Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

VITION kapszula, az „intracelluláris ionok” -- együtt Sikter András dr. Balatonöszöd, 2006 nov. 10-12 Továbbképző Konferencia Gyógyszerészek részére.

Hasonló előadás


Az előadások a következő témára: "VITION kapszula, az „intracelluláris ionok” -- együtt Sikter András dr. Balatonöszöd, 2006 nov. 10-12 Továbbképző Konferencia Gyógyszerészek részére."— Előadás másolata:

1 VITION kapszula, az „intracelluláris ionok” -- együtt Sikter András dr. Balatonöszöd, 2006 nov. 10-12 Továbbképző Konferencia Gyógyszerészek részére

2 A citoplazma esszenciális alkotóelemei: Golden MHN: II. típusú tápanyagok, (1991)  N = esszenciális aminósavak (9)  Kálium (K+)  Magnézium (Mg++)  Cink (Zn++)  Foszfátok (HPO4--, H2PO4-)  (ATP)  És az antagonistáik: (Na+, Ca++, Cu++, Cl-, H+)…

3 Egy egyszerű citoplazma modell Sikter A, 1990

4 Balatonöszöd, gyóygszerészeti továbbképzés 2006 A katabolizmus dinamikája (A citoplazma lebontásának végső közös útja)

5 Az anabolizmus dinamikája (REGENERÁLÓDÁS és/vagy NÖVEKEDÉS)

6 Anabolikus/katabolikus ionok [K+] x [Mg++] x [HPO4--+2PO4-]x [Zn++] --------------------------------------------------------- = k1x[N] [Ca++] x [Na+] x [Cl-] x [H+] x [Cu++] [K+] x [Mg++] x [HPO4--+2PO4-]x [Zn++] ------------------------------------------------------- = k2x[ATP] [Ca++] x [Na+] x [Cl-] x [H+] x [Cu++]

7 ATP és a sejtintegritás  Az anorganikus foszfát koncentráció intracelluláris csökkenése az ATP koncentráció arányos mértékű csökkenését eredményezi! (Pi+ADP= ATP)  A sejtek ATP készletének 2/3-ának elvesztése sejtpusztulásokhoz vezethet. (Farber, E.: ATP and cell integrity. Fed Proceedings. 1973, 32(4):1534-9.

8 Az izom, csont, szív, agy és máj relatív tömege malnutritioban (szemléltető ábra)

9 A „belső táplálkozás” (A vázizomzat, mint könnyen mobilizálható, jól hasznosítható „citoplazma-építőanyag raktár”.)  A rehabilitáció során megnövekedett izomtömeg azért kedvező a többi szerv (pl. a szív, agy, csontok) számára, mert egy olyan „citoplazma raktár”, ami a szükségletnek megfelelően biztosítja a II. típusú tápanyagokat a szervezet számára, és védi a „nemes” szerveket. Hiány esetén ugyanis a vázizom épül le elsőként és adja le „építő-kockáit” az extracelluláris térbe, ahonnan az éhező, nélkülöző többi szerv fel tudja venni.  A szervezet fehérje-aminósavak kb. 80% a saját fehérjéinek lebontásából és újrahasznosításából – vagyis más szervekből származnak.

10 A szívizom, mint locus minoris resistentiae  Akár egyetlen II. típusú (=citoplazma-építő”) tápanyag hiánya is képes gátolni a citoplazma- képzést.  Mind az energetikai hiány, mind a fehérje hiány, akár K, vagy Mg, Zn vagy P hiánya önmagában is képes akár szívelégtelenséget, akár szívritmuszavart indukálni abban az esetben, ha a szív a locus minoris resistentiae.  A kórosan alultáplált, malnutríciós betegek többnyire szívelégtelenségben vagy kamrai szívritmus-zavarban halnak meg. -- Katabolizmusban (a „nemes szervek” közül) rendszerint a szív mondja fel először a szolgálatot.

11 A szérum foszfát szint lecsökkenése szívritmus zavarra hajlamosít. (Hasonlóképpen, mint a szérum kálium és magnézium szint csökkenés.)  [1] /Venditti: Miner Electrolyte Metab.(1987),13:19-25./ [1]  [2]Ognibene: Souther Med. J. (1994), 87: 65-9.  [3]Ornstein: J Adolesc Health. (2003),32:83-8.  [4]Schwartz: Eur J Intern Med. (2002), 13:434.

12 VITION kapszula Egy VITION kapszula tartalma:  5 mg Cink aszparaginát (~ 1 mg Zn)  382 mg Magnézium aszparaginát (~ 26 mg Mg) (~ 26 mg Mg)  59 mg Káliumdihidrofoszfát  76 mg Dikáliumhidrogénfoszfát (~ 26 mg P) (~ 26 mg P) (~ 51 mg K) (~ 51 mg K)

13 Ionbevitel az RDA %-ában, napi 3x2 kapszula VITION adása esetén Magné- zium Kálium Magné- zium (aszpara- ginát) Kálium CINK (aszpara- ginát) Foszfát 0 10 20 30 40 50 60 70 80 90 100 PANANGIN VITION

14 Reverzibilitás esetén az IC ionok együttes adása triggerelheti a reparálódást a krónikusan beteg sejteken

15

16 OGYI által engedélyezett VITION indikációk:  A táplálék kálium-, magnézium-, cink- és foszfáttartalmának kiegészítésére.  Krónikus szívbetegségek (szívelégtelenség, szívinfarktus utáni állapot), szívritmuszavarok – elsősorban ventricularis arrhythmiák – adjuváns kezelése.  A digitális terápia kiegészítése.

17 VITION alkalmazási leírás (OGYI): 5.1. „Farmakológiai tulajdonságok”  „ A katabolizmus során a nitrogénnel együtt ezen ionokat (K, Mg, Zn, foszfát) is párhuzamosan veszti a szervezet. A krónikus szervi károsodásokban szenvedő, illetve az alultáplált betegek feltáplálásakor a fehérjével együtt az ‘intracelluláris elektrolitokat’ is megfelelő (arányos) mennyiségben szükséges bevinni a szervezetbe.”  „Az intracelluláris ionok hiánya gyakran fordul elő az alábbi állapotok/betegségek esetében: malnutríció, malnutrícióhoz társuló immunhiányos állapot, fehérje- és kalóriahiányos alultápláltság, feltáplálási szindróma, osteoporosis, keringési-, ill. légzési funkciózavarok, nem káliummegtartó kacs-diuretikumok és tiazid típusú diuretikumok okozta elektrolithiány, krónikus alkoholbetegség, fogyókúra.”

18 Legfontosabb ellenjavallatok, legfőbb mellékhatások  Urémiában nem adható  Ha magas a szérum foszfát- vagy K+ szint  Étvágy fokozódás. (Túlsúlyos betegeknél a diétára nagyon oda kell figyelni!)  Nagyobb adagoknál lazább lesz a széklet.

19 dr. Sikter András Szent Rókus Kórház és Intézményei Budagyöngye Kórháza E-mail: sikan@dunaweb.hu Mobil: 30/ 2301-946

20 Függelék

21 A szerzett hosszú QT szindróma néhány dietetikai vonatkozása  Feltáplálási szindróma (Keys, 1950)  A malnutrició még a leggazdagabb országokban is az egyik vezető betegség /Alkoholizmus, anorexia nervosa, krónikus betegségek végstádiuma, időskori malnutrició – A leggyakoribb közvetlen halálok a szívhalál, amiben a terminális malnutriciónak jelentős szerepe van! /Winter: Cardiac consequences of malnutrition—Ancel Keys revisited! (letter) Nutrition (2001), 17:422-3./  Az anorexia nervosa-s betegek feltáplálása kapcsán jelentkező feltáplálási szindróma. /Ornstein: J Adolesc Health. (2003),32:83-8./  A délszláv háború súlyosan alultáplált, horvát hadifoglyai között több, mint 50%-ban fordult elő jelentős fokú, 4%-ban kritikus mértékű QT szakasz megnyúlás! /Corovic: Intern. J. Cardiol. (2003), 88: 279-83./  Az obezitás nem zárja ki az alultápláltságot! Nem ritkaság a magas BMI érték alacsony LBM és TBK (lean body mass, total body kalium) érték mellett! (FOGYÓKÚRA!- Hosszú QT!)  Fehérje szupplementáció („liquid-protein-modified-fast diet”) melletti halálos fogyókúra. /Isner: Circulation (1979), 60:1401-1412./  A szokványos étkezés, még egészséges emberekben is nyújtja a QT szakaszt. /Nagy, D. et al: Obes Res. (1997) 5:531-7./

22 Kardiális „dekompenzálódás”, mint a katabolikus folyamatok ráterjedése más szervekre  A katabolikus folyamatok; a negatív N-egyensúly és az ezzel együtt járó IC elektrolit hiány lehet általános, (mint pl. malnutritioban), de sohasem homogén!  Szervi betegségekben (pl. DCM, szívinfarktus) a katabolizmus kezdetben a szerven belül marad. A dekompenzálódás során a folyamat a szervezet más szerveire és szöveteire is kiterjed: negatívvá válik a N és az IC ionok egyensúlya, miközben az EC ionok (Na+, Ca++, Cl-) és a víz felszaporodik a citoplazmában.  A KATABOLIKUS folyamatok és a malnutríció egyre nagyobb hangsúlyt kapnak a szívelégtelenség irodalmában. (Schulze:Insulin-like growth factor-1 and muscle wasting in chronic heart failure. Int J Biochem Cell Biol. 2005;37:2023-35.)  Kardiális cachexia.

23 VITION-nal kezelt ventricularis ES-s betegek, (1993)


Letölteni ppt "VITION kapszula, az „intracelluláris ionok” -- együtt Sikter András dr. Balatonöszöd, 2006 nov. 10-12 Továbbképző Konferencia Gyógyszerészek részére."

Hasonló előadás


Google Hirdetések