Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

A tudásgyárak technológiaváltása és humánstratégiája – a felsőoktatás kihívásai a XXI. században 2014. május 29-30. Facebook a felsőoktatásban? Versenyképes.

Hasonló előadás


Az előadások a következő témára: "A tudásgyárak technológiaváltása és humánstratégiája – a felsőoktatás kihívásai a XXI. században 2014. május 29-30. Facebook a felsőoktatásban? Versenyképes."— Előadás másolata:

1 A tudásgyárak technológiaváltása és humánstratégiája – a felsőoktatás kihívásai a XXI. században 2014. május 29-30. Facebook a felsőoktatásban? Versenyképes egyetemek Dr. Szűts Zoltán

2 2Előadó neve: Dr. Szűts Zoltán A tudásgyárak technológiaváltása és humánstratégiája – a felsőoktatás kihívásai a XXI. században 2014. május 29-30. A tanulási-tanítási környezetről folytatott vitákba, és a felsőoktatásról szóló diskurzusba is bekerült a felhasználók által létrehozott tartalom és közösségi oldalak problematikája.

3 3Előadó neve: Dr. Szűts Zoltán A tudásgyárak technológiaváltása és humánstratégiája – a felsőoktatás kihívásai a XXI. században 2014. május 29-30. A világháló mindennapi életbe való beépülésének következményeként radikálisan megváltozott az információszerzés, olvasás, valamint a tanulás mechanizmusa.

4 4Előadó neve: Dr. Szűts Zoltán A tudásgyárak technológiaváltása és humánstratégiája – a felsőoktatás kihívásai a XXI. században 2014. május 29-30. Ennek következményeként a felhasználók részéről ma igény mutatkozik az ismeretek gyors megszerzésére.

5 5Előadó neve: Dr. Szűts Zoltán A tudásgyárak technológiaváltása és humánstratégiája – a felsőoktatás kihívásai a XXI. században 2014. május 29-30. Az okok közé sorolhatjuk az olvasási szokások átalakulását, az igényt és kényszert, hogy a tudáshoz minél gyorsabban férjenek hozzá, az olvasókból lett felhasználók nagy része már nem nyomtatott, hanem online szakirodalmat használ, és nem könyvtárban, hanem a világhálón keres.

6 6Előadó neve: Dr. Szűts Zoltán A tudásgyárak technológiaváltása és humánstratégiája – a felsőoktatás kihívásai a XXI. században 2014. május 29-30. A tanulók mindennapi életének részévé váltak a közösségi oldalak. Ezek a webhelyek és szolgáltatások időtől és tértől független hozzáférést biztosítanak számukra az információhoz, és lehetőséget biztosítanak, hogy virtuális csoportok tagjaivá válhassanak.

7 7Előadó neve: Dr. Szűts Zoltán A tudásgyárak technológiaváltása és humánstratégiája – a felsőoktatás kihívásai a XXI. században 2014. május 29-30. Az információrobbanás gyökeresen megváltoztatja a tanári szerepeket. A tanárok immár nem információ forrásként funkcionálnak, hanem módszertani segítséget hívatottak biztosítani a tanulóknak. Soha nem volt még ilyen szorosan összekapcsolódva az online közösség, az együttműködésen alapuló munka és a tanulási környezet. (Tsai & Guo, 2012, p. 1).

8 8Előadó neve: Dr. Szűts Zoltán A tudásgyárak technológiaváltása és humánstratégiája – a felsőoktatás kihívásai a XXI. században 2014. május 29-30. A közösségi média és Web 2.0 alapú szolgáltatások felsőoktatásba történő integrálása során figyelembe kell vennünk a digitális szakadékot. Ebben meghatározó tényező, hogy a közösség tagjai milyen mértékben élnek az információs kor lehetőségeivel, milyen szintű a digitális írástudásuk, a motivációjuk, attitűdjeik az átalakulással szemben elutasítóak (negatívak) vagy befogadóak (pozitívak).

9 9Előadó neve: Dr. Szűts Zoltán A tudásgyárak technológiaváltása és humánstratégiája – a felsőoktatás kihívásai a XXI. században 2014. május 29-30. Potenciális megosztó paraméter az életkor (társadalmi), a jövedelem (gazdasági), az iskolai végzettség (kulturális), a település mérete, és a végzett munka jellege (Benedek, 2008).

10 1010 Előadó neve: Dr. Szűts Zoltán A tudásgyárak technológiaváltása és humánstratégiája – a felsőoktatás kihívásai a XXI. században 2014. május 29-30. Mindenekelőtt tehát meg kell értenünk a közösségi média funkcióit, használatának korlátjait, a felhasználói igényeket, az adaptálási lehetőségeket, mielőtt a közösségimédia- alkalmazásokat is magukba foglaló új módszertani kultúrát honosítunk meg a formális oktatás színterein (Molnár, 2012).

11 1 Előadó neve: Dr. Szűts Zoltán A tudásgyárak technológiaváltása és humánstratégiája – a felsőoktatás kihívásai a XXI. században 2014. május 29-30. A közösség és Web 2.0 összekapcsolódásával létrejön az új típusú tanulást biztosító konnektivizmus. A Web 2.0 rendszerében számtalan a bizonytalan hivatkozás, nem mindig egyértelmű, kinek a birtokában van a tartalom, s korlátlan tárhely egyszerre előny és hátrány, hiszen az archiválás mellett eltűnik a szelekció igénye. A közösségi oldalak skálafüggetlen, szerepgyilkos hálózatokként értelmezendők. Mindenki iskolája iskola nélkül, az elmagányosító internet ellenreakciója (Ollé, 2010).

12 1212 Előadó neve: Dr. Szűts Zoltán A tudásgyárak technológiaváltása és humánstratégiája – a felsőoktatás kihívásai a XXI. században 2014. május 29-30. SWOT analízis Facebook a felsőoktatásban

13 1313 Előadó neve: Dr. Szűts Zoltán A tudásgyárak technológiaváltása és humánstratégiája – a felsőoktatás kihívásai a XXI. században 2014. május 29-30. Erősségek: -Olyan környezet válik oktatási környezetté és információforrássá, melyben otthonosan és sokat mozognak a hallgatók -Használata intuitív -Használható multimediális és kommunikációs felületként -Nincs intézményi költsége

14 1414 Előadó neve: Dr. Szűts Zoltán A tudásgyárak technológiaváltása és humánstratégiája – a felsőoktatás kihívásai a XXI. században 2014. május 29-30. Erősségek: -Korlátlan tárhely – minden archiválhatunk -Mobil eszközökön is elérhető -Mivel atipikus tanulási forma, könnyebben válik népszerűvé

15 1515 Előadó neve: Dr. Szűts Zoltán A tudásgyárak technológiaváltása és humánstratégiája – a felsőoktatás kihívásai a XXI. században 2014. május 29-30. Gyengeségek -Számos jogosultságot, személyes adatot és szellemi tulajdonnal kapcsolatos szabályozást kell figyelembe venni használata során. -Bizonyos mértékű informatikai ismeretet feltételez, szemben a nyomtatott könyvek használatával (digitális szakadék)

16 1616 Előadó neve: Dr. Szűts Zoltán A tudásgyárak technológiaváltása és humánstratégiája – a felsőoktatás kihívásai a XXI. században 2014. május 29-30. Gyengeségek -számtalan a bizonytalan hivatkozás -nem mindig egyértelmű, kinek a birtokában van a tartalom -korlátlan tárhely – nem szelektálunk

17 1717 Előadó neve: Dr. Szűts Zoltán A tudásgyárak technológiaváltása és humánstratégiája – a felsőoktatás kihívásai a XXI. században 2014. május 29-30. Lehetőségek: -Az oktatók saját arculatukra formálhatják a kurzusokat -Tértől és időtől független tanulást biztosít -Facebookos alkalmazások és tesztek készítése tanulási célra

18 1818 Előadó neve: Dr. Szűts Zoltán A tudásgyárak technológiaváltása és humánstratégiája – a felsőoktatás kihívásai a XXI. században 2014. május 29-30. Veszélyek -A Facebook környezetét is meghatározó hipertext gyakran nem vesz tudomást a szerzőség fogalmáról, és forrásmegjelölés nélkül vesz át szövegeket, plagizálja vagy remixeli őket -Elmagányosítja a hallgatókat

19 1919 Előadó neve: Dr. Szűts Zoltán A tudásgyárak technológiaváltása és humánstratégiája – a felsőoktatás kihívásai a XXI. században 2014. május 29-30. Veszélyek -Csökkenti a tanárral való konzultáció és interakció fontosságát -Hamis profilok esetén nem lehet tudni, valójában kivel kommunikálunk -A Facebookon szántalan olyan tartalom és alkalmazás van, mely eltereli a figyelmet

20 2020 Előadó neve: Dr. Szűts Zoltán A tudásgyárak technológiaváltása és humánstratégiája – a felsőoktatás kihívásai a XXI. században 2014. május 29-30. A Facebook felsőoktatásban történő felhasználása még viszonylag új keletű, szükség lenne azonban összefogni a jó magyar gyakorlatokat és ezek alapján egy országos felhasználásai stratégiát, keretet kialakítani, hogy elkerüljük a párhuzamos fejlesztéseket és kihasználjuk az elért eredményeket.

21 Köszönöm a megtisztelő figyelmüket! Munkaerő-piaci igényeken alapuló szaknyelvi képzés, és a Széchenyi István Egyetem idegen nyelvi oktatásának komplex fejlesztése. TÁMOP-4.1.2.D-12/1/KONV-2012-0007


Letölteni ppt "A tudásgyárak technológiaváltása és humánstratégiája – a felsőoktatás kihívásai a XXI. században 2014. május 29-30. Facebook a felsőoktatásban? Versenyképes."

Hasonló előadás


Google Hirdetések