Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

A hasnyálmirigy rosszindulatú daganatának neoadjuváns kezelése Szántó János és Gonda Andrea Onkológiai Tanszék DEOEC.

Hasonló előadás


Az előadások a következő témára: "A hasnyálmirigy rosszindulatú daganatának neoadjuváns kezelése Szántó János és Gonda Andrea Onkológiai Tanszék DEOEC."— Előadás másolata:

1 A hasnyálmirigy rosszindulatú daganatának neoadjuváns kezelése Szántó János és Gonda Andrea Onkológiai Tanszék DEOEC

2 Beszélhetünk –e a kérdésről általánosan ? Hatékony – e a neoadjuvancia ? Növeli – e az élettartamot ???

3 Mit tudunk, miért merül fel a neoadjuvancia szükségessége? A 4. leggyakoribb rák okozta halálok A 4. leggyakoribb rák okozta halálok ( MO : 1683 / 1848, US : 31.900 / 32.180 ) A leghatékonyabb a radikális műtét A leghatékonyabb a radikális műtét A dg. felállitásakor azonban csak a betegek 5 – 25 % - ában végezhető radikális op. A dg. felállitásakor azonban csak a betegek 5 – 25 % - ában végezhető radikális op. Az igy operáltak 15 % - a csak a hosszú túlélő, az 5 éves túlélés 11 – 20 % Az igy operáltak 15 % - a csak a hosszú túlélő, az 5 éves túlélés 11 – 20 % Másszóval nagy a baj - valamit tenni kell Másszóval nagy a baj - valamit tenni kell

4 A N. előnyei - hátrányai Előnyök: Downsizing – downstaging Downsizing – downstaging Jobb az oxigén-ellátás műtét előtt (RT) Jobb az oxigén-ellátás műtét előtt (RT) Távoli okkult áttétek pusztítása Távoli okkult áttétek pusztítása Biológiai titrálás! Biológiai titrálás! Betegbeválasztás BetegbeválasztásHátrány: Az N. ideje alatt nő a tumor/áttét Az N. ideje alatt nő a tumor/áttét A kis tumorból nehéz a mintavétel A kis tumorból nehéz a mintavétel

5 A neoadjuvanciának csak megfelelő adjuvancia esetén van értelme De van-e jó adjuvancia??

6 Miért adjuvancia? Recidiva hely(%) helyi50-80 máj50-60 peritoneum25 tüdő5 Heinemann 8th World Congress on GC

7 Az adjuváns kezelésekről Pro: GITSG: adjuvancia > BSC (Kalser et all, 1985) GITSG: adjuvancia > BSC (Kalser et all, 1985) ESPAC: KT > BSC, de KRT = BSC ESPAC: KT > BSC, de KRT = BSC Bakkevold: KT > BSC Bakkevold: KT > BSCKontra EORTC: KRT = BSC (Klinkenbijl, 1999) EORTC: KRT = BSC (Klinkenbijl, 1999)

8 A neoadjuvancia eredményei SzerzőNSémaRR(%)MST(hó) Evans28FU+50Gy 4118 Pisters35FU+30Gy 2025 Pisters35PAC+30Gy 2119 Wolff86GEM+30Gy 5836 Evans Sem Oncol, 2005.

9 Új szerek Taxánok Taxánok Bevacizumab Bevacizumab VEGEF-gátlók VEGEF-gátlók EGFR-gátlók EGFR-gátlók

10 Következtetés A neoadjuvanciának elvben helye van, de egyelőre nem bizonyított a túlélésben betöltött szerepe A neoadjuvanciának elvben helye van, de egyelőre nem bizonyított a túlélésben betöltött szerepe Egyelőre nem tekinthető standard kezelési formának Egyelőre nem tekinthető standard kezelési formának Ajánlható: nemzetközi tanulmányok eredményei után bevezetni Ajánlható: nemzetközi tanulmányok eredményei után bevezetni

11 „Amikor felkértek az előadás megtartására, a sok ellentmondás miatt összezavarodott voltam. Most, hogy megtartottam az értekezést, még mindig zavart vagyok, de már egy magasabb szinten.” Enrico Fermi (1936)


Letölteni ppt "A hasnyálmirigy rosszindulatú daganatának neoadjuváns kezelése Szántó János és Gonda Andrea Onkológiai Tanszék DEOEC."

Hasonló előadás


Google Hirdetések