Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Baksa Bence 9/b.  A fénysebesség az egyik alapvető fizikai állandó, az elektromágneses hullámok terjedési sebessége.  Jelenlegi ismereteink szerint.

Hasonló előadás


Az előadások a következő témára: "Baksa Bence 9/b.  A fénysebesség az egyik alapvető fizikai állandó, az elektromágneses hullámok terjedési sebessége.  Jelenlegi ismereteink szerint."— Előadás másolata:

1 Baksa Bence 9/b

2  A fénysebesség az egyik alapvető fizikai állandó, az elektromágneses hullámok terjedési sebessége.  Jelenlegi ismereteink szerint semmilyen hatás nem terjedhet gyorsabban a fénysebességnél.  Értékét 1975-ben rögzítették az SI mértékegységrendszer számára.

3  A fénysebesség mérését többen megkísérelték, egyik első közülük Galilei volt, aki két távoli hegycsúcson egy-egy lámpást helyezett el.  Galilei a kísérletet különböző távolságokkal megismételte, de nem kapott eltérést  Annyit megállapított, hogy a fény sebessége igen nagy.  Mások is próbálkoztak de ugyan arra jutottak mint Galilei hogy a fény sebessége nagy.

4  Az első mérés Olaf Römer dán csillagász nevéhez fűződik, aki 1676-ban a Jupiter holdjainak fogyatkozási idejét tanulmányozta.  Azt mérte meg, hogy a holdak, miközben a bolygó körül keringenek, mennyi időt töltenek a bolygó árnyékában.

5  Römer módszer

6  Römer úgy találta, hogy amikor a Föld az ábra szerinti A helyzetben van a J 1 Jupiterhez képest, illetve amikor a Föld és a Jupiter C és J 2 helyzetben van, akkor valamivel több, mint 10 perces különbség van a hold eltűnése és felbukkanása között.

7


Letölteni ppt "Baksa Bence 9/b.  A fénysebesség az egyik alapvető fizikai állandó, az elektromágneses hullámok terjedési sebessége.  Jelenlegi ismereteink szerint."

Hasonló előadás


Google Hirdetések