Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

VITION kapszula, az „intracelluláris ionok” -- együtt

Hasonló előadás


Az előadások a következő témára: "VITION kapszula, az „intracelluláris ionok” -- együtt"— Előadás másolata:

1 VITION kapszula, az „intracelluláris ionok” -- együtt
Balatonöszöd, 2006 november VITION kapszula, az „intracelluláris ionok” -- együtt Sikter András dr. Balatonöszöd, 2006 nov Továbbképző Konferencia Gyógyszerészek részére Tisztelt Kollégák! Manapság minden jó hírnek örülni kell. Abban a szerencsés helyzetben vagyok, hogy a MEDITOP gyógyszergyár vadonatúj, eredeti magyar fejlesztését jelenthetem be, ami a világon egyedülálló, és ezennel megindul hódító útján!

2 A citoplazma esszenciális alkotóelemei:
Balatonöszöd, 2006 november A citoplazma esszenciális alkotóelemei: Golden MHN: II. típusú tápanyagok, (1991) N = esszenciális aminósavak (9) Kálium (K+) Magnézium (Mg++) Cink (Zn++) Foszfátok (HPO4--, H2PO4-) (ATP) És az antagonistáik: (Na+, Ca++, Cu++, Cl-, H+)… Mitől is új ez a készítmény és az elmélet Egy szakállas előítélet megdöntéséről van szó. Ugye mindnyájan úgy tudtuk a mai napig, hogy a szervetlen foszfátok egyérteműen károsak a szervezetre, ezért üldözendő minden amiben foszfát van. A kép sokkal árnylatabb, amit az is mutat, hogy az OGYI törzskönyvezett egy VITION nevű készítményt (ami előzőleg LÁDAOZÁST ELŐSEGÍTŐ ásványianyag készítményként volt forgalomban. És aminek egyik összetevője a kálium-foszfát puffer. (A fő kritka részükről: lehetett volna több kálium foszfátot is beletenni. (ezért nem engedélyezték például vízhajtók mellé is.) Mike Golden a WHO-nak dolgozó, rendkívül sikeres gyerekgyógyász, aki a 3. világ malnutríciós gyermekeit gyógyítja. Minthogy a biológiai törvényszerűségek többnyire általánosak – tapasztalatait a felnőtt gyógyászatban és a geriátriában is tudjuk hasznosítani. 1991-ban azt írta egy cikkében: vannak I. tipusú tápanyagok, mint például a C-vitamin, a vas -- hiányuk specifikus hiánybetegség tüneteivel jár. Az ú.n. II. tipusú tápanyagok hiányakor (akár csak egy is hiányzik vagy kevés) egyetlen közös tünet van: LEÁLL A CITOPLAZMA SZINTÉZISE, gyermekeknél leáll a növekedés és a fogyás, a katabolizmus kerül a túlsúlyba. Ezért Golden szerint is az „intracelluláris ionok”; a kálium, magnézium, cink és anorganikus foszfátok egyaránt a citoplazma elengedhetetlen összetevői, semmi mással nem helyettesíthetők a táplálékban, így a rangjuk ugyanaz, mint az esszenciális aminósavaknak (természetesen a szerepük egészen más). Talán legmeglepőbb ez a sokat szidott foszfátok esetében. Az ATP azért van zárójelben, mert bár elengedhetetlen citoplazma összetevő, de nem tápanyag, hanem helyben képződik. A zölddel írott antagonista ionok ugyan elengedhetetlen összetevői a citoplazmának, de a gyakorlatban az intracelluláris hiányukkal szinte sohasem kell számolni – legalábbis a legtöbbet kutatott nátrium és kalcium tekintetében nem, sőt! Azt is mondhatjuk, hogy az elmélet, a foszfátok rehabilitálására tett kísérlet. Azt állítom, hogy a közhiedelem szerint káros foszfát, az esszenciális aminósavakkal egyenértékű tápanyag. (Persze túladagolása lehet káros, mint minden ami túlzó.)

3 Egy egyszerű citoplazma modell Sikter A, 1990
Balatonöszöd, 2006 november Egy egyszerű citoplazma modell Sikter A, 1990 N=fehérje alapú struktúrák Ezt a citoplazma modellt egy évvel Golden cikkének megjelenése előtt írtam le gyógyszerszabadalmamban. (Ebből a szabadalomból csak mostanában lett gyógyszer, amiről a második előadásom végén fogok beszélni.) Elméletileg könnyen átlátható, minthogy mindegyik komponens függ a másik kettőtől, az egyik csökkenése, a másik kettő csökkenését fogja maga után vonni, míg – szerencsés esetben – beáll egy új egyensúlyi állapot. IC IONOK= K, Mg, Zn, foszfát

4 A katabolizmus dinamikája (A citoplazma lebontásának végső közös útja)
Balatonöszöd, 2006 november Ha a három tényezőt nem síkban, hanem térben spirál formájában ábrázoljuk, akkor még szemléletesebb (sejtmodellt) életmodellt kapunk. A három entitás praktikusan vagy egyensúlyi állapotban van, vagy spirál mentén süllyedő vagy emelkedő mozgást végez. A katabolizmusnál a bármelyik összetevő csökkenését a másik kettő csökkenése, valamint az EC elektrolitok (Na, Ca, Cl, Cu, stb) sejtekbe áramlása fogja követni. A katabolizmus értelem szerűen negatív N –egyensúlyt és ehhez csatlakozó negatív IC ion egyensúlyt és alacsonyabb energia (ATP) szintet jelent. Balatonöszöd, gyóygszerészeti továbbképzés 2006

5 Az anabolizmus dinamikája (REGENERÁLÓDÁS és/vagy NÖVEKEDÉS)
Balatonöszöd, 2006 november De a „végső közös út” szerencsére többnyire nem jelent „utolsó út”-at is. Az élet lényegéhez tartozik, hogy (bizonyos keretek között) újra és újra képes felépíteni ( a genetikailag determinált) önmagát. De csak ezen feltételek megléte esetén: 1/Előzőleg lebontó anyagcserének kellett zajlani és/vagy még nem fejeződött be a szervezet kifejlődése (gyerekről van szó). NB: Gyermekek, (és a magzatnál), egész a csontok fugáinak záródásáig, vagyis a felnőttkor eléréséig, nincs egyensúlyi állapot, vagyis folyamatos anabolizmusban, növekedésben, fejlődésben vannak, hacsak valami meg nem zavarja ezt. (betegség vagy tápanyaghiány)- úgyhogy a VITION a gyermekek növekedéséhez és fejlődéséhez, az étvágy visszaszerzéséhez is javasolható. És még scak nem is csökkentett adagban. (hat éves kortól a gyermekek ásványianyag szükségklete megközeliti, majd serdülőkorban lényegesen meg is haladja a felnőttekét. 2/Megfelelő mennyiségben rendelkezésre kell hogy álljanak a Golden által II. típusúnak nevezett tápanyagok. Akár, ha csak egy is hiányzik közülük vagy kevés, leáll a rekonstrukció. Ahhoz, hogy a szervezet felépítse a struktúrákat és ATP-t tudjon képezni, ahhoz az aminósavakon kívül a négy intracelluláris ionnak is rendelkezésre kell álljon. 3/ Az előző lebontó anyagcsere változások (részben vagy egészben) reverzibilisek voltak.

6 Anabolikus/katabolikus ionok
Balatonöszöd, 2006 november Anabolikus/katabolikus ionok [K+] x [Mg++] x [HPO4--+2PO4-]x [Zn++] = k1x[N] [Ca++] x [Na+] x [Cl-] x [H+] x [Cu++] = k2x[ATP] [Ca++] x [Na+] x [Cl-] x [H+] x [Cu++] Azt is lehet mondani, hogy egyensúlyi állapotban az ATP és a N koncentrációja a számlálóban szereplő IC ionokkal egyenesen, a nevezőben szereplő ionokkal fordítottak korrelál. Vagyis a számlálóban szereplő citoplazmatikus ionok TERMÉSZETES ANABOLIKUS, míg a nevezőben szereplő piros ionok a CITOPLAZMÁBAN KATABOLIKUS HATÁSSAL bírnak. Az ION-ARÁNYOK aktuális változása dönti el, hogy a sejtben az ANABOLIZMUS vagy a KATABOLIZMUS kerül-e túlsúlyba. Nem véletlen, hogy a bodysok előbb felfedezték a VITION-t mint az orvosok.

7 ATP és a sejtintegritás
Balatonöszöd, 2006 november ATP és a sejtintegritás Az anorganikus foszfát koncentráció intracelluláris csökkenése az ATP koncentráció arányos mértékű csökkenését eredményezi! (Pi+ADP= ATP) A sejtek ATP készletének 2/3-ának elvesztése sejtpusztulásokhoz vezethet. (Farber, E.: ATP and cell integrity. Fed Proceedings. 1973, 32(4): A sejtek (és végső soron a szervezet) egészségi állapota egy paraméterrel is kifejezhető, az ATP-vel, az adenozintrifoszfát koncentrációval. (Ez pedig, mint említettem, párhuzamosan változik az intracelluláris K, Mg, Zn és foszfát koncentráció változásival.)

8 Balatonöszöd, 2006 november
Az izom, csont, szív, agy és máj relatív tömege malnutritioban (szemléltető ábra) Manapság (nem mondom, hogy alaptalanul) mindenki a túlsúllyal, a kövérséggel „bajlódik” – az agyukban még az anorexiások is. Pedig semmivel sem kisebb gond a kóros soványság (nem is beszélve, hogy a kettő nem zárja ki egymást, amikor pl. fogyókúrázunk a zsírréteg alatt az izomtömeg kórosan megkevesbedik- amibe bele is lehet halni). Ugyanakkor (mint 10 éve krónikus osztályon dolgozó) tanúsíthatom: a betegek többsége malnutritioban, kóros lesoványodásban hal meg. Az én gyerekkoromban még azt mondták vidéken: „végelgyengülésben halt meg”. Ezt a kifejezést az orvostudomány igyekezett kiirtani – nem kellett volna. A népies megfigyelés igaz! Az ábra azt szemlélteti, hogy normálisan, ha valaki nem eszik, akkor a vázizomzata és a csontállománya csökken le legelőször és legnagyobb mértékben. Ha tovább sem eszik, akkor a szív és az agy. (a zsigerek, mint például a máj, végig megkíméltek), és azok is maradnak, minthogy, amikor az”anyaghiány” CITOPLAZMA állomány csökkenése érdemben eléri a szívizomot és az ingerképző un pacemaker sejteket, a beteg szívritmus zavarban vagy szívelégtelenségben meghal. Ha mégsem, vagy ha az agy egy picit megelőzi a szívet, akkor előbb megbutulunk, sőt ugyanúhgy delirálunk, mintha alkoholisták lettünk volna – mégha életünkben egy korty italt sem ittunk. Tehát jegyezzük meg: egészséges embernél az elfogyás és megbetegedés sorrendje éhezésre: izom, csontok, szív, agy.. Stb. Jó hír, hogy ha sikerül ételhez jutni, vagy ha van étel : „étvágyhoz jutni”, az összesa változás megfordítható.

9 Balatonöszöd, 2006 november
A „belső táplálkozás” (A vázizomzat, mint könnyen mobilizálható, jól hasznosítható „citoplazma-építőanyag raktár”.) A rehabilitáció során megnövekedett izomtömeg azért kedvező a többi szerv (pl. a szív, agy, csontok) számára, mert egy olyan „citoplazma raktár”, ami a szükségletnek megfelelően biztosítja a II. típusú tápanyagokat a szervezet számára, és védi a „nemes” szerveket. Hiány esetén ugyanis a vázizom épül le elsőként és adja le „építő-kockáit” az extracelluláris térbe, ahonnan az éhező, nélkülöző többi szerv fel tudja venni. A szervezet fehérje-aminósavak kb. 80% a saját fehérjéinek lebontásából és újrahasznosításából – vagyis más szervekből származnak. Mindig értetlenül álltam, azelőtt, hogy miért jó az a szívnek, ha erős az izomzat. Ezért.

10 A szívizom, mint locus minoris resistentiae
Balatonöszöd, 2006 november A szívizom, mint locus minoris resistentiae Akár egyetlen II. típusú (=citoplazma-építő”) tápanyag hiánya is képes gátolni a citoplazma-képzést. Mind az energetikai hiány, mind a fehérje hiány, akár K, vagy Mg, Zn vagy P hiánya önmagában is képes akár szívelégtelenséget, akár szívritmuszavart indukálni abban az esetben, ha a szív a locus minoris resistentiae. A kórosan alultáplált, malnutríciós betegek többnyire szívelégtelenségben vagy kamrai szívritmus-zavarban halnak meg. -- Katabolizmusban (a „nemes szervek” közül) rendszerint a szív mondja fel először a szolgálatot. Elnézést kérek, ez egy picit orvoszsakmai kérdés, mégis foglalkoznom kell vele, mert hagyományosan a Mg és K hiányt az orvosszakma is a Szívvel köti össze. A VITIONt is kardiológiai indikációval törzskönyvezték – elsősorban. Valójában a szív a vázizmok (és a csont) után következik – ezt nem tudom elégszer elmondani. – Fiziológiásan, de vannak kivételek, amikor egy lejátszódott carditis, vagy veleszületett rendellenesség, egy rossz gén előrehozza a szívet. Locus minoris resitentiae = csökkent ellenállású hely. Ha fiziológiás a sorrend, akkor gyakran előbb le kell soványodnunk és agonizálnunk kell, hogy meghaljunk.

11 Balatonöszöd, 2006 november
A szérum foszfát szint lecsökkenése szívritmus zavarra hajlamosít. (Hasonlóképpen, mint a szérum kálium és magnézium szint csökkenés.) [1] /Venditti: Miner Electrolyte Metab.(1987),13:19-25./ [2]Ognibene: Souther Med. J. (1994), 87: 65-9. [3]Ornstein: J Adolesc Health. (2003),32:83-8. [4]Schwartz: Eur J Intern Med. (2002), 13:434. Azt, hogy a hypokalaemia és hypomagnesaemia arrhythmogén, azt nem kell bizonygatni, az ma már közhely. A hypophosphataemia arrhythmogén hatása, ha nem is általánosan, de ismert. A szöveget ne

12 VITION kapszula Egy VITION kapszula tartalma:
Balatonöszöd, 2006 november VITION kapszula Egy VITION kapszula tartalma: 5 mg Cink aszparaginát (~ 1 mg Zn) 382 mg Magnézium aszparaginát (~ 26 mg Mg) 59 mg Káliumdihidrofoszfát 76 mg Dikáliumhidrogénfoszfát (~ 26 mg P) (~ 51 mg K) Egy Vition kapszulába ennyi ion fért bele.. Nem túl sok, de úgy tűnik a kívánmt hatás elésréséhez a mennyiség az esetek többségében elegendő, a javasolt dózisokban.

13 Ionbevitel az RDA %-ában, napi 3x2 kapszula VITION adása esetén
Balatonöszöd, 2006 november Ionbevitel az RDA %-ában, napi 3x2 kapszula VITION adása esetén Magné-zium Kálium (aszpara-ginát) CINK Foszfát 10 20 30 40 50 60 70 80 90 100 PANANGIN VITION A napi 3x2 kapszula nem éri el a napi ajánlott elektrolit bevitel 50%át sem, de a Pananginhoz viszonyítva káliumból és magnéziumból is többet viszünk be. A dózisok megállapításakor figyelembe kellett venni, hogy ez egy biztonsági terápiának tekinthető, ugyanis vény nélkül kapható OTC készítményről van szó! Orvosi , labor kontroll mellett lényegesen magasabb adagok is bevihetők lennének. Ennek ellenére azt gondolom, hogy huzamos adáskor az esetek többségénél a javasolt dózisok is elegendők. Figyleműkbe ajánlom, hogy a négy ion szinergista módon segíti egymás hatását, az ionokat ezért nem összeadni, hanem összeszorozni kell a hatékonyság megítélésekor. Ugyanakkor abszolút mennyiségben is meghaladják az iondózisok a kétkomponensű Panangin adagjait. Ekkora adagoknál tehát a farmakológiai hatás (amin nem-élettani hatást értek) szóba sem jöhet, csakis SZUPPLEMENTÁCIÓS hatás lehetséges, a HATÁS csakis az anabolikus folyamatok TRIGGERELÉSÉN keresztül valósulhat meg. Egy gyakorlati megfigyelés: ha az étvágy fokozódás elmarad – kételkedhetünk a VITION hatásosságban is! A VITION roboráló hatása miatt viszont a táplálék megválogatása szükséges, a túlzott testsúly növekedés elkerülése céljából!

14 Balatonöszöd, 2006 november
Reverzibilitás esetén az IC ionok együttes adása triggerelheti a reparálódást a krónikusan beteg sejteken Az intracelluláris ionoknak a szupplementációs dózisnak is alig nevezhető dózisú adásával a pacemaker a triggereljük az anabolizmus spirálját, vagyis szerencsés esetben, ha és amennyiben a változások reverzibilisek megindul a reparáció RESTITUTIO AD INTEGRUM.

15

16 OGYI által engedélyezett VITION indikációk:
Balatonöszöd, 2006 november OGYI által engedélyezett VITION indikációk: A táplálék kálium-, magnézium-, cink- és foszfáttartalmának kiegészítésére. Krónikus szívbetegségek (szívelégtelenség, szívinfarktus utáni állapot), szívritmuszavarok – elsősorban ventricularis arrhythmiák – adjuváns kezelése. A digitális terápia kiegészítése. Nagyon fontos, hogy megmaradt a VITION táplálék kiegészítő szerepe is. Továbbá az is fontos, hogy képes csökkenteni egyes (potenciálisan) toxikus gyógyszerek mellékhatásait is, konkrétan a digitálisról beszélek.

17 VITION alkalmazási leírás (OGYI): 5.1. „Farmakológiai tulajdonságok”
Balatonöszöd, 2006 november VITION alkalmazási leírás (OGYI): 5.1. „Farmakológiai tulajdonságok” „ A katabolizmus során a nitrogénnel együtt ezen ionokat (K, Mg, Zn, foszfát) is párhuzamosan veszti a szervezet. A krónikus szervi károsodásokban szenvedő, illetve az alultáplált betegek feltáplálásakor a fehérjével együtt az ‘intracelluláris elektrolitokat’ is megfelelő (arányos) mennyiségben szükséges bevinni a szervezetbe.” „Az intracelluláris ionok hiánya gyakran fordul elő az alábbi állapotok/betegségek esetében: malnutríció, malnutrícióhoz társuló immunhiányos állapot, fehérje- és kalóriahiányos alultápláltság, feltáplálási szindróma, osteoporosis, keringési-, ill. légzési funkciózavarok, nem káliummegtartó kacs-diuretikumok és tiazid típusú diuretikumok okozta elektrolithiány, krónikus alkoholbetegség, fogyókúra.” A VITION alkalmazási leírásában zanzásítva megtalálható az előadásom.

18 Legfontosabb ellenjavallatok, legfőbb mellékhatások
Balatonöszöd, 2006 november Legfontosabb ellenjavallatok, legfőbb mellékhatások Urémiában nem adható Ha magas a szérum foszfát- vagy K+ szint Étvágy fokozódás. (Túlsúlyos betegeknél a diétára nagyon oda kell figyelni!) Nagyobb adagoknál lazább lesz a széklet. Mind a négy intracelluláris ion hiányában külön-külön is kimutatták az étvágycsökkenést. Ionszupplementációkor feltételezhetően beindul a citoplazma reszintézise, ehhez pedig építőanyagra van szükség. Jól tesszük, ha szigorúan megválasztjuk hogy főleg teljes értékű fehérjéket viszünk be, különben nem kívánt testsúlygyarapodás következhet be. (bár sokszor meg kívánt a súlygyarapodás.)

19 E-mail: sikan@dunaweb.hu Mobil: 30/ 2301-946
Balatonöszöd, 2006 november dr. Sikter András Szent Rókus Kórház és Intézményei Budagyöngye Kórháza Mobil: 30/

20 Balatonöszöd, 2006 november
Függelék

21 A szerzett hosszú QT szindróma néhány dietetikai vonatkozása
Balatonöszöd, 2006 november A szerzett hosszú QT szindróma néhány dietetikai vonatkozása Feltáplálási szindróma (Keys, 1950) A malnutrició még a leggazdagabb országokban is az egyik vezető betegség /Alkoholizmus, anorexia nervosa, krónikus betegségek végstádiuma, időskori malnutrició – A leggyakoribb közvetlen halálok a szívhalál, amiben a terminális malnutriciónak jelentős szerepe van! /Winter: Cardiac consequences of malnutrition—Ancel Keys revisited! (letter) Nutrition (2001), 17:422-3./ Az anorexia nervosa-s betegek feltáplálása kapcsán jelentkező feltáplálási szindróma. /Ornstein: J Adolesc Health. (2003),32:83-8./ A délszláv háború súlyosan alultáplált, horvát hadifoglyai között több, mint 50%-ban fordult elő jelentős fokú, 4%-ban kritikus mértékű QT szakasz megnyúlás! /Corovic: Intern. J. Cardiol. (2003), 88: / Az obezitás nem zárja ki az alultápláltságot! Nem ritkaság a magas BMI érték alacsony LBM és TBK (lean body mass, total body kalium) érték mellett! (FOGYÓKÚRA!- Hosszú QT!) Fehérje szupplementáció („liquid-protein-modified-fast diet”) melletti halálos fogyókúra. /Isner: Circulation (1979), 60: / A szokványos étkezés, még egészséges emberekben is nyújtja a QT szakaszt. /Nagy, D. et al: Obes Res. (1997) 5:531-7./ Mint említettem Keys írta le először a feltáplálási szindrómát. Míg az elhízás egyre inkább az érdeklődés középpontjába kerül, addig elhanyagolják a malnutritiot, pedig könnyű belátni, hogy a leggazdagabb országokban is az egyik vezető betegség. Számos olyan krónikus népbetegség van, ami malnutritiohoz vezet. Kevés figyelmet szentelnek az időskori, vagy terminális malnutritionak, pedig a halált rendszerint katabolikus periodus előzi meg!! A malnutritio okozta szívtünetekkel nagyon kevesen foglalkoztak – talán kivétel ez alól az anorexia nervosas betegek feltáplálásával foglalkozó orvosok. Számos anorexiás közlemény említi a problémát – rendszerint csak néhány eset kapcsán. Winter egy rövid levélben hívta fel a figyelmet, hogy Keys több mint ötven évvel ezelőtt leírt megfigyelései nem egyszerűen orvostudományi érdekességek, hanem az általa leírt patomechanizmus az egyik leggyakoribb közvetlen halálok! És ha kicsit tovább tartott volna a Délszláv háború, akkor könnyen megismétlődhetett volna a II. Világháborús malnutritios precedens. Az elhízás nem a malnutritio ellenpólusa! A túlsúly nem mentesít az alultápláltság alól, sőt! A két táplálkozási zavar többnyire eygütt fordul elő – FOGYÓKÚRÁBAN. Míg a kövérséget többé-kevésbé jól jellemzi a BMI, addig az alultápláltság kifejezésére ez nem korrekt. Heylesebb lean body massról beszélni. 1978-ban fél év alatt bizonyítottan és dokumentáltan több mint hatvanan haltak meg attól a hónapokig tartó intenzív fogyókúrától, amit kb páciens tartott – egyetlen engedélyezett táplálék egy folyékony fehérejkoncentrátum volt. Az ú.n.”liquid-protein-modified-fast diet” Az egyik 17 estet feldolgozó cikkben a testsúly csökkenés 20-50%-os volt. A halálesetek többnyire malignus kamrai tachycaradiákban vagy torsade de pointes tachycardiában következtek be – a vizsgált esetekben a szérum magnéziumot általában a normális tartományban találták, viszont hypokalaemiások voltak az elhunytak - a szérum foszfát koncentráció vizsgálatra senki sem gondolt. Csaknem minden betegnél kimutatható volt a hosszú QT szindróma. A figyókúra kapcsán bekövetkező halálesetek tulajdonképpen egy speciális „refeeding szindróma”-nak felelnek meg. –hiszen a zsírmenets testtömeg a LEAN BODY MASS megfogyatkozása kapcsán bekövetkező QT nyúlásról illetve malignus kamrai szívritmuszavarok kialkulásáról van szó. Lehet, hogy a pácienseknek még maradt a tartalékban némi rosszul mobilizálható zsírtartamék…. -- de a zsír alatt nem maradt izomzat. Arról nem szól a fáma, de néha a fogyókúrázók vétkezni szoktak diétázás közben – de ha nem is: Az engedélyezett fehérje bevitelét is tekinthetjük helytelen „feltáplálásnak”. Amerikába szakadt hazánk fia írja, hogy még a szokványos étkezés is, még egészséges embereken is nyújthatja a QT szakaszt. Csak találgathatjuk, hogy vajon egy kiadós vacsora a hosszú QT szindrómára hajlamos betegek közül mennyi áldozatot szed?

22 Kardiális „dekompenzálódás”, mint a katabolikus folyamatok ráterjedése más szervekre
Balatonöszöd, 2006 november A katabolikus folyamatok; a negatív N-egyensúly és az ezzel együtt járó IC elektrolit hiány lehet általános, (mint pl. malnutritioban), de sohasem homogén! Szervi betegségekben (pl. DCM, szívinfarktus) a katabolizmus kezdetben a szerven belül marad. A dekompenzálódás során a folyamat a szervezet más szerveire és szöveteire is kiterjed: negatívvá válik a N és az IC ionok egyensúlya, miközben az EC ionok (Na+, Ca++, Cl-) és a víz felszaporodik a citoplazmában. A KATABOLIKUS folyamatok és a malnutríció egyre nagyobb hangsúlyt kapnak a szívelégtelenség irodalmában. (Schulze:Insulin-like growth factor-1 and muscle wasting in chronic heart failure. Int J Biochem Cell Biol. 2005;37: ) Kardiális cachexia. Elég általános szemléleti hiba, hogy általában ilyen vagy olyan ion-hiányról beszélnek. Az ionhiány egyrészt komplex és elválaszthatatlan az anyagcsere zavartól, és ahogy az anyagcsere-zavar is: nagyon sajátos elosztású lehet. A végstádiumban, a malnutricióban viszont nagyon kezdenek kiegyenlítődni a különbségek – bármi volt is a kiváltó ok. Ha jól meggondoljuk, az itt leírtakat nagyon régen tudjuk, mindig is így gondoltuk, csak nem mondtuk ki. Azt szoktam mondani: Az evidens dolgokat is ki kell mondani. Szívbetegségekben az ionhiány a szívizomban alakul ki, szívritmus zavarokban a szív pacemaker sejtjeiben, szívelégtelenségben a pangásos szervekben, szövetekben (akár az egész szervezetben) is, ugyanis a komplex intracelluláris ionhiány része az ú. n. „betegsejt szindrómának”. Borítékolom, hogy néhány hónap múlva a malnutríció, mindenféle nem-tumoros és nem-uraemiás cachexia lesz az, ami miatt a VITION az érdeklődés előterében fog kerülni, és remélhetően nem csak Magyarországon…

23 VITION-nal kezelt ventricularis ES-s betegek, (1993)
Balatonöszöd, 2006 november VITION-nal kezelt ventricularis ES-s betegek, (1993) Ez az ábra egy 1993-as előadásunkból származik. Hangsúlyozni szeretném, hogy nem kontrollált vizsgálatokról van szó. (Ennek ellenére, Balatonfüreden is levettíttem az idén.) Átlagosan 12 nap alatt 73% KES csökkenést értünk el, sajnos csak tíz beteget vizsgáltunk.sem a diát, mert a CAST study bebizonyította, hogy az antiarrhythmiás gyógyszeres kezelés nem kívánatos, az esetleges proarrhytmiás hatás miatt.


Letölteni ppt "VITION kapszula, az „intracelluláris ionok” -- együtt"

Hasonló előadás


Google Hirdetések