Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Aktuális agrárinformációk gazdálkodóknak

Hasonló előadás


Az előadások a következő témára: "Aktuális agrárinformációk gazdálkodóknak"— Előadás másolata:

1 Aktuális agrárinformációk gazdálkodóknak
Fábiánsebestyén, 2014 június 20.

2 Állattartóknak Termeléshez kötött anyatehéntartás támogatás:
83/2014 MVH közlemény Beadási határidő: június 1. –től, július 31.-ig (augusztus 25, -16%!). Postai úton! Támogatható állat: Nőivarú (üsző is!) Legalább 8 hónapos a kérelem beadása napján Hús- vagy kettős hasznosítású Az állományban jellemzően hústermelés céljából nevelnek borjakat Kötelező birtokon tartás (hat hónap) alatt végig a termelő tenyészetében van Igazoltan „hármas-mentes” – állatorvosi igazolás! Minimum 3 db.

3 Állattartóknak Termelő feladata: Egyéb: ENAR rendelet betartása
Törvény szerinti apaállat-használat Jelentési kötelezettségek (pl.: termékenyítés) Egyéb: A kérelmezett állatok min. 30%-nak van ellése (jan. 1 – dec. 31) Üszők aránya max. 40% A született borjakat legalább 1 hónapig a tenyészetben tartja Eladott állatra nem jár támogatás (hat hónapos időszak) Kiesett állat pótolható ha a feltételeknek megfelel Támogatás mértéke: Ft. (111/2013 VM rend. ; Kifizetés a következő év július 31. –ig!

4 Állattartóknak - Megváltoztak a baromfi és sertés állatjóléti támogatások igénybevételéhez szükséges nyomtatványok! - Elérhetők az MVH honlapján, sertés ágazat esetén a 71/2014. (IV. 30.) számú MVH Közlemény mellékleteként, baromfi ágazat esetén pedig a 72/2014. (IV. 30.) számú MVH Közlemény mellékleteként. A II. negyedévére vonatkozó támogatási kérelmeket az új nyomtatványokon július 31-éig lehet benyújtani

5 Területalapú támogatás
Beadási időszak lezárult én A kérelmeket módosítani nem, de pontosítani lehet! A támogatási igény nem növelhető! A kérelmeket visszavonni addig az időpontig lehet, amíg az ügyfél értesítést nem kap az ellenőrzésekről. Az ellenőrzések 2013-tól kiterjednek a földhasználat jogszerűségére is! Az ellenőrzéseken megállapítottakra észrevételt tenni – bizonyos jogcímek esetében - csak elektronikusan lehet! Kötelezően bejelentendő: Másodvetés (15 nap) Zöldtrágyázás (AKG) Talajlazítás (AKG) Kaszálás (N2000 – NPI)

6 NAK tagdíj bevallás A évi bevallási időszak június 2.-án lejárt. Akik nem tettek bevallást azoknak július 7.-éig lehetőségük van pótbevallást tenni. A bevallást módja nem változott, segítséget lehet kérni a NAK megyei szervezetétől valamit a falugazdászoktól is. a után díjbekérő levelekben értesíti a Kamara a tagokat a fennálló egyenlegről, aki jelezte csekket fog kapni. Azok akik nem tettek bevallást a pótbevallásban szereplő összegnél 10 %-kal kell többet fizetniük. Fizetési határidő: július 7. A bevallott tagdíjalapot ellenőrizni fogják! Azoknak a kamarai tagoknak akik a pótbevallást is elmulasztják a NAK illetőleg Ft tagdíjat állapít meg! A kamarai tagdíj adók módjára behajtható!

7 Nitrátérzékeny területek
A nitrátérzékeny területek az alábbiak: - a MePAR (Mezőgazdasági Parcella Azonosító Rendszer) szerinti fizikai blokkok szintjén közzétett a 43/2007. (VI. 1.) FVM rendeletben szereplő blokkok; - az egységes környezethasználati engedélyezési eljárás alá tartozó állattartó telepek (40000 férőhely baromfi, 2000 férőhely (30 kg-on felüli) sertés, 750 férőhely anyakoca), valamint az állattartó telephez tartozó trágyatárolók területe; - a nagy létszámú állattartó telepek (az állategészségügyi szabályok szerint: harminc ló, vagy ötven szarvasmarha, vagy kétszáz juh, kecske vagy száz sertés, vagy kettőezer broiler baromfi, vagy ötszáz kifejlett baromfi (tyúkfélék, víziszárnyasok, pulyka stb.) vagy ötven strucc, vagy ötven anyanyúl és szaporulata), valamint az állattartó telephez tartozó trágyatárolók területe, illetve a külön jogszabály szerinti trágyafeldolgozás területe.

8 Nitrátérzékeny területek
Az előírások célja: „A mezőgazdasági tevékenységből származó nitrát vegyületek által okozott vízszennyezés csökkentése, illetve megelőzése a nitrátérzékeny területeken.” től új területek is ki lettek jelölve – MePAR blokkok. Az ország területének 68-69%-a! Az újonnan kijelölt területeken az előírásokat től kell betartani! Vonatkozó rendelet: 59/2008 FVM rend. a vizek mezőgazdasági eredetű nitrátszennyezéssel szembeni védelméhez szükséges cselekvési program részletes szabályairól, valamint az adatszolgáltatás és nyilvántartás rendjéről.

9 Nitrátérzékeny területek
Nyilvántartási kötelezettség: A nitrátérzékeny területen gazdálkodóknak („mg.-i tevékenységet folytat”) a rendelet szerinti nyilvántartást vezetnie (gazdálkodási évre vonatkozóan). Ez lehet: Gazdálkodási napló megfelelő lapjainak a vezetése (főlap; 01;06;07;08;11;12;13;14;15 lapok) A GN adattartalmával megegyező nyilvántartás vezetése HMGY – Helyes Mezőgazdasági Gyakorlat szabályai: – között trágya kijuttatása tilos (őszi kalászosok ) - szerves N hatóanyag max. 170 kg/ha/év, (legeltetés is) - hígtrágya csak talajvédelmi tervre alapozott hatósági engedély alapján- - műtrágya felhasználás csak 5 évnél nem régebbi talajvizsgálati eredmények alapján készített, tápanyaggazdálkodási terv szerint!

10 Nitrátérzékeny területek
Az állattartó telepeken képződött trágyát szigetelt, legalább 6 havi trágya befogadására méretezett tárolóban kell tárolni! Határidők: előtt n.érzékeny területeken után n.érzékeny vagy nem n.érzékeny területen: - hígtrágya – - istállótrágya – Adatszolgáltatási kötelezettség: Aki nitrátérzékeny területen gazdálkodik (függetlenül attól, hogy trágyázott-e vagy nem!) Aki egy háztartás igényeit meghaladó mennyiségű állatot tart (5 számosállat, baromfi esetében 3 sz.á.) nitrátérzékeny területen kívül is! (nyilvántartást is vezetnie kell!!)

11 Nitrátérzékeny területek
Az adatszolgáltatási kötelezettséget minden év december 31.-ig kell teljesíteni az előző gazdálkodási évre vonatkozóan (szeptember 01. – augusztus 31.), a mezőgazdasági tevékenység helye szerint illetékes talajvédelmi hatóságnak (megyei Korm.hiv. NTI). Lehet elektronikus formában is. A „nitrát” adatlapon feltüntetendő adatok: - Az állattartó telep adatai - Az állatállomány éves átlagos létszáma és az év folyamán keletkezett trágya mennyisége a gazdálkodási évben - A trágyatároló kapacitása és a gazdálkodási év utolsó napján tárolt szervestrágya mennyisége (hígtrágya, istállótrágya külön-külön) - Legeltetéssel hasznosított terület - A trágyakijuttatás adatai a gazdálkodási évben (műtrágya is) - Nyilatkozat a más gazdálkodónak átadott vagy más gazdálkodótól átvett trágyáról

12 Egyáltalán nem „Kedves Ismerős”
Redentin 75RB Lehetőség és felelősség!

13 Felhívás GYŰJTÉST SZERVEZ A NEMZETI AGRÁRGAZDASÁGI KAMARA
A május elején a Balkánon tombolt, az Yvette névre keresztelt vihar. A víz alá került mezőgazdasági területeken a szója, a búza és a kukorica termőterületeinek jelentős része elpusztult, a gazdaságok állatállománya is jelentős kárt szenvedett. A Nemzeti Agrárgazdasági Kamara felhívja tagságát, hogy lehető- ségei szerint támogassa a károsultaknak megsegítésére szervezett humanitárius segítségnyújtási akcióját! Elsősorban az alábbi körbe tartozó adományokat várjuk, augusztus 20-ig: ásványvíz, tartós élelmiszer, fertőtlenítő szer, takarmány, vetőmag, őszi kalászosok. Az adományok gyűjtését a NAK megyei szervezetei végzik, kérjük, hogy a felajánlások ügyében minden esetben a Kamara megyei igazgatóságainak munkatársait keressék!

14 Köszönöm a megtisztelő figyelmet!


Letölteni ppt "Aktuális agrárinformációk gazdálkodóknak"

Hasonló előadás


Google Hirdetések