Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

A Szamost és a Tiszát ért Cianid- és nehézfém- szennyezések hatásainak nematológiai vizsgálata Dr. Nagy Péter István tud. mts. SZIE Állattani és Ökológiai.

Hasonló előadás


Az előadások a következő témára: "A Szamost és a Tiszát ért Cianid- és nehézfém- szennyezések hatásainak nematológiai vizsgálata Dr. Nagy Péter István tud. mts. SZIE Állattani és Ökológiai."— Előadás másolata:

1 A Szamost és a Tiszát ért Cianid- és nehézfém- szennyezések hatásainak nematológiai vizsgálata Dr. Nagy Péter István tud. mts. SZIE Állattani és Ökológiai T., Tölgy T.E. Gödöllő

2 - Előzmények: 2000. 01. 30. Nagybánya, RO (Szamos): Cianid és nehézfém-szennyezés (Cu, Zn) 2000. 03. 10. Borsabánya, RO (Tisza): Nehézfém-szennyezés (Pb, Zn, Cu)

3 NEHÉZFÉM- ÉS CIANIDSZENNYEZÉS: Akut pusztító hatások   Magas koncentrációk

4 NEHÉZFÉMSZENNYEZÉS Koncentrációk: Saját mérések (SZIE MKK Közp. Labor) Krónikus hatások: ??? 

5 MÓDSZEREK -Talajmintavétel: 20 pontminta alapján -Kinyerés: Cobb-féle dekantálás & szűrés -Egyedszám megállapítása -Cönológiai feldolgozás, Maturity Index

6 EREDMÉNYEK: Nematoda egyedszámok

7 EREDMÉNYEK: Nematoda Maturity Index

8 ÉRTÉKELÉS - CIANIDSZENNYEZÉS Nincs egyértelmű toxikus hatásra utaló eredmény. Feltételezhető oka: a szennyezés csóvája nem érte el a partot ebben a régióban.

9 ÉRTÉKELÉS - NEHÉZFÉMEK - Területek különbözősége: Gergelyiugornya, Olcsva, Vásárosnamény  Aranyosapáti - Ismételt szennyezések valószínűsíthetősége - Drasztikus toxicitás hiánya  középsúlyos, de gyakori bolygatás (Szamos)

10 KONKLÚZIÓK Cianidszennyezés: valószínűleg nem hatott az adott partszakasz nematoda faunájára. Nehézfém-szennyezés: feltételezhetően ismételt szennyeződésekből eredő komplex, rövid távon nem túl súlyosnak tűnő hatások. Jellegükből adódóan ezek további közép- és lehetőség szerint hosszú távú vizsgálata indokolt lenne.


Letölteni ppt "A Szamost és a Tiszát ért Cianid- és nehézfém- szennyezések hatásainak nematológiai vizsgálata Dr. Nagy Péter István tud. mts. SZIE Állattani és Ökológiai."

Hasonló előadás


Google Hirdetések