Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Bináris szám-, karakter- és képábrázolás. Bináris számábrázolás: A számítógépek a kettes (bináris) számrendszert használják Neumann János 1945 júniusában.

Hasonló előadás


Az előadások a következő témára: "Bináris szám-, karakter- és képábrázolás. Bináris számábrázolás: A számítógépek a kettes (bináris) számrendszert használják Neumann János 1945 júniusában."— Előadás másolata:

1 Bináris szám-, karakter- és képábrázolás

2 Bináris számábrázolás: A számítógépek a kettes (bináris) számrendszert használják Neumann János 1945 júniusában tett javaslatai (elvei) alapján. -1 bit információ 2 féle adatot hordozhat (igen/nem vagy 0,1). - 1 byte=8 bit, egy bájtnyi információ 256 féle értékű lehet. - A byte nagyobb egységei: 2 10 (=1024) byte egyenlő 1 kilobyte-al. (KB) 2 20 byte egyenlő 1 megabyte-al (MB) 2 30 byte egyenlő 1 gigabyte-al (GB) 2 40 byte egyenlő 1 terrabyte-al (TB)

3 Fixpontos: egész számok ábrázolása. -byte -integer -boolean -longint -stb… Számábrázolási módok: Lebegőpontos: tört számok ábrázolása. mantissza ----- m*2 k ---- karakterisztika

4 A leggyakrabban használt számrendszerek: - 2-es (bináris) - 10-es (decimális) - 16-os (hexadecimális) 10-esből 2-esbe: Adott számjegyet sorozatosan elosztunk 2-vel, az osztás maradékát feljegyezzük (0 vagy 1), majd az osztás során az eredmény egészrészét osztjuk tovább, a végén lentről felfelé egymás mellé írjuk a maradékokat. 2-esből 10-esbe: A helyiértéknek megfelelő 2-es hatványt össze kell szorozni az ott talált számmal jobbról balra.

5 A leggyakrabban használt számrendszerek: Decimálisból hexadecimálisba a táblázat alapján, és fordítva is így. Hexadecimálisból binárisba úgy lehet, hogy előbb átváltjuk decimálisba, és utána binárisba.

6 Karaktereknek nevezzük a betűket, írásjeleket, számjegyeket. Minden karakterhez rendelni kell egy bináris számot. Ez a kódolás. Ma a legelterjedtebb kódolási rendszerekben 1 byte- on kódolják a karaktereket, ami 256 féle jel megkülönböztetését teszi lehetővé. Azt a táblázatot, amely leírja ezt a kapcsolatot kódtáblázatnak nevezzük. Karakterek, kódtáblák:

7 ASCII kódrendszer: Az ASCII kódrendszer világszabvánnyá vált. Az angol nyelvben lévő betűknek, számjegyeknek és egyéb írásjeleknek van egy 0 és 127 közé eső kódszáma. Kiterjesztett ASCII kódrendszer: A különböző nyelvek speciális karakterei részére a 128 és 255 közötti kódok foglaltak a kódrendszerben. Itt helyezkednek el az ékezetes a görög és a matematikai jelek. UNICODE kódrendszer: Megjelent az ASCII olyan kiterjesztése, amely az arab, kínai japán írásjeleket is szabványosan tudja kezelni. Karakterek, kódtáblák:

8 Színek kódolása: Additív színkeverés: három alapszínből a többi kikeverhető. Világító képek, monitor, tévé stb. esetén alkalmazzák. Vörös R (Red), zöld G (Green), és kék B (Blue) színből keverik ki a tetszőleges színt, ez az RGB- színrendszer. Szubtraktív színkeverés: a fehér fényből egyes színeket kivonva minden szín Előállítható. Nyomtatásban alkalmazzák, alapszínei: ciánkék C (cyan), bíborvörös M (magenta), sárga Y (yellow), fekete K (key). A fekete nem állítható elő tökéletesen az első három színből, Ezért vették fel a feketét negyediknek. Ez a CMYK színrendszer.

9 Felbontás, színmélység: A felbontás a monitorokon lévő képpontok száma. 640x480 - VGA 800x600 - SVGA 1024x768 - XGA 1280x1024 - SXGA 1600x1200 - UXGA A színmélység azon bitek száma, amelyekben 1-1 képpont színinformációi tárolódnak. 4 bit - 16 szín 8 bit - 256 szín 16 bit - 65536 szín 24 bit - ~16,7 millió szín 32 bit - több mint 4 milliárd szín


Letölteni ppt "Bináris szám-, karakter- és képábrázolás. Bináris számábrázolás: A számítógépek a kettes (bináris) számrendszert használják Neumann János 1945 júniusában."

Hasonló előadás


Google Hirdetések