Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

A Szabolcsi Fiatalok a Vidékért Egyesület, a Svájci – Magyar Civil Alap Szociális szolgáltatások nyújtása tématerületére 2013-ban benyújtott „Tanítsuk.

Hasonló előadás


Az előadások a következő témára: "A Szabolcsi Fiatalok a Vidékért Egyesület, a Svájci – Magyar Civil Alap Szociális szolgáltatások nyújtása tématerületére 2013-ban benyújtott „Tanítsuk."— Előadás másolata:

1 A Szabolcsi Fiatalok a Vidékért Egyesület, a Svájci – Magyar Civil Alap Szociális szolgáltatások nyújtása tématerületére 2013-ban benyújtott „Tanítsuk egymást – szociális program megvalósítása Nyírgyulaj településen”, SMCA-2013-0770-S azonosító számon nyilvántartott és támogatott pályázat programja Gyermekjogok I.

2 Minden 18 év alatti fiatal gyereknek számít. A gyermekjogok minden gyereket megilletnek vallástól, bőrszíntől, származástól, családi helyzettől, nyelvtől függetlenül. Az Unicef összesítése szerint a gyermekjogok nem elvont előírások és szabályok. Néhány ezek közül: -A gyereknek joga van ismerni a szüleit, és ahhoz, hogy ők gondoskodjanak róla. - Joga van a személyazonossághoz (név, családi kapcsolatok) - Joga van barátkozni, találkozni azzal, akivel akar

3 - Joga van ahhoz a valláshoz csatlakoznia amelyikhez akar - Joga van a megfelelő életszínvonalra - Joga van a játékra és szabadidőre - Joga van a szociális biztonságra - Oktatáshoz való jog: személyiségfejlesztés, szellemi és fizikai képességek kiteljesedése. - Magánélethez való jog (napló írása) - Szólásszabadság - Joga van a méltósága tiszteletben tartásához - Joga van a családban való nevelkedéshez

4 - Joga van a bántalmazástól való védelemhez - Joga van az erőszaktól való védelemhez Ha a gyermek nem nevelkedhet saját családjában, akkor is biztosítani kell, hogy lehetőleg a családi miliőben nőjön fel és eredeti családi kapcsolatait megtarthassa. (erről rendelkezik az új Polgári Törvénykönyv)

5 Fogyatékkal élő gyermekek jogai: Ha szellemileg, vagy testileg fogyatékos a gyermek, akkor különleges gondozásra van joga, azért hogy a többi gyerekhez hasonlóan nőhessen fel. Jog a rehabilitációra: Ha megsérült vagy elhagyatott lett a gyermek (pl. háború), akkor különleges védelemre vagy gondozásra van joga.

6 Örökbefogadás: Ha örökbe fogadja valaki a gyereket, akkor a felnőtteknek gondoskodniuk kell arról, hogy minden úgy legyen elrendezve, ahogy az a gyereknek a legjobb. Kisebbséghez tartozó gyerekek jogai: Ha egy kisebbségi csoporthoz tartozik a gyerek, joga van a saját kultúrája, nyelve, vallása gyakorlásához.

7 A jogokkal szemben a gyerekek kötelezettségei: - Köteles iskolába járni - Köteles egészséges életvitelt folytatni - Köteles a szüleivel együttműködni a saját fejlődése érdekében - Tartózkodjon az egészségét károsító életmód gyakorlásától és az egészségét károsító szerek használatától

8 A gyermeki jogok védelme minden olyan természetes és jogi személy kötelessége, aki a gyermek nevelésével, oktatásával, ellátásával, ügyeinek intézésével foglalkozik. A gyermek alkotmányos jogainak védelmét az állampolgári jogok országgyűlési biztosa a maga sajátos eszközeivel segíti, és ennek során az a feladata, hogy a gyermek alkotmányos jogait érintő visszaéléseket kivizsgálja, és orvoslásuk érdekében általános vagy egyedi intézkedéseket kezdeményezzen.


Letölteni ppt "A Szabolcsi Fiatalok a Vidékért Egyesület, a Svájci – Magyar Civil Alap Szociális szolgáltatások nyújtása tématerületére 2013-ban benyújtott „Tanítsuk."

Hasonló előadás


Google Hirdetések