Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

FÉNYSEBESSÉG MÉRÉSE 1800-IG

Hasonló előadás


Az előadások a következő témára: "FÉNYSEBESSÉG MÉRÉSE 1800-IG"— Előadás másolata:

1 FÉNYSEBESSÉG MÉRÉSE 1800-IG
Baksa Bence 9/b

2 Ismertetés A  fénysebesség az egyik alapvető fizikai állandó, az elektromágneses hullámok terjedési sebessége. Jelenlegi ismereteink szerint semmilyen hatás nem terjedhet gyorsabban a fénysebességnél. Értékét 1975-ben rögzítették az SI mértékegységrendszer számára.

3 Mérése A fénysebesség mérését többen megkísérelték, egyik első közülük Galilei volt, aki két távoli hegycsúcson egy-egy lámpást helyezett el. Galilei a kísérletet különböző távolságokkal megismételte, de nem kapott eltérést Annyit megállapított, hogy a fény sebessége igen nagy.  Mások is próbálkoztak de ugyan arra jutottak mint Galilei hogy a fény sebessége nagy. A kísérletben először Galilei nyitotta ki lámpásának ablakát, és mikor a segítője a másik hegycsúcson megpillantotta a fényt, ő is kinyitotta a sajátját. – emberi reakció

4 Régebbi mérés Az első mérés Olaf Römer dán csillagász nevéhez fűződik, aki 1676-ban a Jupiter holdjainak fogyatkozási idejét tanulmányozta. Azt mérte meg, hogy a holdak, miközben a  bolygó körül keringenek, mennyi időt töltenek a bolygó árnyékában. 

5 A fénysebesség mérési módszerei
Römer módszer

6 Römer találmánya Römer úgy találta, hogy amikor a Föld az ábra szerinti A helyzetben van a J 1 Jupiterhez képest, illetve amikor a Föld és a Jupiter C és J 2 helyzetben van, akkor valamivel több, mint 10 perces különbség van a hold eltűnése és felbukkanása között.

7 Köszönöm a megtekintést! 


Letölteni ppt "FÉNYSEBESSÉG MÉRÉSE 1800-IG"

Hasonló előadás


Google Hirdetések