google Hirdetések