Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Belgium Belga Királyság.

Hasonló előadás


Az előadások a következő témára: "Belgium Belga Királyság."— Előadás másolata:

1 Belgium Belga Királyság

2 Belgium Címere Nemzeti himnusz: La Brabançonne Zaszlaja
egy etnikailag és nyelvileg megosztott nyugat-európai ország állampolgárai három jól elkülöníthető csoportja a hollandul beszélő flamandok, a franciául beszélő vallonok és az ország keleti részén élő német közösség Szomszédjai északról Hollandia, keletről Németország és Luxemburg, délről és nyugatról Franciaország, északnyugat felől az Északi-tengerhatárolja. Hollandiával és Luxemburggal közösen alkotja a Benelux államok csoportjátAz Európai Unió alapító tagja. Fővarosa:Brüsszel Nemzeti himnusz: La Brabançonne Zaszlaja Címere

3 Belgium Belgium területén keresztül húzódik a germán és az újlatin nyelveket beszélő népcsoportokat elválasztó képzeletbeli határvonal. Az országban ennek megfelelően két nagy nyelvi-kulturális közösség, a francia és a flamand él, illetve az ország keleti részén található német kisebbség. Belgium lakossága 2011-ben 11 007 020 fő volt, az ország népsűrűsége 355 fő/km². Flandriában élnek a holland nyelvet, illetve az annak csak tájszólási szinten eltérő helyi változatát, a flamandot beszélő flamandok. Itt él Belgium lakosságának 55%-a, míg a délen található – földrajzilag a legnagyobb – Vallónia régióban a franciául beszélő vallonnépcsoport lakik, az ország lakosságának 31%-a. 

4 Pic du Midi de Bigorre A Pireneusok egyik hegycsúcsán, 2877 méter magasan áll a Pic du Midi de Bigorre obszervatórium. A La Mongie nevű téli üdülőhelyről ide vezető drótkötélpálya fülkéjéből nézve az épületegyüttes csillogó fehér antennatornya és távcső-kupolái remekül illenének egy James Bond-filmbe – vagy a Csillagok háborújába mint egy távoli bolygó erődje. Az Apollo űrsiklóprogramra való felkészülés során a csillagászok ebből az obszervatóriumból készítettek képeket a Hold felszínéről, s innen fedezték fel a Szaturnusz egyik holdját, amelynek utóbb a Heléna nevet adták Akinek pedig mindez nem elég, az lesíelhet a csúcsról vagy eltölthet itt egy éjszakát, ugyanis az obszervatórium 19 fizető vendéget is fogadhat az eredetileg a csillagászok számára épült szobákban. De vigyázzon! Rossz időben a környéken az óránkénti 300 kilométert is megközelítő sebességű szél fújhat, s napokra elvághatja a külvilágtól az obszervatóriumot. Jobb tehát, ha hosszú tartózkodásra készül fel

5 Villers Apátság A Villers Apátság Belgiumban a Villers-la-Ville településen található, ez egy ősi ciszterci apátság. A ciszterci szerzetesrend Nursiai Szent Benedek rendjének egyik ága. Sok éves építés után a 13. században nyerte el végső formáját. Az apátság ekkor élte fénykorát, több mint 100 szerzetes és 300 világi testvér élt itt, és az apátság birtoka ekkor 25 ezer hektárnyi volt, Antwerpentől Namurig húzódott.  Manapság a romokat színházi előadások helyszínéül használják.

6 Történelem:  Belgium szomszédai, Franciaország, Németország és Anglia (az Északi-tengeren keresztül) hosszú időn át részesítették előnyben Belgiumot az egymás elleni háborúskodás színhelyeként. A német törzsek által meghódított, a 7. évszázadban átkeresztelt, és a Frank Birodalom alatt 1100-ben kihasított Belgium a 14. évszázadban a francia Burgundi Herceg alatti prosperitás és művészeti kibontakozás aranykorát élvezte. Az angol versenytársak és egy eliszaposodott folyó miatt Brugge hanyatlásával Antwerpen vált Európa legnagyobb kikötőjévé. Belgium semleges politikája ellenére a németek 1914-ben és 1940-ben megszállták az országot. III. Leopold király kérdéses kapitulációja a németek előtt 1950-ben lemondását eredményezte fia, Baudouin javára, kinek népszerű uralkodása 1993-ban ért véget halálával. A gyermektelen Baudouin királyt bátyja, a jelenlegi II. Albert király követte a trónon.

7 Belgium Brüsszelt kettős fővárosnak szokás nevezni, mivel egyrészt Belgium központja, másrészt pedig az Európai Unió központi szervei is itt találhatók. A város szíve, a Grand Place, Európa legszebb tere. Ezen a téren találhatók a múzeumok és a belga építészet gyöngyszemei. Itt tekinthető meg a híres Pisilő Fiú szobra, a Régi Korok Művészetének Múzeuma, valamint a Modern Művészetek Múzeuma is. Brüsszel gasztronómiai központja a Rue des Bouchers, ezen az úton a turista ízletes rákokat, halakat, kagylókat és egyéb tengeri herkentyűket kóstolhat meg. Antwerpen világhírű kikötőjéről, gyémántcsiszoló negyedéről és a híres festőről, Rubens-ről ismert. Itt található Belgium legnagyobb gótikus temploma, az Onze-Lieve-Vrouwe székesegyház. Érdemes felkeresni Rubens szülőházát, a Szépművészeti Múzeumot és az Állatkertet.

8 Domborzata Belgium teljes területe 33 990 km², ebből szárazföld 30 528 km², vízfolyások és tavak területe kb. 250 km², illetve a tengerparti terület 3 462 km². Belgium a tengerpart vonalától számítva 12 tengeri mérföldet tart fennhatósága alatt, illetve 68 tengeri mérföld széles sávban fenntartja magának a kizárólagos halászati jogokat. Az ország területe három fő földrajzi tájegységre oszlik: a tengerparti sík vidék északnyugaton, a központi plató, és az Ardennek felvidék az északkeleti részen. Legmagasabb pontja a Signal de Botrange (694 m), legalacsonyabb pontja az Északi-tenger (0 m). A tengerparti sík vidék nagyrészt homokdűnékből és polderekből áll. A polderek tengerszinttel egyenlő vagy az alatti fekvésű területek, melyeket a tengertől mesterségesen hódítottak vissza; a víztől gátak védik;- a továbbiakban belterületek- illetve olyan földek melyeket sűrű csatornahálózat borít.

9 Éghajlat Klímája mérsékelt óceáni, nagy csapadékmennyiséggel minden évszakban. Az átlaghőmérséklet 3 °C januárban és 18 °C júliusban, a csapadék 78 mm júliusban.[3] A telek általában enyhék, - az Ardenneket kivéve - kevés hóval. Nyáron is gyakori a hűvös, esős időjárás. Az éves átlaghőmérséklet 11,2 fok.

10 Védelmi rendszer Belgium haderejében négy fő fegyvernem található: a szárazföldi csapatok, a légierő, a haditengerészetés az önállóan megszervezettegészségügyi csapatok, amelyek a másik három fegyvernemet támogatják. A négy fegyvernemet 2002-ben a haderő modernizálása jegyében egységes parancsnokság alá vonták össze és ezután hivatalos megnevezésük a belga védelmi erők "komponense". Jelenleg kb fő szolgál a belga fegyveres erők négy komponensében, a védelmi költségvetés 2008-ban 2,77 milliárd euro volt (Belgium GDP-jének 1,3%-a). A négy komponens hadműveleti parancsnokságai (COMOPSLAND, COMOPSAIR, COMOPSNAV és COMOPSMED) a Védelmi Minisztérium Hadműveleti és Kiképzési Igazgatóságának vannak alárendelve.

11 Városai Belgium népsűrűsége (340 fő/km2) a második legmagasabb Európában Hollandia után (az olyan mikroállamot, mint Monaco, nem számítva). A legnagyobb népsűrűségű területek Brüsszel-Antwerpen-Gent-Leuven városok és agglomerációi (a „flamand rombuszként” is ismert terület), és más vidéki központok, mint Liege,Charleroi, Mons, Kortrijk, Brugge,Hasselt és Namur. Az Ardennek a legalacsonyabb népsűrűségű terület. 2010-ös adatok szerint a Flamand Régió népessége 6 251 983, Vallóniáé 3 498 384 és Brüsszelé 1 089 538 fő. Túlnyomó többségük városi lakos (97,3% 1999-ben). Brüsszel – 1 089 538 lakos Antwerpen 483 505 Gent – 243 366 Charleroi – 202 598 Liège – 192 504 Brugge – 116 741

12 Sport Belgiumban a labdarúgás és a kerékpározás a legnépszerűb sportágak. Ötszörös Tour de France győzelmével és számos más versenyen elért eredményeivel minden idők legeredményesebb belga kerékpárosa Eddy Merckx.[30] 1972-ben felállított sebességi rekordját 12 évig nem tudták megdönteni. Jean-Marie Pfaff, a belga labdarúgóválogatott kirábbi kapusa, a labdarúgás történelmének legnagyobb kapusai közé tartozik.[31] Belgium jelenleg Hollandiával közösen igyekszik elnyerni a 2018-as FIFA világbajnokság rendezési jogát.[32] Mindkét ország rendezett már labdarúgó-Európa-bajnokságot. Belgium legutoljára 1972-ben volt a bajnokság házigazdája. A Belga labdarúgó-válogatott eddigi legeredményesebb teljesítménye az1980-as Európabajnokság volt ahol ezüstérmesek lettek.

13 Csoki Belgium világszerte híres terméke a belga csokoládé, amely hírnevét elsősorban magas minőségének köszönheti. Napjainkban a vonatkozó európai szabályozás engedélyezi legfeljebb 5% növényi zsír felhasználását, de a belga gyártók a hagyományos eljárásokhoz ragaszkodnak és csak tiszta kakaóvajat használnak fel. A belga csokoládé minőségét az állam által támogatott AMBOA logó garantálja.[6] Állítólag a szintén magas minőségéről ismert svájci csokoládét is belga recept alapján kezdték el gyártani. Az igen magas minőségű belga csokoládét napjainkban is kézzel, kis műhelyekben állítják elő a chocolatier néven ismert mesterek és frissen árulják saját boltjaikban.

14 Ünnepnapok Belgiumban 10 hivatalos munkaszüneti nap van:
január 1.: Újév március/április: Húsvét hétfő május 1.: a munka ünnepe május-június: Áldozócsütörtök (a húsvét utáni hatodik csütörtök) június: Pünkösd hétfő (a húsvét utáni hetedik hétfő) július 21.: Belgium nemzeti ünnepnapja (I. Lipót trónra lépésének évfordulója), augusztus 15.: nagyboldogasszony ünnepe november 1.: mindenszentek napja november 11.: az első világháborút lezáró fegyverszüneti egyezmény napja december 25.: karácsony

15 Érdekesség Belgium és Hollandia között a föld alatt máshol húzódik a határ, mint a felszínen. Ugyanis a két állam 1950-ben megegyezett abban, hogy a szénbányákat ne vágja ketté a határ.[33] A Turnhout járáshoz tartozó Baarle-Hertog település Hollandia területébe beékelődött enklávé - a belga szabadságharc egyik maradványa. Képregény-központ Belgiumban, Brüsszelben található a világ legnagyobb képregény-szakkönyvtára, melynek a belga képregény-központ, a Centre Belge de la Bande Dessinée ad otthont. (Rue des Sables 20.) Az állandó kiállítás kronológiai sorrendben mutatja be a műfaj fejlődését. Az üvegpadlós épületet a brüsszeli art nouveau mestere, Victor Horta tervezte egy textilkereskedés számára, itt kerülnek bemutatásra a képregényhősök, mint pl. Tintin, Peyo, Tim és Struppi, Lucky Luke vagy a Hupikék Törpikék. Sült krumpli: Remek kísérő lehet a helyi sörök mellé, de magában is fogyasztható a belgák által előszeretettel fogyasztott, sajátos módon elkészített sült krumpli. Itt nem a szokványos módon, vagyis egyszer sütik ki a burgonya-rudacskákat, hanem az első sütés után, az olajat gondosan felszárítva róla serpenyőbe teszik, és az egészet újra visszateszik a sütőbe, ezzel érve el egyedi mivoltát ennek a hétköznapi ételnek.


Letölteni ppt "Belgium Belga Királyság."

Hasonló előadás


Google Hirdetések